Hrad Červený Kameň odhalí portréty najúspešnejších Pálffyovcov

Počas Noci múzeí 13. mája múzeum otvorí novú výstavu kurátorským výkladom, v priestoroch hradnej lisovne sa návštevníci dozvedia o vinárstve na Červenom Kameni a preskúmajú severnú baštu a obranný systém hradu.

10.05.2023 07:00
hrad Černený Kameň Foto:
Hrad Červený Kameň je spojený s rodinou Pálffyovcov, program tohtoročnej Noci múzeí predstaví portréty vojensky a politicky najúspešnejších príslušníkov rodu. Vstupy do hradu budú každých 30 minút v čase od 19.00 do 22.00 hod.
debata

V sobotu 13. mája 2023 sa SNM-Múzeum Červený Kameň opäť zapojí do podujatia Noc múzeí a galérií. Hrad svoje brány pre verejnosť otvorí v čase od 19. do 22. hodiny. Ústrednou témou podujatia bude portrét.

Pállfyovci na Červenom Kameni

Počas Noci múzeí v sobotu 13. mája návštevníci spoznajú najvýznamnejších členov rodu, históriu miestneho vinárstva aj hradné opevnenie.

Fotogaléria
Hrad Červený Kameň je spojený s rodinou...
V priestoroch Rytierskej sály hradu Červený...
+2Noc múzeí a galérií na hrade doplnia novo...

Múzeum počas podujatia zaháji novú návštevnícku sezónu otvorením pripravovanej výstavy Za portrétom. Kurátori ju sprístupnia návštevníkom v procese vzniku a poodhalia aj svoje zámery do budúcna. Mimoriadnym bodom programu bude výklad historika Haralda Skalu zameraný na portréty husárov zo zbierky Múzea Červený Kameň – pri príležitosti nedávneho vydania publikácie Portréty dôstojníkov husárskeho pluku Rudolfa Pálffyho, ktorú bude možné zakúpiť priamo na mieste.

Video
Múzeá a galérie pripravili bohatý program na viac ako sto miestach.

O tom, ako ovplyvnil súčasnú podobu hradu Rudolf Pálffy, veliteľ tohto husárskeho pluku, sa návštevníci dozvedia vďaka kurátorskému výkladu v Rokokovom salóne, v ktorého drevenom obložení je zabudovaná jeho podobizeň.

SNM, boje, bojovníci, SLOVENSKÉ NÁRODNÉ MÚZEUM Čítajte viac VIDEO: Noc múzeí prinesie lákavé zážitky na viac ako sto miestach po celom Slovensku

V priestoroch Rytierskej sály budú návštevníkom predstavené portréty vojensky a politicky najúspešnejších Pálffyovcov – portrét Mikuláša V. a jeho brata Jána. Návštevníci sa vďaka nim dostanú do zákulisia príprav nového scénického podujatia Kráľova metresa. Zamlčaný osud Marianny Pálffy, ktorého ústrednými postavami sa stanú práve Mikuláš a Ján Pálffyovci.

Vstupy do hradu budú každých 30 minút v čase od 19.00 do 22.00 hod.

V priestoroch Rytierskej sály hradu Červený... Foto: SNM
Červený Kameň rytierska sala V priestoroch Rytierskej sály hradu Červený Kameň budú návštevníkom predstavené portréty vojensky a politicky najúspešnejších Pálffyovcov – portrét Mikuláša V. a jeho brata Jána.

Podujatie doplnia novo sprístupnené priestory hradnej lisovne, venované téme vinárstva na Červenom Kameni, a tiež priestory severnej bašty, prezentujúce obranný systém hradu v novom šate.

Hrad Červený Kameň Čítajte viac Mysterium exitus odhalí tajomstvo smrti rodu Pálfiovcov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Červený kameň #Noc múzeí a galérií 2023