Kto je Impresario Dotcom? Jedinečná nová opera Ľubice Čekovskej na doskách SND

Treba byť v správnej chvíli na správnom mieste, v tomto prípade v piatok 21. októbra o siedmej večer v Opere SND. Práve tu uvedú v koprodukcii so svetoznámym festivalom v Bregenzi slovenskú premiéru opery Impresario Dotcom. Skomponovala ju slovenská hudobná skladateľka Ľubica Čekovská, s ktorou sme na túto tému v Pravde viac ráz hovorili. Svetovú premiéru mala opera vlani v Rakúsku, dočkala sa veľkého ohlasu a je vzácnou príležitosťou pozrieť si ju aj na domácej pôde.

19.10.2022 13:30
Ľubica Čekovská Foto:
Ľubica Čekovská v kampani Rádia Devín.
debata

Ponuka na napísanie opery prišla Ľubici Čekovskej práve z Bregenzu, kde si ju – po tom, čo uvideli jej predchádzajúcu operu Dorian Gray – organizátori tamojšieho festivalu objednali. Vtedy sa radili, čo by to asi malo byť a rozhodli sa pre humor. Tak vznikla opera, ktorá je veselou poctou vážnemu opernému žánru so štyristoročnou tradíciou.

Ľubica Čekovská Čítajte aj Skladateľka Ľubica Čekovská: Rozprávky sú návodom, ako zachrániť svet

Ľubica Čekovská siahla po autorovi, ktorý je považovaný za otca humoristov a bola záruka, že sa hodí aj do sveta opery. Carlovi Goldonimu nie je cudzia fraška a skladateľka chcela ísť až do takýchto polôh. Libreto potom voľne, podľa predlohy nazvanej Impresario zo Smyrny, spracovala Laura Olivi. Napísala ho v taliančine a pre Ľubicu Čekovskú text preložila do slovenčiny Michaela Jurovská. Už názov, pripomínajúci mailovú adresu, svedčí o tom, že pôjde o tému výsostne aktuálnu.

Plagát k novej opere SND Impresario Dotcom. Foto: Jakub Gulyas
IMPRESARIO v i z u a l foto Jakub Gulyas Plagát k novej opere SND Impresario Dotcom.

V brilantnom, moderne podanom príbehu, vystupujú speváci, ktorí sa hlásia o miesto v novom divadle impresaria Dotcoma. Na konkurze vystupujú pod menami svojich postáv z rôznych opier (Orfeus, Olympia, Carmen, Violetta a Tamino). Spevákov privíta lakomý agent Conte Lasca a všetkých ich umiestni do hotelového apartmánu. Účastníci konkurzu sa búrlivo sťažujú na toto nedôstojné zaobchádzanie, no napriek tomu sa nechcú vzdať. Snažia sa teda zachovať si potrebný pokoj na vystúpenie pred impresáriom Dotcomom, konkurz ich však postaví pred nečakané výzvy. A tu sa začne odvíjať sled situácií, ktoré vyjadrujú divadelný svet, ale aj súčasnú dobu.

Ľubica Čekovská s libretistkou opery Impresario... Foto: archív Ľubice Čekovskej
s libretistkou opery laurou olivi Ľubica Čekovská s libretistkou opery Impresario Dotcom Laurou Olivi.

Dirigentkou bude Alice Meregaglia, réžiu má Elisabeth Stöppler, scénu navrhol Hermann Feuchter, kostýmy Nicole Pleuler. V predstavení vystúpi Zeynep Buyraç (Dotcom), Pavol Remenár (Conte Lasca), Hagen Matzeit (Orfeo), Eva Bodorová (Olympia), Terézia Kružliaková (Carmen), Adriana Kučerová (Violetta), Simeon Esper (Tamino). Možno každý nevie, že Smyrna je historický názov mesta Izmir v Turecku. Aj z tejto informácie vidno, že príbeh je veľmi starý, ale dielo Ľubice Čekovskej ho znovuzrodilo v podobe sviežej súčasnej opery.

SND Carmen Annunziata Vestri  Luis Chapa Čítajte aj SND predstavilo novú divadelnú sezónu
debata chyba
Viac na túto tému: #SND #lubica cekovska