Nový krimiseriál Matematika zločinu inšpiroval podcast podľa skutočnej udalosti

V piatok 28. júla mal na streamovacej platforme Voyo premiéru prvý z troch dielov novej minisérie s názvom Matematika zločinu, ktorá je adaptáciou rovnomenného podcastu inšpirovaného skutočnou udalosťou. Pôvodný český seriál režíruje Peter Bebjak, v hlavných úlohách sa predstavia Lucie Štěpánková, Jan Nedbal a Jiří Bartoška.

03.08.2023 08:00
Matematika zločinu Foto:
Tomáš Toman v podaní Jána Nedbala je presvedčený o tom, že bol neprávom odsúdený na dvanásť a pol roka väzenia.
debata

Novinárke Magdalene Sodomkovej (Lucie Štěpánková) napíše z indonézskeho väzenia Tomáš Toman (Jan Nedbal). Zadržali ho na úteku pred českou spravodlivosťou a tvrdí, že zločin, za ktorý ho odsúdili na dvanásť a pol roka väzenia, nespáchal.

Do väzenia ho vraj poslal sporný posudok súdneho znalca prezývaného Matematik zločinu (Jiří Bartoška). Je možné, že by sa expert tentoraz prepočítal? Sodomková sa do Tomanovho prípadu ponára a postupne zisťuje, že na ňom veľa vecí nesedí. Môže šak veriť Tomanovej verzii udalostí?

Jiří Bartoška ako biomechanik a súdny znalec...
Jan Nedbal v role Tomáša Tomana stvárňuje...
+9Pre Luciu Štěpánkovú bola rola neústupnej...

S nápadom natočiť minisériu Matematika zločinu prišiel režisér Peter Bebjak. „Bol práve lockdown počas covidu, sedel som zatvorený doma a Peter Bebjak sa mi ozval s tým, že má pre mňa tip na podcast, ktorý mi okamžite posiela, či by sme do neho nešli. Vypočul som si ho celý naraz, a hneď ako sa skončil, som si povedal, že je to super materiál a že sa pustím do toho, aby som získal práva,“ spomína producent DNA Production Rasťo Šesták.

„Matematika zločinu odhaľuje niečo, čoho sa všetci bojíme, a to nespravodlivosť, zlyhanie systému. Vďaka nej sa stávame svedkom niečoho, o čom sme si mysleli, že nie je vôbec možné, aby sa stalo. O to väčšie je potom naše zúfalstvo, bezmocnosť a zlosť,“ dopĺňa ho Bebjak.

Získanie práv

Kreatívnu producentku Voyo Ivu K. Jestřábovú zaujal podcast silnou témou a dramaturgiou, ktorá prepája množstvo tém a dejových liniek. Zároveň si však uvedomovala, že sa s ním z producentského hľadiska spája celý rad výziev. „Od začiatku bolo jasné, že by sme príbeh museli rozprávať inak a ten kľúč by sa musel nájsť rýchlo – natáčať sa malo začať o niekoľko mesiacov,“ vysvetľuje. „Pre Voyo dlhodobo hľadáme príbehy, ktoré nejdú po povrchu a majú spoločenskú aktuálnosť – príbeh Tomáša Tomana, okolo ktorého sme minisériu vystavali, toto kritérium nesporne spĺňal.“

Rovnako to vidí aj Bebjak. „Je neospravedlniteľné, aby systém, v ktorom sa spoliehate na absolútnu čistotu a spravodlivosť, prestal, kvôli akémukoľvek dôvodu, fungovať. Pokiaľ sa to deje, tak je v tom systéme nejaká chyba a to je veľký problém pre všetkých ľudí, čo tu žijú.“

Matematika zločinu, maštalír, Čítajte viac Matematika zločinu odkrýva, čoho sa všetci bojíme. Inšpirovaná je skutočnou udalosťou a úspešným podcastom

Miniséria Matematika zločinu bude obsahovať viaceré žánrové presahy. „Kameraman Martin Žiaran nazval našu obrazovú koncepciu investigatívnou kamerou, postupným odhaľovaním a pátraním, z ktorého získavate celkový obraz o tom, čo sa v daný večer odohralo. Je to investigatívny prístup aj pre diváka,“ objasňuje režisér.

Scenár, ktorého autorom je Tomáš Bombík, bol len pár týždňov pred začiatkom natáčania prekonzultovaný s Magdalenou Sodomkovou a Brit Jensenovou. „Celý proces vzniku Matematiky zločinu bol veľmi dlhý a vyplatila sa nám v ňom otvorenosť,“ hovorí Šesták. Príbeh si vyžadoval množstvo špecifických lokácií vrátane súdov, väzenských ciel, univerzitných hál či letísk, kde sa dalo natáčať len cez víkend.

Šesták uvádza, že najdôležitejšie bolo samotné získanie práv od Tomáša Tomana, Magdaleny Sodomkovej a Brit Jensenovej na sfilmovanie príbehu. „Bolo kľúčové, aby uverili, že k tým náročným veciam, ktoré zažili, chceme pristupovať úplne korektne a citlivo. To trvalo asi rok. A hneď potom sme ich museli presvedčiť o tom, že dáva zmysel použiť v našom rozprávaní ich pravé mená. To bol ďalší rok,“ vysvetľuje producent.

Peter Bebjak, režisér, na Ukrajine nakrúcal seriál Slovania Čítajte viac Inakosť by nemala byť odsudzovaná, pripomenul režisér Bebjak na galavečere Slnko v sieti

Luxusný kasting

Úspešný podcast Matematika zločinu je spoločným dielom novinárky Magdaleny Sodomkovej a dokumentaristky Brit Jensenovej. Zoznámili sa v roku 2015 počas natáčania dokumentárneho seriálu o sýrskych plavkyniach s názvom Yusra pláva o život, ktorý získal viacero ocenení. Neskôr spoločne vytvorili päťdielny podcast Matematika zločinu, ktorý sa stal taký úspešný, že sa Sodomková rozhodla v roku 2020 napísať rovnomennú knihu.

„Keď som začala na prípade Tomáša Tomana pracovať, bol môj vtedajší šéfredaktor skeptický. Hovoril, že je to nie je čierno-biely príbeh. Pýtal sa, či chcem naozaj venovať toľko času väzňovi, ktorý dosť pravdepodobne spáchal niečo zlé. Mňa na tom však zaujímalo, ako v Česku funguje spravodlivosť. Tento prípad to totiž veľmi dobre ilustroval. Všetci predsa chceme veriť, že pred zákonom sme si rovní,“ hovorí Magdalena Sodomková.

víťaz, Čítajte viac Pôvodný seriál Víťaz bude mať premiéru 4. septembra na platforme SkyShowtime

„Tomáš Toman sa mi ozval po tom, čo si prečítal moju reportáž v Reflexe. Samozrejme som nevedela, či mám veriť jeho verzii príbehu. To bolo potrebné preveriť. Napísal mi však, že má pochybnosti, či konkrétny znalec hrá fér. V tom čase som už mala rovnaké pochybnosti. Chcela som zistiť, ako to je. V tomto prípade urobili všetci nejakú chybu. Policajti, sudcovia, novinári, Tomáš Toman aj súdny znalec. Všetci robíme chyby. Dôležité však je, či máme vôľu ich napraviť,“ dopĺňa novinárka.

Sodomková a Jensenová mali niekoľko ponúk na sfilmovanie ich podcastu, najviac na nich však zapôsobil Peter Bebjak. „Bola to dobrá voľba. Som rada, že sa téme spravodlivosti dostane väčšia pozornosť,“ hovorí na margo seriálovej adaptácie Sodomková.

„Seriál má naozaj luxusný kasting. Herci hrajú tak vierohodne, že som si niekoľkokrát pripadala, ako by som bola zase na súde alebo v redakcii. Poklona Lucii Štěpánkovej. Pred natáčaním sa so mnou zišla a musím povedať, že bola neskutočne pripravená. Viac ako štyri hodiny sa ma vypytovala na rôzne detaily. Brala to zodpovedne a už vtedy som vedela, že má moju stopercentnú dôveru. V kontakte sme boli aj počas natáčania,“ dopĺňa.

niekde v európe, Čítajte viac RTVS už rok nakrúca seriál za milióny eur. Kedy ho konečne uvidia diváci?

Posteľová scéna s vlastným manželom

Herečka Lucie Štěpánková, ktorá v minisérii stvárňuje Magdalenu Sodomkovú, podcast predtým nepoznala. „Nepovedali mi, že ide o hlavnú úlohu, takže som si ani neuvedomila, že pôjde o tak zásadnú postavu a vlastne zatiaľ najväčšiu úlohu v mojej kariére. To bolo prekvapenie. Ale potom som si ten podcast pustila a úplne ma pohltil,“ vysvetľuje herečka.

Štěpánková sa v rámci príprav na stvárnenie úlohy stretla aj s jej predobrazom Magdalenou Sodomkovou, s ktorou strávila štyri hodiny. „Magdalena bola prekvapená, koľko toho o prípade viem, a bolo to veľmi milé stretnutie. Zo začiatku bola málinko ostražitá, ale keď pochopila, že som fanúšik jej aj spomínaného podcastu, a že sa vlastne len snažím prísť veciam na kĺb, tak sa mi otvorila viac, za čo som jej strašne vďačná.“

Štěpánková sa jej pýtala aj na to, ako dokáže čeliť ľudskej arogancii. „Povedala mi, že to má inak, nevníma to osobne, naopak z toho môže mať materiál, ktorý odhalí vnímanie daného človeka. To pre mňa bolo zvláštne zistenie, pretože ja som to práve brala osobne až príliš.“

Schwarzenegger Shriver Divorce Čítajte viac Recenzia seriálu Arnold: To, čo Schwarzeneggera posilnilo, jeho brata zabilo

Počas nakrúcania jej najviac k srdcu prirástla Bára Bočková, predstaviteľka dokumentaristky Brit Jensenovej. „Honza Nedbal ma zase fascinuje svojou nespútanosťou, ktorá mu srší z očí. Myslím, že sa na rolu Tomáša Tomana, s ktorým sme sa, mimochodom, tiež stretli, mimoriadne hodí. Mám pocit, že to bol od Petra skvelý výber, pretože obaja majú tú nespútanosť spoločnú.“

Zaujímavosťou je, že jej manžela stvárňuje jej vlastný muž. „Už sme spolu hrali v divadle, ale pred kamerou sme sa stretli po prvýkrát. Nervózna som bola z intímnej posteľovej scény. Človek by si myslel, že to pôjde prirodzene, ale mala som naopak pocit, že mi všetci pozerajú do spálne. Takže toto pre mňa bolo nakoniec to úplne najnáročnejšie,“ hovorí Štěpánková.

Slovenský herec Tomáš Maštalír stvárňuje Tomanovho advokáta Mareša. "Myslím si, že v moci novinárov je otvárať a dotýkať sa aj tém, ktoré niekedy nie sú príjemné, ale istým spôsobom by mali vyvažovať to, čo sa v spoločnosti deje,“ vysvetľuje herec.

Angus Cloud Čítajte viac Zomrel herec Angus Cloud, známy zo seriálu Eufória. Mal iba 25 rokov

Práca novinárov je podľa neho dôležitá. „V týchto časoch vie aj veľmi popáliť určité vrstvy a skupiny. Máme za sebou ako krajina skúsenosť, keď bol za dobrú investigatívnu novinárčinu zavraždený novinár. Myslím si, že v moci novinárov je otvárať a dotýkať sa aj tém, ktoré niekedy nie sú príjemné, ale istým spôsobom by mali vyvažovať to, čo sa v spoločnosti deje. Určite by z ich pozície mali klásť právne otázky a žiadať odpovede.“

Ďalej v minisérii Matematika zločinu účinkuje Zuzana Bydžovská ako Tomanova mama, Kristína Boková ako Tomanova sestra, Miloslav Pecháček ako Tomanov dlhoročný kamarát Čára, Jiří Bartoška ako biomechanik a súdny znalec Kraus a Krištof Bartoš ako mladý advokát, ktorý vstupuje do obhajoby Tomanovho prípadu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seriál #Voyo