V Trnave začína medzinárodný festival organovej hudby. Láka na koncerty zahraničných hostí

Vzácne organy trnavskej Baziliky sv. Mikuláša sa opäť po roku rozozvučia hudbou svetových majstrov počas medzinárodného festivalu Trnavské organové dni, ktorý oslavuje 28. výročie svojho vzniku.

28.07.2023 16:00
Thomas Cornelius Foto:
Ako jeden z hlavných hostí festivalu vystúpi renomovaný organista Thomas Cornelius.
debata

Počas siedmich nedieľ, od 30. júla do 10. septembra, bude v Trnave znieť organová hudba v podaní organistov z rôznych krajín sveta.

„Trnavské organové dni sú najstaršie a zároveň jediné hudobno-kultúrne podujatie svojho druhu, ktoré sa v Trnave koná pravidelne každý rok. Koncerty si prichádzajú vypočuť nielen milovníci vážnej hudby, ale aj turisti samotného mesta, ktorí sa rozhodnú navštíviť Baziliku sv. Mikuláša,“ hovorí Alexander Prostinák, riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Trnava Tourism.

O slávnostné zahájenie 28. ročníka podujatia sa svojím recitálom postará renomovaný nemecký organista Thomas Cornelius, ktorý pôsobí ako titulárny organista Labskej filharmónie v Hamburgu. Jeho skladby zaznejú na historických organoch v priestoroch trnavskej Baziliky sv. Mikuláša v nedeľu 30. júla od 20. h.

Prvá augustová nedeľa bude patriť starej hudbe pod taktovkou španielskeho organistu Tomeua Seguí Campisa. Ten zahrá program z bohatého repertoáru barokovej hudby a jeho koncert bude špecifický tým, že umelec bude striedať hudobné nástroje – organ Valentina Arnolda z roku 1783 so štýlovou kópiou barokového čembala.

Koncerty budú prebiehať každú augustovú nedeľu, kedy vystúpia medzinárodní umelci z Nemecka, Španielska, Poľska či Rakúska. Slovenskú organovú hudbu bude zastupovať Rímskokatolícky cirkevno-hudobný spolok pri Bazilike sv. Mikuláša, ktorý sa každoročne prezentuje na festivale. Tento rok sa spolu s ním ako sólista predstaví nemecký organista Johannes Goetz, a to v nedeľu 3. septembra.

Ján Vladimír Michalko Čítajte viac Organista Michalko: Štúdium cirkevnej hudby je náročné

„Som veľmi rád, že sa nám každoročne podarí pritiahnuť do Trnavy tie najväčšie hviezdy organovej hudby. Aj v tomto roku sme sa snažili navrhnúť program tak, aby si návštevníci odniesli čo najsilnejší hudobný zážitok. Trnavské organové dni organizujeme už 28 rokov, počas ktorých sme do Trnavy priniesli viac ako 170 koncertov,“ hovorí organizátor festivalu Stanislav Šurin.

Cameron Carpenter Čítajte viac Cameron Carpenter: Ani Bach nie je svätý

Záverečné vystúpenie festivalu, ktoré sa uskutoční 10. septembra o 20:00 h., bude opäť patriť organistovi z Nemecka. Axel Flierl si pripravil koncert s veľkolepým repertoárom diel nemeckých, francúzskych a talianskych autorov, medzi ktorými, samozrejme, nebude chýbať ten najvýznamnejší – Johann Sebastian Bach.

Začiatok koncertov je naplánovaný vždy na 20:00 h. a predaj vstupeniek sa uskutoční na mieste 30 minút pred koncertom. Cena vstupného je 8 €/na osobu, dôchodcovia a študenti 5 €, ZŤP 1 €.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #organová hudba #Bazilika sv. Mikuláša v Trnave