Recenzia: Seriál s Tomom Hollandom sa tvári, že vás prekvapí. Opak je však pravdou

Herec Tom Holland, známy predovšetkým ako jeden z predstaviteľov Spidermana, sa dal počuť, že pre náročnú úlohu v seriáli Preplnená izba (dostupný na streamovacej platforme Apple TV+) si musí dať od herectva aspoň rok pauzu. Stvárňuje totiž Dannyho Sullivana, mladíka s pohnutou minulosťou, ktorý sa necháva zatiahnuť do poriadnych problémov. Čoskoro sa stáva hlavným podozrivým v prípade niekoľkých vrážd, a vyšetrovateľka Rya Goodwinová sa prostredníctvom dlhých rozhovorov snaží nájsť pravdu.

28.06.2023 06:00
Preplnená izba Foto:
Amanda Seyfriedová ako vyšetrovateľka Goodwinová a Tom Holand ako Danny Sullivan.
debata

Dejový zvrat prezradil už trailer

Dej sa pohybuje v rôznych časových rovinách, vďaka ktorým si divák postupne začne skladať obraz o problematickom Dannym. Spôsob rozprávania síce nie je mätúci, ale nedá sa o ňom ani tvrdiť, že by išiel ako po masle. Najprv sa nachádzame na mieste činu, kde Danny na popud kamarátky Ariany po komsi naslepo vystrelí.

Neskôr, keď už je zadržaný, sa postupne vraciame do jeho minulosti a sledujeme, aké bolo jeho detstvo, ako sa snažil nájsť si svoje miesto medzi rovesníkmi, a ako začal spolu s kamarátmi obchodovať s marihuanou. V okamihu, keď to najviac potrebuje, sa po jeho boku ocitnú nečakaní priatelia, ktorí mu od základov zmenia život.

Preplnená izba je svojím konceptom veľmi zvláštna, pretože sa len ťažko dá rozumieť pohnútkam tvorcov. Už keď vyšiel prvý trailer, ľudia v komentároch sa sťažovali, že toho vyzrádza priveľa, a že je očividné, aký dejový zvrat v seriáli nastane. Dá sa to vydedukovať už z názvu, ale aj z prvých epizód. Prekvapený tak nezostane ani ten divák, ktorý netuší, že seriál bol inšpirovaný skutočným prípadom – stačí jeden klik na Wikipédiu, a hneď ste v obraze.

Momentálne je už vonku päť z celkových desiatich epizód, no tvorcovia sa aj naďalej snažia udržať napätie a tváriť sa, že už čoskoro odhalia obrovské tajomstvo. Strieľajú si z diváka, alebo len jednoducho nevedeli, ako tento formát uchopiť? Ťažko povedať. Mohli sa s tým trochu viac pohrať, predsa len žijeme v dobe, keď už sú diváci na dejové zvraty natoľko zvyknutí, že je ťažké prísť s niečím novým. V tomto prípade sa ale naozaj mohli posnažiť trochu viac.

Black Mirror Čítajte viac Recenzia seriálu Black Mirror: Rozbilo sa zrkadlo? Nová séria nie je zlá, mnohých však sklamala

Účes zo sedemdesiatok

Ak sa budeme tváriť, že nemáme tušenie, čo sa odohráva v Dannyho hlave, je Preplnená izba celkom dobrým seriálom. Ponáranie sa do kľúčových bodov Dannyho života a odhaľovanie jeho motívov, túžob a obáv je pútavé a veľavravné. Tom Holland podáva v seriáli silný výkon, vďaka ktorému vieme tvorcom odpustiť aj ten príšerný účes zo 70. rokov, ktorým ho obdarili.

Úlohu Ariany stvárňuje šikovná Sasha Laneová, ktorá preukázala svoje nadanie už vo filmoch Prevýchova Cameron Postovej a Daniel nie je skutočný. Amande Seyfriedovej zasa dokonale sadla rola vyšetrovateľky Goodwinovej, ktorá neraz prejavuje s Dannym súcit a zároveň je neoblomná v snahe prísť veci na koreň.

Dead Ringers Čítajte viac Recenzia seriálu Príliš dokonalá podoba: Kam až vedie chorobná posadnutosť?

Preplnená izba je sama osebe výdatným seriálom, ktorý sa môže pochváliť dobrým scenárom aj hereckými výkonmi. Problém predstavuje spôsob, akým sa k téme tvorcovia postavili. Seriál sa tvári, akoby mal už čoskoro prísť s šokujúcim prekvapením, len máloktorý divák však zostane v úžase.

Dej mohol pokojne obsahovať menej náznakov a tvorcovia sa mohli odvolať na inšpiráciu skutočnými udalosťami až po odvysielaní poslednej epizódy. Nanešťastie to neurobili a teraz diváci už len čakajú, kedy príde to „veľké“ odhalenie. Ale seriál je len v polovici – možno nás skutočne prekvapia. Aj keď o tom dosť pochybujeme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recenzia #seriál #Tom Holland #Apple TV #Preplnená izba