Hercule Poirot pátra po existencii nadprirodzena

Budúci týždeň, 14. septembra, bude mať premiéru tretí film z úspešnej série o belgickom detektívovi z pera Agathy Christie. Hlavnej úlohy Hercula Poirota, produkcie i samotnej réžie filmu Prízrak v Benátkach sa opäť ujal Kenneth Branagh. V ďalších rolách sa predstavia herci ako Kyle Allen, Kelly Reillyová, Camille Cottinová, Michelle Yeohová, Jamie Dornan, Tina Feyová či Jude Hill. Scenár napísal Michael Green, ktorý bol za film Logan nominovaný na Oscara.

09.09.2023 08:00
Prízrak v Benátkach Foto:
Kenneth Branagh ako detektív Hercule Poirot.
debata (1)

Dej snímky sa odohráva po 2. svetovej vojne, v predvečer Halloweenu. Hercule Poirot sa rozhodol ukončiť detektívnu kariéru po tom, čo bol svedkom hrôz vojny, a pre svoj dôchodok si zvolil očarujúce Benátky. Voľný čas trávi hľadaním všetkých možných spôsobov, ako sa vyhnúť premýšľaniu nad zločinmi.

Jedného dňa ho navštívi dávna priateľka, autorka detektívnych románov svetového formátu Ariadne Oliverová (Tina Feyová), ktorá po ňom chce, aby sa zúčastnil vyvolávania duchov a pomohol jej dokázať, že ide o podvod.

Poirot spočiatku váha, predstava seansy ho však zaujme, a tak napokon súhlasí. Ariadne a Hercule sa vyberú do schátraného paláca, ktorý vlastní svetoznáma operná speváčka Rowena Drakeová (Kelly Reillyová). Seansa sa však zvrtne a jeden z nej účastníkov je mŕtvy. Detektív sa preto musí načas rozlúčiť s dôchodkom a opäť sa pustiť do toho, čo mu ide najlepšie – do vyšetrovanie záhadnej vraždy.

Dej filmu sa tentokrát odohráva v tajomných...
Hercule Poirot (Kenneth Branagh) začne...
+8Jude Hill a Jamie Dornan.

Nadčasová Agatha Christie

Kenneth Branagh spolupracoval s Michaelom Greenom po prvýkrát v roku 2017 na úvodnej snímke série s názvom Vražda v Orient Exprese. Dúfali, že sa im podarí natočiť viac takýchto filmov. „Prvýkrát sme sa o Smrti na Níle rozprávali vo vozni Orient Expresu, na lodi S. S. Karnak sme zase diskutovali o možných témach tretieho filmu,“ povedal Green.

„Jasne si pamätám, ako som počas nastavovania osvetlenia stál opretý o zábradlie Karnaku, pozeral sa na modré plátno, ktoré neskôr predstavovalo rieku Níl, a premýšľal nad najlepšou možnosťou výberu ďalšieho filmu. Z nejakého dôvodu mi vtedy po rozume chodila aj téma duchov, a to bol ten moment, keď som si spomenul, že Agatha Christie napísala knihu s názvom Halloweensky večierok.“ Tá vyšla v roku 1969.

„Agatha Christie má nadčasovú, klasickú schopnosť zasadiť postavy do situácií, často nebezpečných alebo zločinných, v ktorých sa ukáže aj ich ľudskosť,“ povedal Branagh. „Archetypálne postavy a tiež veľmi nenápadné ukážky typického ľudského správania sú presne to, čomu dobre rozumieme – jej vnímanie postáv sa zdá všeobecne uplatniteľné a dôverne známe,“ dodal.

Koniec prekvapí

Aj keď je Prízrak v Benátkach adaptáciou knižnej predlohy Halloweensky večierok, Greena pri písaní scenára ovplyvnili aj niektoré ďalšie poviedky od Christie, ktoré sa venujú nadprirodzeným javom. „Existuje od nej aj zbierka krátkych poviedok s názvom Posledná seansa, a práve tento názov sa mi zdá vskutku hrôzostrašný. Takže aj keď je Prízrak v Benátkach prerozprávaním Halloweenskeho večierka, vo svojej DNA má aj iný Christieovej pohľad na nadprirodzené ja­vy.“

Príbeh, ktorý sa vo filme odohráva, sa od pôvodnej knihy mierne odlišuje. „Christie napísala Halloweensky večierok v závere svojej kariéry,“ vysvetľuje Branagh. „V podstate to bola kriminálka zasadená do prostredia anglického vidieckeho sídla. Vzhľadom na naše predošlé adaptácie jej kníh a exotické lokácie, v ktorých sa odohrávali, sa Michael Green rozhodol urobiť v rozprávaní veľkú zmenu a kostru príbehu preniesť z Anglicka do Benátok.“

Záber z hororu Mníška. Čítajte viac Superhrdinské labky, démonická mníška aj návrat Poirota

„Pri Smrti na Níle sme vedeli, že výsledkom bude verné prerozprávanie knihy na filmové plátno,“ povedal Green. "Pri Halloweenskom večierku sme dúfali, že sme si zaslúžili právo urobiť nejaké zmeny tak, aby sme mohli vyrozprávať príbeh jemne sa odlišujúci od toho knižného. Knihe však venujeme mnoho odkazov a film stavia na základe deja z nej.

Dúfali sme, že nám bude dovolené urobiť príbeh naliehavejším – zatiaľ čo pôvodný román sa odohráva počas niekoľkých dní, takmer týždňa, Prízrak v Benátkach trvá len jednu strašidelnú noc. Presunuli sme miesto z anglického vidieka do temných Benátok a aj jednotlivé postavy sme poňali trochu inak. Sú to viac ako malé zmeny, ale veríme, že sa stále držia témy."

Tvorcovia filmu sa zhodujú v tom, že napísať príbeh tak, aby prekvapil fanúšika Agathy Christie, je veľmi ťažká úloha. „Pri tomto príbehu však aj dlhoroční fanúšikovia zažijú nové dobrodružstvo od Agathy Christie, najmä vďaka tomu, že sme si dovolili zmeniť pôvodnú zápletku,“ vysvetľuje Green. „Tento koniec ich určite prekvapí.“

Agatha Christie Čítajte viac Agatha Christie je ďalšia na odstrel. Jej knihy prepíšu

Detektívka či horor?

Keď si človek pozrie prvý trailer na film, môže zostať prekvapený. Skutočne sa totiž zdá, že ide skôr o horor ako o klasickú detektívku Agathy Christie. „Naším cieľom od začiatku bolo pokúsiť sa vyvolať v divákoch ten pocit, keď vám od strachu zviera žalúdok a sedíte na okraji sedadla,“ povedal Branagh.

„Nepoznám nič strašidelnejšie ako benátsky palác,“ dopĺňa ho Green. „Toto mesto priam vyvoláva atmosféru plnú hmly, maskovaných postáv a čudného hrozivého pocitu, keď čakáte, že vo vode objavíte mŕtvolu. Chceli sme túto nezameniteľnú strašidelnosť, čaro a lesk Benátok využiť na to, aby sme vyčarovali jednu neuveriteľne hrôzostrašnú halloweensku noc.“

Dôvodom, prečo sa Hercule Poirot rozhodol uchýliť do samoty, bol traumatický zážitok z 2. svetovej vojny, počas ktorej cestoval po spustošenej krajine plnej bolesti a utrpenia. "Smrť na Níle sa odohráva v roku 1937. Na začiatku filmu ho nájdeme v stave zúfalstva a beznádeje, ako aj sklamania, že ďalšia generácia si musela prejsť vojnou, v akej bojoval aj on sám, ako sme videli v Smrti na Níle.

Toto je čiastočne dôvod, prečo sa rozhodol schovať sa na mieste, kde ho všetci vidia, ale nebyť súčasťou sveta, ktorý spôsobil, že vďaka násiliu, zločinu a vraždám nemá o ľudstve žiadnu dobrú mienku. Preto odišiel do mesta, kde môže zostať v anonymite," hovorí jeho predstaviteľ Kenneth Branagh.

Zatiaľ čo hlavnou témou Vraždy v Orient Exprese bola pomsta a v Smrti na Níle chamtivosť, Prízrak v Benátkach sa zaoberá možnosťou existencie nadprirodzena. Podľa Branagha budú Poirot i samotní diváci vydesení hľadaním odpovedí na otázky, či existuje niečo medzi nebom a zemou.

„Príbeh filmu sa sústreďuje na to, čomu si myslí, že verí, vďaka čomu túto vieru zatratí a nakoniec či je to, čo vidí, aj skutočne reálne. Počas tejto cesty sa neustále skúma, a to je vzrušujúce, lebo to zahŕňa aj to, z čoho má on, a spolu s ním aj diváci, hrôzu,“ vysvetľuje Branagh.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #film #Agatha Christie #Hercule Poirot #Prízrak v Benátkach