Recenzia filmu Keď sa červenám: Puberta má červenú farbu

Animovaná tvorba sa v posledných rokoch čoraz viac približuje svojim divákom - už to nie sú len dievčatá snívajúce o bozku od princa či chlapci bojujúci s drakmi. Dnešná filmová produkcia určená deťom ešte stále bohato využíva fantáziu, na druhej strane sa však dotýka autentických a predovšetkým dôležitých tém. Výnimkou nie je ani najnovšia snímka Keď sa červenám, ktorá má premiéru 7. apríla.

06.04.2022 06:00
Keď sa červenám Foto:
Kamarátka Mei sa občas premieňa na pandu červenú.
debata

Červená nie je len panda

Mei je 13-ročné čínsko-kanadské dievča, ktoré sa snaží uspokojiť všetkých – rodinu, priateľky aj učiteľov. A zdá sa, že sa jej to celkom darí. V škole má vynikajúce výsledky, so svojimi kamarátkami trávi voľný čas rozoberaním všetkého, čo sa týka ich obľúbenej chlapčenskej skupiny, a doma si poctivo plní všetky úlohy. Takýto stav, ktorý si vyžaduje jej plné nasadenie, však nevydrží dlho. Napokon sa všetko zrúti v momente, keď sa Mei pod náporom rozbúrených emócií začne náhodne premieňať na pandu červenú, ktorá je symbolom jej rodiny.

V prvých momentoch v tomto stave sa skrýva pred mamou a panikári. Jej mama Ming, ktorá je prísna a zároveň svoju dcéru nadovšetko miluje a ochraňuje, si spočiatku myslí, že Mei dostala svoju prvú menštruáciu. Okrem toho, že ide o jednu z najvtipnejších scén filmu, môžeme tento moment označiť za prelomový. Nie každý deň totiž vidíte mainstreamovú rozprávku pre deti, ktorá by rozoberala takéto veci. Vďaka takýmto krokom tvorcov animovaných snímok dochádza k normalizácii dodnes tabuizovanej témy, za čo im patrí veľké uznanie. Samotný názov filmu – v origináli Turning Red – je alegóriou na menštruáciu. Okrem toho režisérka Domee Shi dodáva, že červená symbolizuje aj pocity hanby a vzrušenia, ktoré sú typické pre obdobie dospievania.

Partia dievčat je v novej... Foto: Pixar
TURNING RED Partia dievčat je v novej "disneyovke" posadnutá chlapčenskou skupinou 4-Town.

Neskôr, keď Ming zistí, čo sa jej dcére skutočne stalo, vysvetlí jej príčinu. Sun Yee, ich dávny predok, získala schopnosť transformácie na pandu červenú, aby tak mohla ochraňovať svoje dcéry. Odvtedy všetky ženy v rode získavajú túto schopnosť. Čoskoro sa pre ne však stala nechcenou, preto sa ženy rozhodli podstupovať rituál, počas ktorého uzavrú ducha pandy do talizmanu. To teraz plánovali spraviť aj s Mei. Mei však postupne zisťuje, že byť občas pandou nie je vôbec zlé – oceňujú to predovšetkým jej kamarátky. Navyše im Mei v podobe pandy pomôže vyzbierať peniaze potrebné na koncert skupiny 4*Town, ktorá pre ne predstavuje stredobod vesmíru. Keď na to príde Meina mama, všetko sa razom pokazí a dlhoročne budovaná rovnováha sa rozpadne ako domček z karát.

Mulan Čítajte viac Nová Mulan od Disneyho je romantická aj akčná

Dôležitosť rovnováhy

Snímka Keď sa červenám dokonale zobrazuje pubertu takú, aká je – búrlivá, trápna a psychicky náročná. Zároveň poukazuje na to, že ide o obdobie zmien a rozhodnutí, ako ísť ďalej. Mei zisťuje, že uspokojiť úplne všetkých nie je možné, a v prvom rade by mala myslieť na to, aby bola sama šťastná. Musí prijať fakt, že nielen ona by sa mala neustále prispôsobovať – aj ľudia okolo nej by mali byť schopní robiť ústupky a byť trochu ohľaduplnejší.

Panda červená v mnohých ohľadoch predstavuje Meinu osobnosť, ktorú sa v jej veku prirodzene formuje a nie vždy zodpovedá predstavám ostatných. Napriek tomu by sa za ňu nemala hanbiť a už vôbec by ju nemala nasilu držať na uzde. Môže sa totiž stať to, čo sa stalo Meinej mame Ming. Keď sa jej panda oslobodila z talizmanu, stalo sa z nej gigantické monštrum. Tvorcovia snímky tak ukazujú dôsledky roky potláčaných emócií, ktoré sú tou najnebezpečnejšou časovanou bombou.

Utiecť film Čítajte viac Recenzia filmu Utiecť: Zabudni na to, kým si bol

Keď sa červenám je vtipná, autentická a v mnohých ohľadoch prevratná snímka. Nad starými trendmi v animovaných filmoch máva rukou – žiadne „cool“ pubertiačky v ružovom, ale úplne obyčajné dievčatá, každé s vlastnou osobnosťou, ktoré spája posadnutosť chlapčenskou kapelou.

Napriek tomu, že sú v popredí príbehu ženy, zohrá dôležitú úlohu aj Jin, tichý otec Mei, ktorý neberie ženám ich hlas, nespochybňuje ich problémy a ani sa ich nesnaží riešiť. Je však stále prítomný a ponúka im pomoc, keď to potrebujú. Tak, ako to má byť.

Film má v súčasnosti veľmi dobré recenzie od kritikov, na stránke Rotten Tomatoes má na základe recenzií 248 kritikov hodnotenie 94 percent. Nebude prekvapením, ak bude snímka nominovaná na budúcoročné Oscary. Ide totiž o naozaj vydarený animovaný film, ktorý by mal vidieť každý.

HODNOTENIE PRAVDY: 5/5
Keď sa červenám/USA 2022
Réžia: Domee Shi

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recenzia #Disney #Pixar