Česká komédia Striedavka: Uvidíte tehotnú Svarinská aj sklerotickú Evu Holubovú

Postavy z nového českého filmu Striedavka sú ako jedna veľká rodina, ktorú tvorí niekoľko rodičov a niekoľko detí. V dobrej nálade a v priateľskom duchu zvládajú striedavú starostlivosť o potomkov, pomáhajú si, aj si spolu posedia, či zašportujú.

27.07.2022 10:00
Striedavka Eva Holubova  Kristina Svarinska Foto:
V novej českej komédii Striedavka účinkuje aj slovenská herečka Kristína Svarinská s vynikajúcou Evou Holubovou. Diváci budú okrem iného svedkami pôrodu.
debata

Žiaľ, rodičia nie sú do páru a jedna mamička (výborne ju hrá Anna Polívková), zostala po rošáde partnerov v dvoch manželstvách navyše, čiže bez muža. Stále teda túži po svojom bývalom, čím komplikuje situáciu v inak harmonickej rodine nového typu, ktorej sa hovorí aj patchworková, čiže podobná deke ušitej z pestrých kúskov.

Střídavka - trailer

Bude sa aj rodiť

Režisér komédie Striedavka Peter Nikolaev (nar. 1957 v Prahe) nakrútil (podľa scenára Lucie Konečnej) film o troch rodinách, ktoré spája spoločná minulosť a starostlivosť o deti. Tiež patchworkovou metódou. Vo filme sa rýchlo striedajú pestré výjavy zo života všetkých zúčastnených, je ako mozaika. Dokonca sa naozaj na plátne objaví viac záberov naraz – keď si členovia veľkej rodiny urobia schôdzu cez internet, aby si zosúladili termíny a dohodli sa, kto kedy bude mať na starosti deti.

Postavy z filmu Striedavka sú ako jedna veľká... Foto: Continental film
STRIEDAVKA PLAGAT Postavy z filmu Striedavka sú ako jedna veľká rodina, ktorú tvorí niekoľko rodičov a niekoľko detí. Na snímke Jitka Čvančarová, Martin Hofmann, Anna Polívková, Eva Holubová, Kristína Svarinská, Jiří Vyorálek, Halka Třešňáková a ďalší.

Program má každý nabitý, dokonca v jednej z domácností musia stihnúť aj termín pôrodu. Všetci sa snažia o ústretovosť a sú samý úsmev, kým sa predsa len čaša trpezlivosti nenaplní a práve mladá rodička (Kristína Svarinská) vybuchne a vzbúri sa. Ona je totiž v rodine nováčik a ešte má romantické ilúzie. Film ukazuje, že inak si už ľudia dosť zvykli na nový spôsob života, nachádzajú si pravidlá, podľa ktorých sa dá žiť a majú aj dosť tolerancie na to, aby zvládali často zložité a vypäté situácie.

Rozvody sú už také časté, že v mnohých domácnostiach sa vymenil otecko alebo mamička, aj viacej razy, ale všetci chcú, aby tým deti netrpeli, aby mali pocit bezpečia a dosť lásky od oboch rodičov. Preto sa aj začala pestovať striedavá starostlivosť o deti, čo však prináša aj viac kontaktov medzi bývalými manželmi.

Jedna mamička (výborne ju hrá Anna Polívková),... Foto: Continental film
Striedavka Anna Polivkova Jedna mamička (výborne ju hrá Anna Polívková), zostala po rošáde partnerov v dvoch manželstvách navyše, čiže bez muža.

V skutočnosti to asi nie je vždy ľahké, ale Nikolaevov film ukázal, že téma poskytuje aj veľa humoru. Jeho zdrojom sú práve rôzne detaily z fungovania striedavej starostlivosti. Jeden z rodičov si napríklad ťažká, že deti sú u nich vždy, keď majú ísť k zubárovi a platí to ten, u koho práve sú. Stáva sa tiež, že si niektorý pár nachystá kúpeľ s ružami a vínom, pri sviečkach vo vani, no príbuzenstvo to zmarí. Skrátka – veľká rodina, veľké radosti, ale aj komplikácie. Zostáva už teda len sprísniť podmienky a spresniť harmonogram. Dá sa to? Film prezrádza, či to ide.

Obeť,  film Čítajte aj Kto je tu obeť a kto je vinný? Najstarší filmový festival na svete uvedie slovenskú novinku

Nevera v rodine

Vedenia sa ujme otecko, ktorého hrá Martin Hoffman, lebo má aj trénerské skúsenosti zo športu a vie zjednať disciplínu. Rodina je však niečo iné a veci sa mu vymknú z rúk. Nielenže nestíhajú koordinovať termíny, ale vyskytnú sa aj konflikty vo vzťahoch. Dokonca sa v rámci veľkej rodiny vyskytne aj nevera. Prináša otázku, či sa rátajú za neveru dôvernosti medzi bývalými manželmi, ktorí majú spolu deti. Je to morálne, bolí to paroháčov menej?

Martin Hofmann a Jiří Vyorálek vo filme... Foto: Continental film
Striedavka - Martin Hofmann a Jiri Voralek 1 Martin Hofmann a Jiří Vyorálek vo filme Striedavka.

Režisér Nikolaev prináša v komédii Striedavka svieži, uvoľnený pohľad na ľúbostné vzťahy. Jeho prístup je moderný, ale zároveň nevtieravo naznačuje, že darmo sú dnes ľudia emancipovaní v otázkach lásky, sexu, rodiny, tradičná morálka nepustí a stále funguje aj niečo magické. Nedá sa všetko vyriešiť racionálne, vecne, podľa nových noriem. Napríklad najmladší pár, ktorý sa počas deja vytvorí, stojí zrazu pred otázkou, či si má ponechať neplánované dieťa. Byť či nebyť matkou? Film rieši takúto otázku cez emócie a je to oveľa účinnejšie než rôzne diskusie na túto tému.

Komédia Striedavka pritaká životu, berie do úvahy aj problémy, ale dáva chuť riešiť ich. Postavy sú vitálne, vnútorne presvetlené, usmievavé, celý film pôsobí optimisticky a vyvoláva dokonca aj hlasný smiech. Je to aj vďaka hercom, ktorí majú cit pre mieru a vkladajú do postáv aj svoj intelekt a svoju skúsenosť. Zrejme podobný životný štýl tiež poznajú (viď Anna Polívková).

vela-stastia-pan-velky-emma-thompson Čítajte aj Veľa šťastia - kto má odvahu! Nový sexifilm nielen o sexe

Nenaleštené jablko

Česká kinematografia je na vzostupe, každú chvíľu je premiéra nového filmu, čo je dobré podhubie pre vznik nadpriemerného filmu. Scenáristi majú konkurenčné prostredie, herci majú na čom rásť, pri oceneniach je z čoho vyberať. Takýto tím nakrútil aj film Striedavka. Či už je to samotný režisér Peter Nikolaev, ktorý vraj nechcel, aby bola Striedavka ako naleštené jablko, čo sa mu aj podarilo, alebo jeho herci: Osvedčený, ale neokukaný Martin Hofmann, šťavnatá Jitka Čvančarová, originálna Anna Polívková, prekvapujúci Jiří Vyorálek. V drobnej úlohe upútala Halka Třešňáková. Kristína Svarinská hrá vnučku babičky v podaní Evy Holubovej, ktorá trpí sklerózou.

Vnučka má tiež svoje trápenia (babička jej obsadí aj bazénik, v ktorom má rodiť), ale vo veľkej rodine sa z maličkostí tragédie nerobia. Vo veľkej rodine vždy niekto pomôže, vo veľkej rodine nie je nikto nikdy sám a to je príjemné, hoci – niekedy je to s príbuznými na nevydržanie. Stane sa všeličo, ale ako sa hovorí, zostane to v rodine.

HODNOTENIE PRAVDY: 4 HVIEZDIČKY

Striedavka/ Česko, 2022/ r. Petr Nikolaev, h.Jitka Čvančarová, Martin Hofmann, Anna Polívková, Eva Holubová, Kristína Svarinská, Jiří Vyorálek, Halka Třešňáková

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmová novinka