Všetci ľudia budú bratia. Akú tvár má Dubček v novom filme?

Líder Pražskej jari nastolil v období slobodných šesťdesiatych rokov ideu socializmu s ľudskou tvárou, ktorú umlčali sovietske tanky. Tvár Alexandra Dubčeka sa aj napriek totalitnej temnote stala symbolom. Vo filme Všetci ľudia budú bratia sa k tomuto stále živému symbolu vracia slovenský režisér Robert Kirchhoff a skladá príbeh “tváre Dubček”.

20.09.2023 07:00
Vsetci ludia budu bratia Volebna vizualita... Foto:
Plagát k filmu o Alexandrovi Dubčekovi od režiséra Roberta Kirchhoffa.
debata

Slovensko-česká snímka Všetci ľudia budú bratia (2023) o Alexandrovi Dubčekovi od režiséra Roberta Kirchhoffa prichádza do klubových kín a sietí multiplexov Cinemax a Cinemacity po celom Slovensku

Alexander Dubček ako magnet k sebe ťahá prívržencov, obdivovateľov aj kritikov, v období železnej opony, ale aj v čase zjednotenej Európy. Tváre vizionára a tajomníka, ideálu a reality, absolútneho a relatívneho, elitného a ľudového, globálneho a lokálneho, moci a bezmocnosti, víťazstva a prehry, vo filme vykresľujú svedkovia Dubčekovho života. Divák ich sleduje vo výjavoch od utopickej komúny v Kirgizsku, kde vyrastal, cez éru popovej politickej hviezdy, éru disidentu — väzenia na slobode až po Nežnú revolúciu v roku 1989, Dubčekov návrat do veľkej politiky a jeho tragickú smrť.

Trailer k novému filmu o Alexandrovi Dubčekovi.

Film mal svetovú premiéru na prestížnom MFF Karlovy Vary. Pozitívne ohlasy a záujem potvrdila aj nedávna národná premiéra na piešťanskom Cinematiku. Všetsi ľudia budú bratia je najnovší film dokumentaristu Roberta Kirchhoffa, ktorý je známy vďaka kontroverznej snímke Kauza Cervanová.

Snímka Všetci ľudia budú bratia prichádza do širokej slovenskej distribúcie v klubových kinách a sieťach multiplexov Cinemax a Cinemacity vo štvrtok 21. septembra. „Film Roberta Kirchhoffa o Alexandrovi Dubčekovi oceňujem pre jeho mimoriadny prehľad a sofistikovanosť; pre jeho osobitý pohľad, ktorý umožňuje o niečo lepšie pochopiť zložitý svet okolo nás," vyjadril sa Martin Horyna, člen programového tímu prestížneho karlovarského festivalu, ktorý snímku uviedok na svojom 57. ročníku. Distribúcia filmu prebehne pod záštitou primátora Bratislavy, Matúša Valla.

muži, ktorí stali v ceste Čítajte viac Posledný film s Danielom Heribanom pripomenie okupáciu. Stvárnil v ňom Dubčeka

Počas predchádzajúceho víkendu film premietli aj na piešťanskom Cinematiku. „Bolo pre nás nesmierne cenné vidieť festivalové sály praskať vo švíkoch a vnímať ako výživnú a vrestevnatú diskusiu otvára nový film jedného z najvýznamnejších ponovembrových dokumentaristov Roberta Kirchhoffa. A to obzvlášť v čase predčasných parlamentných volieb, kedy sme sa rozhodli promovať film cez tvár Alexandra Dubčeka ocitajúcu sa vo verejnom priestore vedľa súčasných kandidátov,” vraví kreatívny riaditeľ distribučnej spoločnosti Film Expanded Matej Sotník.

Distribútor plánuje aj sériu premietaní s diskusiami v rôznych slovenských mestách, ktorú odštartuje v nedeľu 24. septembra v budove obnovenej Slovenskej národnej galérie (Kino Lumière). „Dubček, jeho príbeh a jeho symbol, veľmi silno prehovárajú k súčasnej spoločensko-politickej realite, môžu veľa povedať Dubčekovým stúpencom i kritikom, ale aj veľkej skupine mladých ľudí a študentov, ktorým záleží na smerovaní krajiny, v ktorej žijeme,” dodáva Sotník.

vsetci ludia budu bratia Čítajte viac Film o Dubčekovi neohúri, prináša však veľa zaujímavého

„Do projektu Dubček som vstupoval s vlastnou predstavou a istým predsavzatím, že tento film by mal, aj napriek očakávaniam iných, prekvapiť. Z môjho pohľadu sa najpozoruhodnejšia a paradoxne aj najrozporuplnejšia časť Dubčekovho života začína príchodom normalizácie, Chartou 77, jeho vnútornou emigráciou, pokusmi rehabilitovať sa až do roku 1989, kedy sa nakrátko opäť vracia na politickú scénu,” vyjadril sa režisér Robert Kirchhoff.

vsetci ludia budu bratia Čítajte viac Film o Dubčekovi Všetci ľudia budú bratia bude mať premiéru na festivale v Karlových Varoch

„Existujú ľudia, ktorí žijú dodnes uzavretí v spomienkach na Dubčeka. Na časy, keď sme mohli veriť, že sa dá žiť inak. Medzi inými vo filme vystupujú idealisti, utopisti, romantici, ktorí snáď ešte dodnes stále veria, že môže existovať spravodlivá, rovnostárska spoločnosť. Práve Dubček sa netajil tým, že v tieto ideály veril celý život. Rôzne myšlienkové prúdy vyplavujú fragmenty a útržky minulosti k nášmu dnešku. Výjavy sa mnohokrát objavujú ako abstraktné telesá v usporiadanom svete. Položené na nočnom stolíku, na umývadle, v živote. Čo s tým?” dodáva a pýta sa režisér Kirchhoff.

Jeho známy film Kauza Cervanová (2014) patril k najnavštevo­vanejším filmom roka a vyvolal vlnu kontroverzií pre polemiku o krivom treste voči údajným vrahom v jednom z kľúčových súdnych prípadov predchádzajúceho režimu. Kirchhoffov predposledný film Diera v hlave (2016) o rómskom holokauste bol uvedený na festivale DOK Leipzig či v renomovanej galérii MoMA v New Yorku, bol ocenený národnou cenou Slnko v sieti, ktorú režisér získal aj za spomínanú snímku Kauza Cervanová či za snímku Para nad riekou (2014) o legendách slovenského jazzu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Alexander Dubček #filmové novinka