Kiná zostávajú zatvorené

S novým semaforom pre kultúrne podujatia nie sú veľmi spokojní prevádzkovatelia kín, najmä klubových. Môžu sa otvoriť až vtedy, keď bude Slovensko v oranžovej fáze. Filmové predstavenia sú podľa hlavného hygienika SR Jána Mikasa zatiaľ povolené len v exteriéri a s miestami na sedenie, bez konzumácie jedla, ako je to v prípade divadiel, povedal pre TASR.

30.04.2021 17:08
debata

Kameňom úrazu pri rozhodovaní bolo okrem iného občerstvenie v kinosálach, ktoré je neodmysliteľným zdrojom príjmov pre multiplexy. „Semafor pre kultúru nás ako klubové Kino Lumière v niektorých bodoch zaskočil. V porovnaní s COVID automatom sa otváranie kín posunulo o dve fázy – z II. stupňa ohrozenia do II. stupňa varovania a v najbližších dňoch sa pre nás nič zásadné nemení – pokračujeme v realizácii predstavení vo virtuálnej kinosále, na platforme Kino doma,“ uviedla Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu, ktorý Kino Lumière prevádzkuje.

Organizáciu kultúrnych podujatí naživo vláda odobrila pri dodržaní prísnych hygienických a bezpečnostných podmienok. Organizátori sa budú musieť riadiť tzv. covidovým semaforom, ktorý stanovuje počet návštevníkov podľa stupňa bezpečnostného rizika.

Natalia Milanová Čítajte viac Ministerstvo kultúry zverejnilo COVID semafor pre kultúrne podujatia

Argumenty, že kiná nemajú čo hrať a ani nechcú premietať bez možnosti poskytovať občerstvenie, nie sú podľa nej pre rozhodovanie o otváraní kinosál smerodajné. „Toto rozhodnutie má zásadný dopad napríklad na filmové festivaly a iné filmové podujatia, ktoré nie sú odkázané na občerstvenie ani na nové distribučné tituly,“ povedala Nvotová. Ako dodala, opatrenia sa zrejme dotknú aj májového festivalu Hory a mesto, ktoré sa podľa semaforu môže konať iba on-line v Kine doma. Ako zdôraznila, z technicko-prevádzkového hľadiska je Kino Lumière pripravené kedykoľvek začať premietať.

Španielsko Barcelona koronavírus šírenie štúdia výskum Čítajte viac Zasvieti kultúre zelená? Čo hovoria divadlá, hudobníci a organizátori festivalov

Riaditeľka medzinárodného festivalu animovaných filmov Fest Anča Ivana Sujová hovorí, že sa na jednej strane tešia zo zlepšujúcej sa situácie a podmienok pre organizovanie podujatí, no je škoda, že semafor prišiel až teraz, nie v decembri alebo aspoň vo februári. „Zároveň máme pocit, že semafor je málo prehľadný a plný protichodných usmernení – tým pádom sa v ňom len ťažko orientuje. A koniec-koncov organizátori sú aj tak za všetko zodpovední sami,“ uviedla Ivana Sujová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kino Lumiere #koronakríza #kultúrna politika