Šéfom Veľkého divadla sa stal Putinov obľúbenec Valerij Gergijev

Ruský premiér menoval dirigenta Valerija Gergijeva do prestížnej funkcie riaditeľka moskovského Veľkého divadla. Od ruskej invázie na Ukrajinu sa západné koncertné sály Gergijevovi vyhýbajú. Sedemdesiatročný umelec, ktorý je od roku 1996 šéfom inej uznávanej opernej a baletnej scény, Mariinskeho divadla v Petrohrade, je známy blízkym vzťahom k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Na rozdiel od predchádzajúceho riaditeľa Veľkého divadla Vladimira Urina sa Gergijev nikdy verejne nevyslovil proti vojne Ruska proti Ukrajine.

05.12.2023 10:00
Valerij Gergijev, Vladimir Putin Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin a nový riaditeľ Veľkého divadla Valerij Gergijev.
debata (3)

„Predseda vlády Michail Mišustin podpísal nariadenie o menovaní Valerija Gergijeva generálnym riaditeľom Veľkého divadla na päť rokov,“ uvádza vládne komuniké s tým, že predchádzajúci riaditeľ moskovskej scény Urin sám požiadal o prepustenie z funkcie.

Podpredsedníčka vlády Taťjana Golikovová pri stretnutí so súborom Veľkého divadla podľa BBC povedala, že Gergijev súčasne povedie obe divadla, čo ale nemá viesť k ich zlúčeniu. „Veľké a Mariinské divadlo budú existovať tak ako doposiaľ, ako samostatné divadlá,“ povedala Golikovová.

O tom, že Urin požiadal o uvoľnenie z funkcie, 17. novembra informoval časopis Forbes vo svojom ruskom vydaní s odvolaním na zdroj z vedenia divadla. Podľa magazínu bolo žiadosti adresovanej premiérovi Mišustinovi vyhovené. V tom čase ani ministerstvo kultúry ani Veľké divadlo túto správu nekomentovali. Urin riadil Veľké divadlo od roku 2013. Mesiac pred ruským vpádom na Ukrajinu bolo jeho pôsobenie predĺžené o ďalších päť rokov, do januára 2027.

O Urinovom odchode sa podľa Forbes rozhodlo na začiatku novej divadelnej sezóny tento rok v septembri, keď „bolo jasné, že nikto z vedúcich kultúrnych inštitúcií, ktoré podpísali list proti "špeciálnej operácii“, nezostane vo funkcii do konca tohto roka".

Marián Turner Čítajte viac Generálny riaditeľ Slovenskej filharmónie Marián Turner: Čajkovskij sa nedá vygumovať z hudobných dejín

Televízna moderátorka a Putinova súperka v minulých prezidentských voľbách Xenija Sobčaková napísala na sociálnej sieti, že o prepustení Urina osobne rozhodol Putin, ktorý tiež osobne rozhodol o menovaní Gergijeva.

Šéf Kremľa krátko po zahájená vojny navrhol Gergijevovi, aby premýšľal o vytvorení spoločného vedenia oboch divadiel po vzoru riaditeľstva cárskych divadiel, ktoré existovalo do roku 1917. Prezidentov návrh zaznel po tom, čo Urin podpísal protivojnové prehlásenie divadelných umelcov. Tento rok v septembri sa Urin vo vládnych novinách Rossijskaja gazeta neobvykle otvorene vyjadroval o vojnovej cenzúre v repertoári a o odstraňovaní mien umelcov z plagátov pre ich výroky proti vojne.

V apríli Veľké divadlo stiahlo balet Nurejev režiséra Kirilla Serebrennikova. Urin to vtedy vysvetlil zákonom zakazujúcim propagáciu menšinovej sexuálnej orientácie. Veľké divadlo v máji zrušilo Serebrennikovovi ďalšie predstavenie, a to už bez vysvetlenia, dodala BBC.

Gergijev ešte minulý mesiac novinárom o svojom možnom menovaní povedal, že čoskoro bude mať dvakrát viac práce, aj keď aj bez toho jej má dosť, a ďalšie pracovné príležitosti nehľadá.

Už ako študent konzervatória zvíťazil Gergijev v prestížnej dirigentskej súťaži Herberta von Karajana. V rokoch 2007 až 2015 bol hlavným dirigentom Londýnskeho symfonického orchestra a následnej šéfdirigentom Mníchovskej filharmónie. Pravidelne spolupracoval s Metropolitnou operou, Viedenskou, Newyorskou či Rotterdamskou filharmóniou a s orchestrom Filharmonica della Scala.

pussy riot Čítajte viac Pussy Riot odmietli účasť na festivale spolu s Annou Netrebko

Na jar 2022 ale o väčšinu možností vystupovať na Západe a aj o funkciu v čele mníchovských filharmonikov prišiel, pretože podľa mníchovského starostu odmietol jasne a jednoznačne odsúdiť vojnu na Ukrajine. Bezprostredne po ruskom úroku na Ukrajinu nevystúpil na plánovaných koncertoch s Viedenskými filharmonikmi v New Yorku, neskôr mu vystúpenie zrušili aj organizátori festivalu Dvořákova Praha.

Gergijev a Putin neraz hovorili o tom, že sa poznajú od začiatku 90. rokov. Gergijev bol Putinovým dôverníkom v prezidentských voľbách v rokoch 2012 a 2018. Dirigent tiež dôsledne podporoval politiku Kremľa, po skončená rusko-gruzínskej vojny a v roku 2008 vystupoval v metropole separatistického Južného Osetska, v roku 2016 zase v sýrskej Palmýre a v roku 2014 podporil anexiu Krymu. Od začiatku vojny orchester Mariinskeho divadla pod jeho vedením vystupoval na koncertoch na podporu rodín ruských vojakov, bojujúcich proti Ukrajine.

Server Agentstvo tento rok v júli napísal, že zisk Gergijevovho fondu v prvom vojnovom roku vzrástol na štvornásobok, zo 138 na 578 miliónov rubľov. Objem štátnych zákaziek fondu vlani dosiahol 72,2 milióna rubľov, v prvom polroku tohto roka 67,7 milióna rubľov, dodala BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Valerij Gergijev #Veľké divadlo