Kráska a zviera po japonsky

Nestáva sa často, aby k nám z japonskej filmovej animovanej tvorby preniklo niečo iné ako produkcia štúdia Ghibli. Či už Cesta do fantázie, Princezná Mononoke alebo Môj sused Totoro, za všetkými týmito klasikami so svetovým dosahom stojí Hayao Miyazaki. Tento rok sa však k divákom konečne dostane aj niečo iné. Dnes má v slovenských kinách premiéru novinka od režiséra Mamorua Hosodu s názvom Belle.

24.03.2022 07:00
Belle animovany film Foto:
Vo virtuálnom svete U sa Suzu mení na spevácku hviezdu Belle.
debata

Mamoru Hosoda nie je vo svete animácie nijakým nováčikom. Režíroval napríklad legendárnych Digimonov, fenomén konca 90. a začiatku nultých rokov, Dragon Ball Z či Sailor Moon. Jeho snímka Mirai, dievča z budúcnosti z roku 2018 bola nominovaná na Oscara za najlepší animovaný film.

Hosoda istý čas pracoval pre spomínané štúdio Ghibli, mal dokonca režírovať Zámok v oblakoch, nakoniec však film zostal v rukách Miyazakiho. V roku 2011 sa mu podarilo založiť vlastné štúdio Chizu, ktoré do dnešného dňa vyprodukovalo štyri Hosodove filmy vrátane najnovšej Belle.

Trailer k filmu Belle

Ide o adaptáciu slávnej rozprávky Kráska a zviera, ktorou bol režisér fascinovaný už dlhší čas. Hosoda sa však rozhodol prerozprávať príbeh súčasným spôsobom. Zatiaľ čo vo svojom skutočnom živote je dospievajúce dievča Suzu nevýrazné a plaché, po vstupe do virtuálneho sveta U sa stáva slávnou speváckou hviezdou menom Belle.

Myši idú do neba Čítajte aj Recenzia: Zvieracie nebo existuje a je čarovné

Vo svojej rodnej dedine sa musí Suzu vyrovnávať s neutíchajúcim žiaľom po smrti matky, ktorá jej vzala schopnosť spievať a zároveň ju odcudzila jej otcovi. Jediným únikom je pre ňu virtuálny svet U, v ktorom môže byť kýmkoľvek. Suzu v ňom pod menom Belle znovu nachádza svoj hlas a vďaka svojim piesňam plným citu sa stáva hviezdou.

Encanto Čarovný svet Čítajte aj Recenzia: Čarovná rodina skrýva hlboké jazvy

Vo svete U však čoskoro stretne zjazvenú obludu Zviera, ktorý je veľkým samotárom zápasiacim vo virtuálnych bojoch. Spoločne sa vydávajú na cestu, počas ktorej odhalia, kým v skutočnosti sú. V roku 2021 sa film Belle stal tretím najziskovejším japonským filmom. Na stránke Rotten Tomatoes má na základe recenzií 109 kritikov hodnotenie 94 percent. Metacritic udelil snímke 83 bodov zo 100.

Moja afganská rodina - film Čítajte aj Recenzia: Moja afganská rodina

Na festivale v Cannes, kde mal film premiéru 15. júla 2021, si vyslúžil 14-minútový standing ovation. Belle si vyslúžila päť nominácií na Annie Awards, čo je v prípade japonského animovaného filmu rekord.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #animovaný film #filmová novinka