Recenzia filmu Jan Žižka: Prekrútené udalosti českého stredoveku

Nedávno sme v recenzii na snímku Tritisíc rokov túžby chválili presnosť historických faktov, na ktorých si tvorcovia dali záležať napriek tomu, že išlo o fantasy film. To sa však paradoxne nedá povedať o novom veľkofilme Petra Jákla rozprávajúcom o Janovi Žižkovi, jednom z najväčších bojovníkov v českej histórii.

09.09.2022 06:00
jan-zizka Foto:
Ben Foster ako Jan Žižka.
debata (13)

Temný stredovek

Dej je zasadený do obdobia, v ktorom vládol Václav IV. (Karel Roden), syn Karla IV. České kráľovstvo spolu s celou Európou sa vtedy zmietalo v chaose pre spory v cirkvi i v panovníckych kruhoch.

Jan Žižka (americký herec Ben Foster) medzitým bojuje spolu so svojimi žoldniermi, aj keď nie je úplne jasné, na čej strane stojí. Čoskoro sa dostane priamo do centra udalostí, keď na pokyn kráľa unesie nastávajúcu ženu Jiřího z Rožmberga Kateřinu. Stáva sa tak bábkou v politickom súboji a zároveň sa snaží nájsť zmysel svojho konania.

Snímka je nepochybne veľkolepá. Tvorcovia stavili na kvalitné obsadenie, ktorého väčšinu tvoria zahraniční herci. Zlého Rožmberka hrá nemecký herec Til Schweiger, jeho snúbenicu Kateřinu austrálska herečka Sophie Lowe, Brit Michael Caine dostal rolu fiktívneho šľachtica Boroša, ryšavého kráľa Žigmunda si zahral Angličan Mathew Goode, jeho krajan William Mosley zasa Jaroslava, Toraka stvárnil dánsky herec Roland Møller… V menších úlohách sa objavia aj známe české tváre ako Jan Budař, Ondřej Vetchý či Marek Vašut.

Hercom však prostredie českého stredoveku neuveriteľne svedčí a dokonale sa im podarilo stvárniť večne špinavých, otrhaných, životom zničených, no zároveň ostrieľaných a odvážnych ľudí, ktorí sú za slobodu a spravodlivosť ochotní zomrieť – nečudo, keď ich v živote veľa dobrého aj tak nečaká.

Bontonfilm, pr, nepouzivat Čítajte viac Tilda Swinton a Idris Elba ukážu pestré podoby túžby naprieč históriou

Boje sú brutálne, sršia krvou a rozmliaždenými končatinami, a v istých okamihoch pripomínajú žoldnieri Sparťanov v boji pri Termopylách – svojho nepriateľa totiž drvia nie silou ani početnou prevahou, ale dobre premyslenou taktikou. Tou je tomto prípade vozová hradba, ktorú vymyslel sám Žižka. Ide o jeden z mála historických faktov, ktoré sa do filmu premietli.

Otázka historickej presnosti

Z neznámych príčin sa tvorcovia rozhodli zobraziť obdobie Žižkovho života, o ktorom sa takmer nič nevie. Či naozaj uniesol neter francúzskeho kráľa Kateřinu, je otázka, ktorá sa zrejme nedá zodpovedať.

Ben Foster, Machael Caine (uprostred) na zábere... Foto: Stanislav Honzik
Ben Foster, Machael Caine, Vinzenz Kiefer, Jan Zizka Ben Foster, Machael Caine (uprostred) na zábere z filmu Jan Žižka.

Pravdepodobne ide o jeden z mnohých romantizujúcich prvkov, v ktorom, ako inak, nesmie chýbať náhle vzplanutie lásky medzi chrabrým únoscom a neobyčajne odvážnou ženou. Tá počas filmu preskákala naozaj všeličo, ocitla sa uprostred niekoľkých bojov, prespávala v jaskyniach, potápala sa zatopenou jaskynnou chodbou, no na jej peknej tvári a šatách to nezanechalo ani jedinú šmuhu.

Karel Roden vo filme Jan Žižka. Foto: Stanislav Honzík
Karel Roden, Jan Zizka Karel Roden vo filme Jan Žižka.

Najväčšou záhadou snímky je, prečo sa jej autori pustili do fantazírovania o človeku, ktorý toho za svojho života toľko dokázal. Prečo sa radšej nevenovali jeho úlohe v prvej pražskej defenestrácii či v husitských vojnách? Pri osobnosti, akou je Jan Žižka, nie je vôbec potrebné vymýšľať si hrdinstvá.

Režisér sa pravdepodobne dal uniesť sentimentalitou typickou pre americké filmy – zrejme z toho tiež vyplýva zvláštny Žižkov zvyk zasievať semienka rastlín do hrobov tých, čo padli v boji. V skutočnosti na také veci asi nemal čas.

Hlavnú ženskú hrdinku stvárnila herečka Sophie... Foto: Stanislav Honzik
zizka Hlavnú ženskú hrdinku stvárnila herečka Sophie Lowe.

Tvorcom sa ale musí uznať, že aspoň v niečom trafili – Žigmund Luxemburský bol naozaj ryšavý a naozaj bol všetkými masťami mazaný. Vo filme je v krátkosti ukázané, ako zradil svojho brata – aj keď nie je úplne jasné, že ho uniesol a držal v zajatí.

Zaujímavé je, že film neposkytol takmer žiadny priestor cirkvi, ktorá v tom čase disponovala ohromnou mocou a zároveň zohrávala v udalostiach dôležitú úlohu. Na okamih sa na zábere z kostola síce mihne Jan Hus, ale to je asi tak všetko.

jan žižka Čítajte viac Aký bude veľkofilm Jan Žižka? Pozrite si trailer, film uvidíme už na jeseň

Pre diváka by bolo určite prínosnejšie, keby mohol sledovať neskoršie roky života Jana Žižku a motívy, ktoré ho viedli k tomu, aby sa postavil na čelo husitov. Namiesto toho však tvorcovia premárnili túto príležitosť glorifikovaním neexistujúcich činov, o ktorých môžeme viesť jedine dohady.

Jan Žižka funguje ako dobová snímka zachytávajúca prostredie českého stredoveku, v ktorom vládne skaza, krutosť a beznádej. Hereckým výkonom ani očarujúcim vizuálom sa nedá nič vyčítať. Ak sa však chcete na film pozrieť z hľadiska historickej presnosti, či aby ste sa niečo dozvedeli o osobnosti Jana Žižku, mali by ste ho brať s rezervou.

HODNOTENIE PRAVDY: 3/5
Jan Žižka / Česko 2022
Réžia: Petr Jákl
Hrajú: Ben Foster, Michael Caine, Sophie Lowe, Til Schweiger, Matthew Goode, Karel Roden a ďalší.
 

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Ben Foster #Michael Caine #film Jan Žižka