Herečka "do koča aj do voza". Lucia Vráblicová oslavuje päťdesiatku

Lucia Vráblicová ku svojmu hereckému šťastiu nepotrebuje za každú cenu veľké postavy v krásnych šatách. Hrala už kráľovné aj kofy a čarodejnice, veľké drámy aj komédie, činohru aj muzikál. V stredu 19. júla slávi okrúhlych päťdesiat rokov.

19.07.2023 07:00
muzikal fontana pre zuzanu, Foto:
Cez leto hrá Lucia Vráblicová v novej divadelnej verzii slávneho muzikálu Fontána pre Zuzanu. Bude mamou Kami.
debata
Lucia Vráblicová v divadle

Podoby Lucie Vráblicovej na javisku

Fotogaléria
V muzikáli Madame de Pompadour so Sisou...
Lucia Vráblicová ako Kráľovná v muzikáli Princ...
+16Herci Romana Ondrejkovičová, Viktor Horján a...

Televíznym divákom je známa zo seriálov ako Gympel, Za sklom, Kolonáda, Ordinácia v ružovej záhrade, Nový život a ďalších, z filmov Vojtech, Cinka Panna, Malá ríša či Krajinka. Deti ju poznajú z rozprávok Johankino tajomstvo, Zázračný nos, Láska na vlásku aj Spievankovo a kráľovná Harmónia.

Svoj krásny hlas prepožičala mnohým postavám v dabingu a s obľubou účinkuje aj pre rozhlas. Jej domovskou divadelnou scénou je už od skončenia školy Divadlo Nová scéna, kde stvárnila množstvo úloh.

Pokrvní bratia Čítajte viac Lucia Vráblicová: Herečka, čo sa rada spotvorí

Krásny alt aj herecký kumšt

Za tridsať divadelných sezón, ktoré prežila v Divadle Nová scéna stvárnila desiatky postáv v operetách, muzikáloch, komédiách aj rozprávkach. Umelecký riaditeľ Novej scény Karol Čálik spomína, že ho zaujal jej zjav a na mladý vek krásny alt.

„Sudičky boli k tebe štedré. A pánbožko ti nadelil talent, ktorý si usilovne, cieľavedome cibrila, vďaka čomu si sa veľmi skoro stala uznávanou herečkou a poprednou sólistkou divadla,“ blahoželal herečke k okrúhlym narodeninám.

V muzikáli Madame de Pompadour so Sisou... Foto: René Miko
MADAME DE POMPADOUR L.Vrablicova Kralovna Maria Lesczinska S.Sklovska fot Rene Mikoe V muzikáli Madame de Pompadour so Sisou Sklovskou, Lucia Vráblicová ako Kráľovná Mária Lesczinská.

Na javisku Divadla Nová scéna Lucia Vráblicová uplatnila svoj herecký i spevácky talent v operetách Madame de Pompadoure (subreta), Gróf z Luxemburgu (Grófka Kokozova), Veselá vdova (Oľga Kromovova).

Pod vedením režiséra Jozefa Bednárika účinkovala vo viacerých muzikáloch ako Klietka bláznov (Maria Moriaková), Jozef a jeho zázračný farebný plášť (Putifarka), Fidlikant na streche (Jenta), Niekto to rád horúce (Sladká Sue) a veľmi rada spomína na muzikál Pokrvní bratia, v ktorom si postavu matky Lyonsovej zahrala v prvom uvedení v roku 1993 v réžii Jozefa Bednárika a tú istú postavu o 22 rokov neskôr v druhom uvedení v roku 2015 v réžii Ľubomíra Pauloviča.

Lucia Vráblicová v muzikáli Pokrvní bratia. Foto: René Miko
Pokrvní bratia Lucia Vráblicová v muzikáli Pokrvní bratia.

"Prvá hra, v ktorej som účinkovala, bola opereta Madame de Pompadour. Zároveň sme začali skúšať muzikál Pokrvní bratia, ktorý režíroval Jozef Bednárik, takže som k nemu na skúšky Pokrvných bratov chodila v šantánovom oblečení ľahkej dievčiny z Madame de Pompadour. S láskou na tie predstavenia spomínam, keby ste mi povedali, že zajtra ich ideme hrať, v hlave sa mi spustí disketa a môžeme začať. Bolo to nádherné, mala som vtedy 19 rokov, alternovala som sa s pani Matejkovou a s pani Večerovou ako skúsenými herečkami a „zaslúžilými matkami“, povedala pred časom v rozhovore pre Pravdu.

divasdlo nova scena Čítajte viac Recenzia: Sex pre pokročilých necháva manželské problémy dýchať

Sex pre pokročilých a cena za poéziu

Lucia Vráblicová je predovšetkým všestranná herečka, ktorá rovnako dobre zvláda dramatické aj komediálne postavy a muzikálové spevácke party. Na javisku si už zahrala kráľovné aj kofy a čarodejnice, muzikál aj činohru.

„Nie som ten typ herečky, ktorá za každú cenu potrebuje len veľkú postavu v krásnych šatách, nemusím sa nutne tlačiť do popredia, rada sa aj spotvorím. Aj malú postavu môžete „povýšiť“ tak, že si ju ľudia zapamätajú – ak zároveň v predstavení zapadne do celku. Teším sa na každú novú rolu, a snažím sa jej vdýchnuť taký život, aby bola jedinečná, iná ako všetky pred ňou,“ vyznala sa v rozhovore pre Pravdu.

Lucia Vráblicová o muzikáli Fontána pre Zuzanu
Video
Lucia Vráblicová hrá postavu Heleny Růžičkovej / Zdroj: TV Pravda

Svoj komediálny kumšt, zmysel pre humor a vypointovanie scén mohla na javisku ukázať v množstve komédií ako Nemocnica na pokraji (Sestra Raftonová), Agent Kroviak zasahuje (Barbara), Šialené nožničky (pani Hagyariová), Osem žien, Sluha dvoch šéfov (Dolly), Pi čaj, miláčik! (režisérka Klára).

V jej repertoári však nájdeme aj postavy s tragickým podtónom ako napr. Lyonsová v Pokrvných bratoch, Ružena Kolkocká (Obchod na korze), Kráľovná Mária Lesczinská (muzikál Madame de Pompadour). Za mnohé postavy získala ocenenie Literárneho fondu.

Lucia Vráblicová a Pavol Topoľský v novej hre... Foto: Robert Tappert
nova scena sex pre pokrocilych Lucia Vrablicova Pavol Topolsky foto Robert Tappert-69 Lucia Vráblicová a Pavol Topoľský v novej hre Sex pre pokročilých na javisku Novej scény.

V novej divadelnej sezóne sa teší na ďalšie predstavenia. „Na Sex pre pokročilých s Paľom Topoľským. Veľkú radosť mám aj z predstavenia Bonviván, kde znejú nádherné piesne F.K. Veselého, detičky určite potešíme predstavením Princ Bajaja a zapletieme vrkoče v muzikáli Jánošík – to všetko na doskách Divadla Nová scéna. V divadle GUnaGu sa s Viktorom Horjánom pozrieme na to, ako susedia zamykajú vchod a s pani Dačou Turzonovovou sa stretnem v predstavení Ale, ale pani plukovníková v divadle L+S. Neskutočne sa teším na každé predstavenie Šialených nožničiek, po ktorom nás, aj po 16 rokoch, čo toto predstavenie hráme, aj s divákmi bolia od smiechu bruchá,“ vyhlásila Lucia Vráblicová.

Divadlo GUnaGU VAZENI SUSEDIA Čítajte viac Vážení susedia, zamykajte vchod alebo Kaskáda gagov v divadle GUnaGU

V Slovenskom rozhlase stvárnila postavy v množstve hier, veľmi rada chodí načítavať poéziu a čítania na pokračovanie, načítala tiež niekoľko audiokníh. Poéziu miluje. "Vďaka poézii som sa dostala do krásneho kúpeľného mestečka Poděbrady, kde sa každý rok konajú Poděbradské dny poézie. Chodila som tam súťažne už od čias štúdia na konzervatóriu, teraz som porotkyňou. Sú to dni strávené s množstvom priateľov, ktorých spája rovnaká láska a to hovorené slovo, v úžasnej spoločnosti umelcov.

Lucia Vráblicová ako Kráľovná v muzikáli Princ... Foto: Ctibor Bachratý
Princ a Vecernica Lucia Vrablicova Kralovna foto Ctibor Bachraty 039 Lucia Vráblicová ako Kráľovná v muzikáli Princ a Vecernica.

Ocenenie Krištáľová ruža, ktorú získali zo Slovenska napríklad Viera Strnisková, Zdenka Gruberová, Karol Machata, Mikuláš Huba, je najvyššie ocenenie pre herca, interpreta poézie a prózy, aké môže na medzinárodnej úrovni dosiahnuť," hovorí herečka so zanietením. Lucia Vráblicová sa stala držiteľkou tohto ocenenia v roku 2021 spolu s českými hereckými kolegami Eliškou Balzerovou a Aloisom Švehlíkom.

Lucia Vráblicová je známa aj spoluprácou s youtuberom Matejom Zrebným a s módnou návrhárkou Natáliou Šimčisko. Svoj krásny alt uplatní aj v acapella zoskupení Voising, kde spieva spolu s manželom Viktorom Nižníkom a synom Benjamínom.

Zľava: Rastislav Sokol, Helena Krajčiová,... Foto: Zdeno Gáfrik
Zľava: Rastislav Sokol, Helena Krajčiová, Martin Zatovič, Lucia Vráblicová a Dušan Cinkota Zľava: Rastislav Sokol, Helena Krajčiová, Martin Zatovič, Lucia Vráblicová a Dušan Cinkota - toto sú herci, ktorých hlasy v štvrtom Shrekovi pochválila aj americká produkcia.

Lucia Vráblicová v postavách mimo domovskej Novej scény

  • Divadlo Astorka (Rómeo a Júlia, Zámok, Stella)
  • Divadlo J. Palárika Trnava (Palunkovo šťastie)
  • Divadlo Malá scéna (Na obed, Prezidentky, Noc tribádok)
  • Divadlo Aréna (Bod 0)
  • Mestské divadlo (Woody Allen)
  • SND (Rozbitý džbán), VŠMU-LAB (Incident)
  • Ľadová rewue (Máša a medveď), Muzikál Snehová Kráľovná
  • DPOH- Klarisky (Cena za závisť)
  • Divadlo L+S (Ale, ale pani plukovníková)
  • Opera Banská Bystrica (koncertné pásmo s poéziou)
  • Divadlo Gunagu ( Vážení susedia, zamykajte vchod)

Účinkovala vo viacerých filmoch: Zločin, Chichôtka, Čajová šálka lásky, Pásla kone na betóne 2, Zlatý hlas, Cinka panna, Agáva, Malá ríša, Krajinka, Johankino tajomstvo, Zázračný nos, Vojtech, Láska na vlásku, Nedodržaný sľub, Spievankovo a kráľovná Harmónia.

Diváci ju mohli vidieť v televíznych seriáloch: Semafor, Gympel, Za sklom, Kolonáda, Nový život, Pravá tvár, Ordinácia v ružovej záhrade, Mafstory, ZOO, Strážmajster Topinka, Bodka.

Lucia Vráblicová Čítajte viac Pieseň Čerešne dostala novú podobu! Aj vďaka učiteľke Gitke z Nového života

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #jubileum #herečka #Lucia Vráblicová