Indovia kritizujú film Oppenheimer. Prekáža im citácia z ich svätej knihy v sexuálnej scéne

Časť indickej spoločnosti kritizuje nový film Oppenheimer o tvorcovi atómovej bomby kvôli citácii z ich svätej knihy v sexuálnej scéne. Nacionalisti záber označili za "útok na hinduizmus". Používatelia sociálnych sietí vyzývajú k bojkotu snímky, ktorá za prvý víkend v kinách zaznamenala rekordné tržby, uviedla agenúra Reuters. V indických kinách film napriek tomu boduje, píše CNN.

24.07.2023 16:00
Oppenheimer Foto:
Cillian Murphy ako J. Robert Oppenheimer na zábere z filmu Oppenheimer.
debata
Matt Damon ako Leslie Groves a Cillian Murphy...
Benny Safdie ako Edward Teller a Cillian Murphy...
+9(zľava) Christopher Denham ako Klaus Fuchs,...

Vo filme Oppenheimer režiséra Christophera Nolana hrá Cillian Murphy amerického vedca Roberta Oppenheimera, ktorý vyvinul atómovú bombu a bol tiež veľkým znalcom staroindickej literatúry. Film vyvolal nadšené recenzie a očakáva sa, že bude nominovaný na nadchádzejúci boj o Oscara. Florence Pughová stvárnila vedcovu partnerku Jean Tatlockovú.

Pughová vo filme preruší pohlavný styk, vezme výtlačok Bhagavadgíty, jedného z najposvätnejších textov hinduizmu, a požiada Murphyho, aby z neho predčítal. „Teraz som sa stal Smrťou, ničiteľom svetov,“ číta Murphy a potom sa dvojica vracia k prerušenej činnosti, popisuje server stanice CNN.

Oppenheimer Čítajte viac Recenzia: Oppenheimerov príbeh je skutočná bomba

Scéna vyvolala pobúrenie medzi niektorými pravicovými skupinami. Člen hinduisticko-nacionalistickej Indickej ľudovej strany (BJP) premiéra Naréndra Módího označil film za „znepokojivý útok na hinduizmus“ a považuje ho za „súčasť väčšieho spiknutia protihinduistických síl“, píše CNN. Člen vlády a zakladateľ nadácie Save Culture Save India Udaj Máhurkar písal na twitteri o „vedení vojny proti hinduistickej komunite“. Film považuje za „priamy útok na náboženské presvedčenie miliardy tolerantných hinduistov.“

Väčšina ľudí v Indii film prijala dobre, kritici o ňom písali nadšené recenzie a za prvý víkend v Indii zarobil viac ako tri milióny dolárov. Zarobil tak trikrát viac než než film Barbie režisérky Grety Gerwigovej, ktorý šiel do kín v rovnaký deň. Indická filmová rada označila snímku Oppenheimer za film s témami pre dospelých, ktorý je pod dohľadom dospelej osoby prístupný i deťom mladším ako 12 rokov.

barbie, Čítajte viac Recenzia filmovej udalosti roka: Barbie zvíťazila na poli marketingu aj kinematografie

Snímka Barbie s Margot Robbieovou v hlavnej úlohe sa borí s problémami na štarte v Pakistane. Úrady v provincii Pandžáb odsunuli premiéru kvôli „nežiadúcemu obsahu“. Snímku si pozrie filmová komisia a rozhodne, či nie je v rozpore so sociálnymi, kultúrnymi a náboženskými hodnotami krajiny, píšu miestne noviny.

Barbie žije v Barbielande, ale nie je...
Režisérkou filmu je herečka a filmárka Greta...
+5Barbie stvárňuje vo filme Margot Robbie....
debata chyba
Viac na túto tému: #filmová novinka #film Oppenheimer