Je tu Udalosť: film podľa knihy nositeľky Nobelovej ceny Annie Ernaux

V rámci prehliadky Be2can možno v týchto dňoch vidieť drámu Udalosť, vlaňajšieho víťaza hlavnej súťaže benátskeho festivalu. Jeho režisérkou je Audrey Diwanová, členka organizácie Collectif 50/50, francúzskeho hnutia za rodovú rovnosť v oblasti audiovízie. Film teda vznikol prevažne v ženskom kolektíve.

24.10.2022 07:00
film udalost   Anamaria  Vartolomei, Foto:
Na snímke je herečka Anamaria  Vartolomei, ktorá hrá vo filme mladú Ernauxovú.
debata

Mám len jednu odpoveď: potrat

Udalosť je Diwanovej druhým celovečerným dielom a nakrútila ho podľa rovnomennej knižnej predlohy Annie Ernauxovej, čerstvej laureátky Nobelovej ceny, ktorú ako mladú študentku vo filme sprítomňuje. Knižku s mimoriadne naliehavou a stále neprekonanou problematikou napísala Ernauxová na základe vlastnej skúsenosti.

V memoároch sa vracia do 60. rokov, aby sa dotkla pravdy svojich spomienok. Opisuje obdobie svojho tehotenstva, ktoré po nesmiernom úsilí, s minimálnou pomocou okolia, napokon prekoná ilegálnym potratom. Udalosť plánuje vydať v slovenskom jazyku vydavateľstvo Inaque. Kým sa tak stane, diváci sa môžu prevteliť do dievčaťa na prahu dospelosti, ktoré nechcene otehotnieť v čase, keď je vo Francúzsku potrat trestaný väzením.

Annie-Ernaux Čítajte viac Annie Ernauxová má Nobelovu cenu. Aký je jej román Roky?

Anne pochádza z robotníckej triedy, má však možnosť študovať na vysokej škole, chce písať a žiť slobodne. Dieťa počala s náhodnou známosťou. Nekladie si otázku, či sa chce, alebo nechce stať matkou, nestojí pred žiadnym rozhodnutím. Čelí neprekonateľnému problému dostať sa k asistovanej pomoci. Jej príbeh je zástupný pre milióny žien a film nie je len o potrate, ale predovšetkým o sexuálnej slobode a intelektuálnej túžbe. Jedinou odpoveďou ženy či dievčaťa na nechcené tehotenstvo je jeho prerušenie a často sú odhodlané urobiť pre to všetko. A tu sa začína filmový príbeh.

L' ÉVÉNEMENT (Happening, Udalosť), trailer

Anne sa postupom subtílneho, minimalistického deja – zasadeného do prostredí internátu, školy, rodičovského domu, ktorý navštevuje počas víkendov, či internátneho baru, kam chodia so spolužiačkami tancovať – stáva ženou. Vraciame sa na tieto miesta, aby sme si ich ohmatávali dievčenskými rukami, prevtelili sa do dievčiny. Stávame sa ňou aj navzdory strohému, odťažitému a úspornému rozprávaniu. Ernauxová v texte a Diwanová na plátne neuhýbajú zrakom v momentoch, ktoré Anne zranená a opustená prežila v úplnej samote.

Filmárke sa na pozadí hraničnej situácie odvíjajúcej sa v detailoch študentskej každodennosti darí budovať silnú ženskú hrdinku. Anne zo zásadnej udalosti vyzrieva na slobodného človeka, za každých okolností odhodlaného uplatniť v patriarcháte ženské práva a dôverovať vlastným rozhodnutiam. Udalosť je politický film, politické tu splýva s intimitou konkrétnej identity a obmedzuje uplatnenie krehkej osobnej slobody.

Nobel Prize Literature Čítajte viac Annie Ernauxová: Nobelovka za odvahu

Moje telo je môj život

Anne pochádza z robotníckej triedy, čo v príbehu symbolizuje jej tehotné telo. Tehotenstvo dokonca obmedzí jej intelektuálne nadanie, ktoré predstavuje budúcnosť, možnosť vstúpiť do univerzitného prostredia.

Diwanová sa zrieka perspektívy širokého formátu aj protizáberov, aby sprostredkovala blízkosť, subjektivitu tela hlavnej hrdinky, do ktorej sa od prvého filmového záberu publikum prevteľuje. Vo štvorcovom ráme dominuje telesnosť ako metafora neslobody. Anne je vo svojom tele, ale nemá nad ním kontrolu. Ernauxová napísala Udalosť ako dospelá žena, už ako jedna z najuznávanejších francúzskych spisovateliek. Aj táto udalosť ju nasmerovala k emancipácii a hlasnému pomenúvaniu špecifických ženských práv. Jej prežívanie vo filme nezalievajú slzy, sebaľútosť ani strach, vidíme iba jej telo a rozhodnutie nepoddať sa.

annie ernaux Čítajte aj Nobelovkyňa Annie Ernauxová sa s odvahou púšťa do prehodnocovania histórie

Spoločnosť sa prikláňa k jedinému riešeniu: zmieriť sa so stavom vecí. Odhodlanie Anne a jej samota sú metaforou boja, ktorý viedli a vedú nielen feministické aktivistky, ale všetci, čo nie sú v spoločnosti rovnoprávni. Keby ich nebolo, potrat by bol stále trestaný väzením.

Udalosť je mimoriadne dôležitý film, bez ohľadu na to, že umelé prerušenie tehotenstva je vo väčšine západných krajín povolené. Stále nie je samozrejmosťou a stále sú reprodukčné práva okliešťované. Annie nežiada o pomoc, ale o spravodlivú možnosť rozhodovať sa o svojom živote.

HODNOTENIE PRAVDY: 4,5 HVIEZDIČKY z 5

Udalosť, Francúzsko, 2021 / r.: Audrey Diwan / h.: Anamaria Vartolomei, Luana Bajrami, Sandrine Bonnaire a ďalší.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nobelova cena za literatúru #filmová novinka #Annie Ernaux