Zem je láva, keď dospievaš

Ukrajinka Kateryna Gornostaj, scenáristka a režisérka filmu o tínedžeroch, ktorí sa zakrátko rozlúčia so strednou školou a vstúpia do neznáma, chcela vo filme Stop-Zemlja (prekladaný aj ako Zem je láva) zachytiť ich drobné problémy. Pozoruje opatrné prežívanie lásky, priateľstvá a skúma neistoty, ktorým krehký mladý človek čelí. A podarila sa jej autenticky živá výpoveď, ktorá pre univerzálnu tému pretrvá v čase.

02.05.2022 09:00
stop-zemlja Foto:
'Hlavná hrdinka filmu Stop-Zemlja Máša (na snímke vpravo).
debata

Detaily, ktoré neoklameš

Režisérkina interpretácia dospievania je nespochybniteľná aj vďaka poctivému zberu materiálu a unikátnym detailom. Prebiehal aj počas kastingu a v predprodukčnej fáze nakrútili tvorcovia dvestopäťdesiat rozhovorov, ktoré im poslúžili na lepšiu orientáciu v prežívaní súčasných tínedžerov. Po rozhovoroch so svojimi protagonistami režisérka upravovala scenár, v ktorom vychádza aj z vlastných spomienok na dospievanie na strednej škole v nultých rokoch. Profily jednotlivých postáv vychádzajú tiež z reálnych predobrazov (ne)hercov (väčšina z nich účinkuje vo filme prvýkrát).

Okolnosti sa pre každú stredoškolskú generáciu menia. Dnešní tridsiatnici, mileniáli, nepoznali Instagram, online komunikácia sa len zakrádala do ich životov cez sociálne siete Myspace či Pokec. Ale problémy, výzvy, otázky a objavné pocity neistoty zostávajú vo svojej podstate nemenné. Gornostaj nakrútila film, ktorým dáva všetkým neistým dušiam najavo, že ich tichej reči rozumieť. Aj napriek tomu, že ich ustráchaní rodičia často reagujú ako cudzinci a nepriatelia.

Olga CDLC-2022 Čítajte viac Slovenské kiná vyzbierali finančnú pomoc pre Ukrajinu

Ústrednou postavou “príbehu bez príbehu” je sedemnásťročná Maša, ale filmárka sa citlivo venuje celej plejáde jej spolužiakov. Sú jeden svet. Sústredene mieša rôznofarebnú paletu prežívaní – naoko všedných, pre nich však zlomových – momentov v poslednom ročníku strednej školy. Vytvára tak komplexnú ilúziu reálna. Trieda je kolektívnym hrdinom a metódou rozprávania o ich každodennosti je fikčné pozorovanie. Gradácia vyplýva zo zbierania kúskov mozaiky. Hrdinov postupne čoraz lepšie poznávame, odhaľujeme ich vzájomné prepojenia aj túžby. Aj vedľajšie postavy sú jedinečné a slúžia ako nástroj podrobného popisu tematizovaných ja­vov.

Krehkejší ako nebo

Stop-Zemlja je film o priateľstvách a vzťahoch spolužiakov, ktoré sú do veľkej miery vymedzené časom školskej dochádzky a priestorom triedy. Režisérka si pri zobrazovaní sveta tínedžerov pomáha paradokumentárnym prostriedkom. Hrané pasáže dopĺňa intímnymi výpoveďami, kde herci odpovedajú za svoje postavy. V dialógu s protagonistami tak pátra po ich sebauvedomovaní. Dáva veľmi konkrétne otázky: ako chápu zamilovanosť alebo akým spôsobom vnímajú dospievajúci ľudia čas a jeho prežívanie v ústrety budúcnosti.

doctor strange in the multiverse of madness, Čítajte viac Prichádza máj a s ním aj filmové novinky. Na ktorý film sa tešíte najviac?

Zásadnou témou filmu je emocionálna krehkosť ľudí na prahu dospelosti, ktorí sú nesmelo konfrontovaní s novými okolnosťami a najmä s rodičmi. Tí o svojich deťoch vedia len málo, a keď príde na lámanie chleba, predstavujú tie najhoršie scenáre. Zažilo to mnoho dospievajúcich ľudí, no keď sa stanú rodičmi, akoby sa nedokázali na svoje prežívanie takmer totožných situácií rozpamätať. Začarovaný kruh rodičovských vzťahov.

Gornostaj ukazuje rodičov Máše a Sašu (ostatní sa sprítomnia len v dialógu), ktorí sú súčasťou tínedžerského filmového sveta, ale nerozohráva medzi nimi zásadnejšie interakcie. Sústredí sa na vzťahy medzi deťmi. Načrtnuté problémy sú však univerzálne a na dokreslenie postačujúce.

Belle animovany film Čítajte viac Recenzia: Kráska a zviera, ktorí si vzájomne hoja rany

Realita posunutá k ideálu

Filmárka priznáva, že v zobrazení školského prostredia sa priklonila k utopickej predstave o tom, aké vzťahy by mali mať učitelia so svojimi žiakmi. Zo scenára vyškrtla scény, ktoré odrážali jej negatívne skúsenosti s učiteľmi. Vytvorila tak bezpečné vákuum, založené na funkčnom dorozumení a akceptácii: medzi učiteľmi, spolužiakmi, najlepšími priateľmi a v konečnom dôsledku aj medzi deťmi a ich rodičmi. Jej tínedžerov definuje krehkosť a rešpekt. Zdôrazňuje ich citlivosť a čistotu, čo sa nevylučuje s tým, že pijú alkohol a zabávajú sa. Nie sú to drsňáci a závisláci zo strednej školy ako v seriáli Eufória, ani egocentrickí divosi odtrhnutí z reťaze z minisérie Sme, akí sme Luca Guadagnina.

Stop-Zemlja ukazuje v presných detailoch všednosť a prežívanie obyčajných okamihov ukrajinskej mládeže a je azda poslednou správou o tejto predvojnovej realite.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Filmtopia