Matej Landl miluje divadlo a hory. Oslavuje šesťdesiatku

Hercom je už polstoročie, už ako dieťa sa stal hviezdou v televíznom seriáli Spadla z oblakov. Dnes oslavuje šesťdesiatku a rád si vychutnáva krásny výhľad z vrcholu Gerlachu, keď pod sebou vidí polovicu Slovenska. Matej Landl stvárnil desiatky filmových a divadelných postáv, no jeho domovským javiskom, kde sa cíti ako v rodine, je už dlhé roky Divadlo Astorka Korzo '90.

12.06.2023 07:00
Matej Landl Foto: ,
Herec Matej Landl.
debata
Matej Landl

Pripomeňte si televízne, filmové aj divadelné postavy známeho herca

Fotogaléria
Matej Landl začínal ako detská hviezda. Na...
Premiéra inscenácie Sen noci svätojánskej.
+12Herci Divadla Astorka Korzo ´90  Matej Landl a...

„Môj prvý film bol Pacho, hybský zbojník, a o rok to bude 50 rokov, odkedy som prvýkrát stál na javisku, prvú divadelnú premiéru som mal v roku 1974,“ spomína Matej Landl. Na obrazovkách účinkoval väčšinou v komediálnych seriáloch ako Panelák, Susedia či Horná Dolná, ale aj v dobovej sérii Dunaj, k vašim službám. Na filmovom plátne sa v posledných rokoch objavil napríklad v snímkach Občiansky preukaz (2010), Amnestie (2019) alebo Láska hory prenáša (2022).

Záber z filmu Lásky hory prenáša. Foto: Daniel Brogyányi
Matej Landl Záber z filmu Lásky hory prenáša.
Čo radí Matej Landl svojmu synovi?
Video
Matej Landl o svojej profesii a o tom, v čo verí / Zdroj: TV Pravda

Nemožný Vojtech

V hlavnej úlohe sa Matej Landl zaskvel vo filme Vojtech (2015), kde mu scenárista a režisér Viktor Csudai napísal postavu smutno-smiešneho muža, ktorému sa v živote hádam nič nevydarilo, priamo „na telo“. „Vzhľadom na to, ako vyzerám, princa už hrať nemôžem, ani Romea. Režiséri sa inšpirujú aj hercovým výzorom a keby ma ako namaskovali, dvojmetrového Jánošíka zo mňa neurobia,“ povedal Landl s úsmevom v nedávnom rozhovore pre Pravdu.

Vojtech - oficiálny trailer
S Dianou Mórovou vo filme Vojtech. Foto: Archív režiséra Viktora Csudaia
Matej Landl S Dianou Mórovou vo filme Vojtech.

Hoci nemožný filmový Vojtech veľa šťastia v živote nemal, Matej Landl môže byť v šesťdesiatke šťastný muž. Má silné rodinné zázemie doma aj v divadle, na konte množstvo ďalších filmových a televíznych postáv a herecká práca ho stále baví, divadlo má preňho obrovský význam.

„Úspech Divadla Astorka za 33 rokov od jeho vzniku je aj vo výbornom výbere väčšiny hier. Keďže sme spolu už toľké roky, sme naozaj zohratí ako jeden symfonický orchester. Naozaj sme ako veľká rodina,“ hovorí o svojej domovskej scéne.

Herec Matej Landl si v hre Náš človek zahral... Foto: Ctibor Bachratý
Matej Landl Herec Matej Landl si v hre Náš človek zahral prokurátora.

Prvýkrát stál pred kamerou, keď mal iba desať rokov a jeho prvou učiteľkou herectva bola jeho mama, známa herečka Eva Landlová, ktorá už prekročila deväťdesiatku, no ešte nedávno účinkovala vo filme aj v televíznom seriáli Dunaj. Aj Matej Landl sa v šesťdesiatke cíti trocha ako pamätník. „Keď sa v televízii začali púšťať filmy pre pamätníkov, boli staré 20–30 rokov a ja sa môžem pozrieť na film, ktorý som natáčal pred 50 rokmi,“ hovorí. Nedávno sa k hereckej tradícii v rodine pridal aj najmladší syn Matej, ktorý sa v osemnástich rokoch objavil v seriáli Chatári.

Láska hory prenáša, trailer
Matej Landl Čítajte viac Matej Landl: Hercom je už polstoročie, Slovensko videl z Gerlachu

Upratať si v hlave

V časoch veľkých spoločenských zmien sa angažoval v spoločensko-politických témach a stále ho vedia nahnevať neprávosti, manipulácia a ľudská obmedzenosť. „Keď som mohol svojím verejne vysloveným názorom pozitívne ovplyvniť myslenie ľudí, tak som to aj robil,“ hovorí. Dodnes sleduje dianie v spoločnosti, pretože to považuje za veľmi dôležité, aby si človek „upratal v hlave“ a neveril všetkému na sociálnych sieťach.

Matej Landl Čítajte viac Matej Landl: Na staré kolená som sa zbláznil

Hlavu si však najlepšie vyčistí v horách a najlepšie pri výstupe na tatranské štíty. Pestuje vysokohorskú turistiku s horskými vodcami. Začalo sa to tým, že prečítal na akcii horolezeckú poviedku a za odmenu dostal výstup na Gerlach, samozrejme, s horským vodcom. Na veľkého horolezca sa necíti, hoci odvtedy vystúpili na štrnásť dvojtisícových štítov, aj pred horami má pokoru. Možno aj preto, že v rodine je silná nielen herecká, ale aj športová tradícia a poctivá príprava je potrebná v umení aj v športe.

V novom seriáli Niekedy v Európe si zahrá... Foto: Archív Mateja Landla
Matej Landl V novom seriáli Niekedy v Európe si zahrá mäsiara Belsberga.

Matej Landl sa teší z krásne napísanej postavy mäsiara Belsberga v novom seriáli s pracovným názvom Niekedy v Európe, ktorého stvárňuje v rozpätí desiatok rokov, od 45-ročného až po 88-ročného. Mení sa pod vplyvom dejín od prvej svetovej vojny cez rozpad Rakúsko-Uhorska až po nástup nacizmu, arizáciu, druhú svetovú vojnu.

Na človeku však zanechajú stopy nielen veľké dejiny, ale aj osobné straty. Takou bol pre Mateja Landla nedávny nečakaný odchod Daniela Heribana. Účinkovali spolu dlhý čas najmä v populárnom seriáli Horná Dolná, boli si blízki, akoby odišiel človek z jeho rodiny. „Dano bol skvelý herec aj vynikajúci hudobník, úžasný improvizátor. Získal si každého svojou pokorou, milou povahou a úprimnosťou a tiež svojím obrovským talentom,“ povedal Matej Landl.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Landl