Do Liptovského Mikuláša zavítalo približne 400 mímov

Medzinárodný festival pantomímy a pohybového divadla PAN oslávil svoje 30. narodeniny s rekordnou účasťou. V druhej polovici novembra zavítalo do Liptovského Mikuláša približne 400 mímov. Zakladateľ festivalu Miroslav Kasprzyk povedal, žefestival vždy prinesie na Liptov mnoho talentu, radosti, umenia na javisku a fantastických ľudí z celého Slovenska i zahraničia.

01.12.2023 09:54
festival pantomímy PAN Liptovský Mikláš... Foto:
V Liptomskom Mikláši dostal Mikuláš podobu míma. festival pantomímy PAN, ktorý založil Miroslav Kasprzyk, sa koná už 30 rokov.
debata

Myšlienkou festivalu je dať ľuďom priestor vyskúšať si, či dokážu zaujať publikum. „Na tomto javisku boli mnohí ľudia prvýkrát. Možno z nich teraz nie sú mímovia, ale sú z nich výborní žongléri. Možno z nich nie sú ani umelci, ktorí by žali úspechy, ale sú slobodní, šťastní a usmiati ľudia,“ vysvetlil Kasprzyk.

Na festivale podľa neho vyrástli generácie ľudí, ktorí nerobia len pantomímu, ale akékoľvek umenie na javisku. V súčasnosti pracujú ako umelci, herci či moderátori. „Poslaním PANu je vytvoriť priestor pre každého talentovaného človeka, aby si vyskúšal, o čom je umenie,“ poznamenal s tým, že pantomíma by mala mať raz do roka svoje javisko.

Festival pantomímy Čítajte viac V Liptovskom Mikuláši sa začína festival pantomímy

Absolútnou hviezdou 30. ročníka festivalu sa podľa slov organizátorov stalo austrálske duo umelcov Umbilical Brothers, ktoré v Austrálii prerazilo aj na televíznu obrazovku. Pre divákov pripravili v rámci podujatia detské i večerné predstavenia z Ukrajiny, Nemecka, Švajčiarska či Česka. Tiež odbornú debatu k výročiu, oslavnú prehliadku jednotlivcov, dvojíc, trojíc aj súborov. Nechýbal Memoriál Duška Kubaňa v improvizovaní – súťaž o pohár primátora, sprievod mestom či workshopy.

Milan Sládek výstava vernisáž BAX Čítajte viac Virtuóz pantomímy Milan Sládek vystavuje svoje obrazy v bratislavskej Umelke

Do ďalších rokov si otec festivalu zaželal ešte viac ľudí a talentu, aby si, ako hovorí, mohli vyskúšať javisko a pochopiť, o čom je umenie. „Chcel by som, aby sa PAN podarilo dostať na svetovú úroveň, ale to už je úloha pre novú umelecky a pantomimicky vzdelanú generáciu. Počas festivalu som totiž odovzdal pomyselnú organizátorskú štafetu svojmu synovi Tomášovi, ktorý je absolvent Hudobnej a tanečnej fakulty Akadémie múzických umení v Prahe. Pokračovanie podujatia je tak v najlepších rukách a v dnešnej ťažkej dobe je to nielen otázka dostatku peňazí, ale najmä priaznivých okolností v meste, v kultúre všeobecne a nasadení organizátorov,“ podotkol.

Kasprzyk zdôraznil, že tento festival, píšuci históriu slovenskej pantomímy v bohatých dejinách slovenského divadla, je jednoznačne najstarším, najväčším a jediným svojho druhu na Slovensku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Festival pantomímy #pantomíma