Z Charkova do Bratislavy. Ukrajinských umelcov prichýlilo DPOH

Ukrajinskí umelci z Charkovského národného akademického divadla opery a baletu M. V. Lysenka vystupujú v rámci charitatívneho turné v Slovenskej republike a projektu Divadlo prežije! s troma predstaveniami v bratislavskom Divadle P. O. Hviezdoslava. Po tom, čo ruské rakety poškodili budovu ich divadla v Charkove, členovia súboru opustili svoje domovy a momentálne žijú a tvoria na Slovensku.

28.11.2022 11:00
ukrajinské divadlo, Antonina Vasylieva Foto: ,
Ukrajinská baletka Antonina Vasylieva
debata

Divadlo im takmer zničili bomby

„Ukrajina je dosť divadelná krajina… u nás divák oceňuje a veľmi rád navštevuje divadlo,“ hovorí hlavný režisér Armen Kalojan. Len v meste Charkov majú šesť štátnych, vyše 80 súkromných profesionálnych divadiel, štyri akademické divadlá, aj niekoľko národných, ktoré sú skôr ochotníckeho typu. Známe a veľmi výrazné je okrem divadla M. V. Lysenka aj Charkovské bábkové divadlo.

Charkov možno považovať za centrum kultúrneho a študentského života, pretože v ňom študuje takmer pol milióna študentov, ktorí do Charkova prichádzajú za vzdelaním. Okrem iných vysokých škôl sa v Charkove nachádzajú aj dve divadelné vysoké školy.

Charkovské národné akademické divadlo opery a baletu M. V. Lysenka má už takmer sto rokov, s čím sú spojené aj určité zaužívané tradície. Predstavenia, či už baletné, alebo operné, sa hrajú v pôvodnom jazyku, v súčasnosti sa však súbor snaží vystupovať v modernom duchu, umelci používajú množstvo technických inovácií a multimédií.

Antonina Vasylieva Čítajte viac Ukrajinská baletka Antonina Vasylieva z Charkova: Prísť do ubytovne v Gabčíkove bol trochu šok

V súvislosti s vojnovou situáciou sa rozhodli dokonca porušiť zásadu hrania predstavení v origináli, a tak nedávno došlo k opernému škandálu, keď kompletne prerobili a do ukrajinčiny preložili ruskú operu Mazepa. Opera P. I. Čajkovského vznikla na historický námet podľa Puškinovej básne Poltava medzi Eugenom Oneginom a Pikovou dámou. "Ruské propagandistické médiá boli z toho veľmi nervózne, ale aspoň nám urobili skvelú reklamu,” spomína režisér.

Pred vypuknutím vojny malo Charkovské divadlo M. V. Lysenka v pláne hosťovať v Japonsku, Južnej Kórei, Singapure, Južnej Amerike aj v Európe, kam chodievajú pomerne často. Členovia súboru boli donútení narýchlo vycestovať z rodnej krajiny, pretože Charkov, ktorý je od Ruska vzdialený len 40 kilometrov, je neustále bombardovaný. Dokonca aj vrch ich budovy zasiahlo pár rakiet, no zostala celá. Divadelníci si preto momentálne nedokážu robiť veľké plány do budúcnosti. Slovami režiséra: "Žijeme zo dňa na deň, ale dúfame, že na jar sa už budeme môcť vrátiť do nášho divadla.”

Záber zo skúšky Charkovského národného... Foto: Pravda, Ivan Majerský
ukrajinské divadlo, Záber zo skúšky Charkovského národného akademického divadla opery a baletu M.V Lysenka - baletné predstavenie Tajomstvá Pandory.

Ubytovňa v Gabčíkove bola trochu šok

Umelecká vedúca baletného súboru Antonina Vasylieva s nadšením a veľkou vďakou opísala, ako ich Slováci prijali, ako im od prvého dňa pomáhajú a podporujú ich, a hoci sa jej na Slovensku veľmi páči, musela priznať, že príchod do ubytovne v Gabčíkove bol spočiatku „trošku šok“.

Je jasné, že po vystupovaní na svetových scénach je človek zvyknutý na niečo iné, ako je ubytovňa, ale už od prvého dňa sa umelci spriatelili spolu s ostatnými utečencami, vytvorili si vlastnú partiu a je im tak veselšie, i keď neustále myslia na to, aké strašné veci sa dejú v ich domovine.

Niektorí členovia súboru majú so sebou aj svoje rodiny, no viacerí takú možnosť nemajú, ako napríklad aj samotná Antonina, ktorej muž vystupuje s druhým divadlom na inom turné, a jej dcéra spolu s jej mamou zostali v Slovinsku, aby mohla doštudovať.

„Pracujeme na tzv. umeleckom fronte, aby Európa nezabudla na to, čo sa momentálne odohráva na Ukrajine. Pomocou reči nášho tela rozprávame o tom, čo sa deje v našej krajine, je to neprípustné a treba to zastaviť,“ hovorí Vasylieva.

ukrajinské divadlo, Čítajte viac Divadelný režisér Armen Kalojan z Charkova: Namiesto Japonska sme tancovali v DPOH v Bratislave

V Divadle P. O. Hviezdoslava v Bratislave vystúpilo 22. novembra Charkovské národné akademické divadlo opery a baletu M. V. Lysenka s baletnou inscenáciou na hudbu Richarda Wagnera Tajomstvá Pandory, ktorá sa niesla vo veľmi symbolickom duchu, pretože v nej bol zobrazený boj proti zlu, a vďaka láske, nádeji a viere dobro, ako vždy, zvíťazilo.

V decembri sa v DPOH odohrajú ďalšie dve predstavenia. V hudobnej šou My Way sa 27. decembra stretnú postavy viacerých svetových muzikálov, ako sú Chrám Matky Božej v Paríži, Fantóm opery, Mačky, Kabaret, Chicago, Leví kráľ a mnohých ďalších.

Účinkovanie Charkovského národného akademického divadla opery a baletu M. V. Lysenka na scéne Divadla P. O. Hviezdoslava uzavrie 29. decembra Straussov Vianočný koncert. Súčasťou programu, v ktorom odznejú pochody, valčíky a árie z operiet, bude aj vystúpenie orchestra a sólistov Opery Východ, zboru a baletného súboru divadla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava #Ukrajinci na Slovensku #DPOH #vojna na Ukrajine