Aj krátke filmy idú za divákmi

Študentská tvorba budúcich profesionálnych filmárov sa otvára širokému publiku.

26.06.2021 09:00
film Luma Andre Keriko/Svet v duši Foto:
Film Luma Andre Keriko/Svet v duší Kataríny Kočanovej analyzuje rasovú dskrimináciu.
debata

Streamovacia platforma Dafilms a bratislavská Vysoká škola múzických umení budú divákom pravidelne sprístupňovať študentskú tvorbu. Krátke filmy budúcich profesionálov tak nebudú viac uzavreté pred širokým publikom výhradne na festivalovej pôde či špeciálnych prehliadkach. Spravidla sa totiž do našich kín krátkometrážna tvorba nedostáva, aj napriek tomu, že kvalitami často prekonáva tituly v bežnej distribúcii.

"Spolupráca s Dafilms.sk bude prebiehať na kontinuálnej báze a diváci si tak zvyknú, že na platforme môžu nájsť vždy aktuálne, dostupné a festivalovo úspešné krátke filmy z produkcie VŠMU. Vo výbere sa ocitli tituly, ktoré spája potreba angažovať sa, klásť otázky, záujem o sociopolitické kontexty a s nimi spojené interné prežívania. A vtip, balansujúci vážnosť, nadhľad nad koncom sveta,“ približuje Alexandra Gabrižová z festivalového oddelenia VŠMU. Film Pre čisté svedomie režiséra Matúša Ryšana zastupuje ateliér filmovej a televíznej réžie a reaguje na krízu hodnôt i zvrchovanosť moci. Mladá štátna referentka Kristína Weisz sa rozhodne nahlásiť spreneveru na ministerstve s nádejou, že sa stane spúšťačom zlomu. Ryšan introspektívne vizualizuje úzkosť a osamelosť ako odvrátenú stranu hrdinstva, ktoré sa od tejto generácie očakáva.

Petr Nárožný Čítajte aj Art Film Fest ocenil Petra Nárožného i Jaroslava Siakeľa

Experiment O(slobode)nie Pauly Reiselovej je pokusom uniknúť zodpovednosti za svoj život. Provokuje zmenu, ktorej by bez vonkajšieho vplyvu nebola schopná. Pomocou sociálnej siete tak necháva za seba rozhodovať anonymných sledovateľov.

Lucia Kašová už stihla debutovať celovečerným dokumentárnym filmom The Sailor, ktorý vstupuje do našich kín začiatkom júla. Jej krátky film Betónová doba z roku 2018 je zamyslením sa nad zmenou mesta a ľuďmi, ktorí žijú v jednom priestore. Konkrétne na brehu Dunaja v hlavnom meste, ktorý podlieha premenám pod vplyvom výstavby.

minervini 1300x775A Čítajte aj Roberto Minervini: Spokojnosť je najväčší nepriateľ filmára

Ekologickú krízu a antropocén reflektuje film Hudba pre ohňostroj Kataríny Jonisovej, Katarína Kočanová zas analyzuje podoby rasovej diskriminácie na pozadí portrétu mladej Rómky vo filme Luma Andre Keriko/Svet v duši.

"V budúcnosti by sme určite chceli predstaviť aj filmy z viacerých realizačných ateliérov vrátane ateliéru animovanej tvorby, naratívne ladenej tvorby z ateliéru vizuálnych efektov a, samozrejme, ďalších tvorcov nastupujúcej generácie hraných a dokumentárnych filmov,” uzatvára Gabrižová.

Aktuálny výber desiatich študentských filmov nájdu diváci na streamovacej platforme Dafilms.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #VŠMU #dafilms