Tolstého analýzu lásky spochybní v divadle jeho manželka

Kreutzerova sonáta/Čia vina? je nová autorská inscenácia Mestského divadla Žilina a premiéru má v sobotu 7. mája. Ešte dnes (6. mája) sa pre verejnosť uskutoční generálka diela, ktoré vzniklo v réžii Pavla Viechu. Jeho hlavnou témou sú partnerské vzťahy podliehajúce fatalite žiarlivosti.

06.05.2022 09:00
DSC 0260-2 Foto:
Inscenáciu Kreutzerova sonáta/Čia vina? premiéruje Mestské divadlo Žilina v sobotu 7. mája.
debata

Tvorivý tím adaptoval do divadelného tvaru, s využitím audiovizuálnych prvkov, "sexuálnu” novelu Kreutzerova sonáta, ktorú napísal Lev Nikolajevič Tostoj. Velikán ruskej literatúry analyzoval manželský vzťah podliehajúci tragickej kríze, žiarlivosti a túžbam po novej láske s iným človekom. Knihu vydali v roku 1889 a Tolstoj v nej kladie okrem iného i otázky, ako by sa mali a nemali ľudia eroticky prejavovať.

Dielo už pre divadlo adaptované bolo, prvýkrát ho premiérovali na Broadway v roku 1906. Po Tolstého námete siahlo aj mnoho filmárov, okrem iného aj český režisér Gustav Machatý, ktorý nakrútil rovnomenný film krátko po návrate z USA v roku 1926.

33 Mamba Dasha  Pavol Plevcik  The Bodyguard foto zdenko hanout Čítajte viac Trikrát Whitney Houstonová: Bodyguard po slovensky už dnes večer

A kam sa dielo kritického realizmu od konca 19. storočia posunulo v dotyku s dneškom? Tvorcovia inscenácie naň zareagovali inovatívne a zahrnuli aj to, čo v novele nebolo. Tolstoj a jeho žena Sofia si obaja písali podrobné denníky. Dokonca si ich dávali navzájom čítať a jeden druhému značili do textov poznámky. Trojica spoluautorov Pavol Viecha, Daniela Brezániová a Matej Feldbauer teda obohatili pôvodný text novely o paralely s osobným životom manželov. Totiž spisovateľova manželka Sofia, tiež literárne aktívna, po vydaní manželovej knihy zareagovala dielom Čia vina? Sofiine denníky vyšli v anglickom jazyku v roku 2009 a odhaľuje v nich krutého a mimoriadne kritického muža. Opisuje jeho ľahostajnosť voči rodine, do ktorej spoločne priviedli trinásť detí, a to aj napriek agónii, ktorú materstvo a starostlivosť o potomkov Sofii spôsobovalo.

Novela Kreutzerova sonáta je o mužovi, ktorého narastajúca a mučivá žiarlivosť privedie k zločinu. Postava Vasiu Pozdnyševa je v inscenácii rozdelená medzi troch hercov. V mladosti ho stelesní Peter Martinček, v zrelom veku Michal Koleják a na sklonku života herec Boris Zachar.

Postava Vasiu Pozdnyševa je v inscenácii... Foto: Robert Tappert
DSC 0114-2 Postava Vasiu Pozdnyševa je v inscenácii rozdelená medzi troch hercov.

Napriek dramatickej téme sľubujú autori humor vyplývajúci z napätého vzťahu medzi mužom a ženou. Roztrojený Pozdnyšev prichádza divákom vyrozprávať nielen detaily svojho zločinu. Cez jeho spomienky sa diváci a diváčky stávajú svedkami detektívnej analýzy tragickej lásky, ale aj mnohých odtieňov, ktoré život vo dvojici prináša. Vrátane tých krásnych vyplývajúcich zo zamilovanosti, až po nánosy, ktoré sa na vzťah nalepia, keď sa oň dvaja ľudia nedokážu postarať.

POCKETART -Treatment of Remembering 1 foto Michal Hanc  ovsky Čítajte viac Nu Dance Fest lieči a scitlivuje tancom

Spoveď vraha prebieha pod dohľadom Sofie Tolstej, ktorá reaguje na situácie z vlastnej perspektívy. Autori ju na javisku situujú v audionahrávkach a jej reč ponechali komunikovať písaním "naživo”, ktoré formálne priamo vyjadruje Sofiine aktuálne pocity a reakcie na dianie. Jej poznámky odhaľujú, že život so slávnym spisovateľom vonkoncom nebol prechádzkou ružovou záhradou.

Ak ste zvedaví, ako toto nevšedné stretnutie manželov na javisku dopadne, či vychádzal Tostoj v novele z vlastnej skúsenosti a či svoju ženu nechá skutočne prehovoriť, dajte sa pozvať do Mestského divadla Žilina na iscenáciu Kreutzerova sonáta/Čia vina?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mestské divadlo Žilina #Lev Nikolajevič Tolstoj