Divadlo premiéruje hru Hugov svet, vznikla podľa zápiskov štvorročného chlapca

Bratislavské bábkové divadlo (BBD) uvádza v piatok premiéru inscenácie Hugov svet. Režisérom a autorom libreta je oceňovaný experimentálny tvorca Jiří Adámek Austerlitz. "Vznikla podľa zápiskov štvorročného chlapca," informuje BBD o novom počine.

14.04.2023 16:26
Bratislavske babkove divadlo Hugov svet Foto:
Bratislavské bábkové divadlo pripravilo inscenáciu Hugov svet podľa zápiskov štvorročného chlapca.
debata

Inscenácia vychádza zo zápiskov chlapca Huga, ktorý sa naučil písať na stroji a vytvoril na ňom hravé reflexie svojich zážitkov a predstáv. Diváci tak zistia, čo v ňom vyvolalo vyliahnutie vtáčika či stretnutie s vojakom, ako si predstavuje mimozemšťanov a prečo chce jazdiť na motorke. „Čítal som veľa experimentálnych kníh pre deti, ktoré pracujú s absurditou a nonsensom a bláznivo sa hrajú s jazykom,“ hovorí Adámek Austerlitz.

babkarska bystrica Stare divadlo Karola Spisaka  Nitra  SK Čítajte viac FOTO: Herci chcú zmeniť školské osnovy. Špičkové súbory z domu aj zo sveta sa predvedú v Banskej Bystrici

„Hugo napísal text, ktorý obsahuje rovnaké postupy, je však úplne autentický. Je neuveriteľné, že toto napísal ako štvorročný. Hugove zápisky majú v sebe skutočnú poéziu,“ dodáva režisér. Divadlo poznamenáva, že vytvoril silný zmyslový zážitok vďaka imaginatívnym obrazom, hudobnosti reči a kontaktu hercov s divákmi. „Tí sa ocitnú priamo na javisku, kde sa obrazy z Hugových zápiskov odohrávajú na piatich stoloch súčasne a v priestore za nimi, ktorý je zároveň pódiom pre hudobnú kapelu,“ približuje BBD.

Bratislavské babkové divadlo Čítajte viac Bratislavské bábkové divadlo stále prechádza rekonštrukciou

Českého režiséra označuje za odvážneho tvorcu, ktorý sa nebojí riskovať a vyhľadáva neprebádané a nezaužívané formy tvorby. Podľa umeleckej šéfky divadla Kataríny Aulitisovej takýto autentický projekt v repertoári BBD ešte nebol, vyžaduje si však diváka s dušou dieťaťa. „Pracuje s detskou obrazotvornosťou a abstrakciou. Predstavuje návrat ku koreňom nás všetkých, čistú detskú hru bez nánosov ‚dospeláckeho‘ prachu,“ dodala Aulitisová.

Pupatko divadlo jana palarika Trnava plagat Čítajte viac V Trnave hrajú aj pre bábätká

Jiří Adámek Austerlitz je autor vlastného typu hudobného divadla, v ktorom kombinuje hudbu, spev a reč. Tvorí inscenácie pre deti a dospelých, spolupracuje na nových operách a režíruje koncerty klasickej hudby pre deti. Inscenáciou Hugov svet nadväzuje na svoje úspešné tituly Libozvuky a Tramtárie v pražskom divadle Minor.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislavské bábkové divadlo