Návrat kultového hororu po 50 rokoch. Sprevádzalo ho aj preventívne požehnanie

Presne pred 50 rokmi mal premiéru horor, ktorý je dodnes považovaný za jeden z najstrašidelnejších filmov všetkých čias. Legendárny Vyháňač diabla režiséra Williama Friedkina, ktorý nedávno zomrel vo veku 87 rokov, prichádza s pokračovaním s podnázvom Znamenie viery.

15.10.2023 08:00
Vyháňač diabla: Znamenie viery Foto:
Záber z filmu Vyháňač diabla: Znamenie viery.
debata (1)

Podobne ako v prípade série Halloween, aj tu sa tvorcovia rozhodli odignorovať pokračovania, ktoré vznikli po pôvodnom filme z roku 1973, a priamo nadviazať na udalosti prvého Vyháňača diabla. O réžiu sa postaral David Gordon Green, ktorý režíroval aj spomínanú trilógiu Halloween.

„Vyháňača diabla som videl počas strednej školy a pre mňa sa v ňom prelínali hranice medzi hororom a drámou, a medzi umením a reklamou. Páčilo sa mi, ako to vzalo čosi veľkolepé, nevysvetliteľné a nadprirodzené, a zasadilo to do pozemských postáv, ktoré sa nachádzali v situáciách, s ktorými sa dá stotožniť. Naozaj sa mi to dostalo pod kožu a nechcelo ma to pustiť,“ vysvetlil režisér.

vyhanac diabla Čítajte viac Recenzia: Zatracujme démonov, nie nového Vyháňača diabla

Bez Ellen by film nevznikol

Príbeh nového Vyháňača diabla sa začína na Haiti, kde fotograf Victor (Leslie Odom Jr.) prišiel pred dvanástimi rokmi o tehotnú manželku v dôsledku katastrofálneho zemetrasenia. Našťastie sa im podarilo zachrániť ich novonarodenú dcéru Angelu (Lidya Jewettová), o ktorú sa Victor odvtedy s láskou stará. Keď jedného dňa Angela spolu so spolužiačkou Katherine (Olivia O’Neillová) zmizne v lese za mestom, nikomu sa ich nedarí nájsť.

Na tretí deň sa však stane zázrak. Dezorientované a vyčerpané dievčatá sa objavia na malej farme, ďaleko od miesta, kde zmizli. Po dôkladnej lekárskej prehliadke sú Angela a Katherine vyhlásené za úplne zdravé, ale ich správanie naznačuje, že si zo svojho zážitku odniesli viac než len nepríjemnú spomienku. Skúsený exorcista by na prvý pohľad vedel, že sú posadnuté. Victor sa preto rozhodne vyhľadať pomoc jediného žijúceho človeka, ktorý bol svedkom podobných udalostí – Chris MacNeilovú.

Diváci sa tak môžu tešiť na návrat oscarovej herečky Ellen Burstynovej, ktorej by ste ani vo sne nehádali 90 rokov. „Bez Ellen by sme nemali žiaden film,“ uviedol producent David Robinson. „Je výnimočnou herečkou a vedeli sme, čo môže priniesť tomuto filmu a zvyšku obsadenia. Je srdcom príbehu. Nielenže je výbornou herečkou, ale keď diváci uvidia vzťah, ktorý má s Lesliem a s deťmi, urobí to na nich hlboký dojem.“

Vyháňač diabla, ktorý vznikol na motívy rovnomennej knihy Williama Petera Blattyho, navždy zmenil dejiny hororu. Okrem toho, že ide o jeden z najdesivejších počinov svetovej kinematografie, sa snímke podarilo získať desať nominácií na Oscara. Vyháňač diabla sa stal prvým hororom, ktorý bol nominovaný v kategórii najlepší film. „Pôvodný Vyháňač diabla bol v čase svojej premiéry prelomový, a my sme si ho chceli uctiť týmto pokračovaním,“ vysvetlil producent Jason Blum.

William Friedkin Čítajte viac Prepísal dejiny hororu. Zomrel William Friedkin, režisér slávneho Vyháňača diabla

Preventívne požehnanie

Zatiaľ čo prvý film sa zaoberal posadnutím z katolíckej perspektívy, Vyháňač diabla: Znamenie viery do príbehu zakomponuje viacero vierovyznaní. „Snažil som sa týmto filmom urobiť dialóg o neznámom,“ povedal režisér David Gordon Green.

„Film sa zaoberá zraniteľnosťou rodičovstva, keď máte dieťa s nevysvetliteľným ochorením. Ako sa postavíte ku kríze, ktorá je tvarovaná vašou vlastnou vierou: či už ste baptistická rodina alebo rodina, ktorá neverí v boha, alebo rodina, ktorá sa pozerá do sveta medicíny buď s veľkou nádejou, alebo s veľkými pochybnosťami. Film sa zapája do rozhovoru o vede a spiritualite.“

V snímke sa ocitlo niekoľko rituálnych praktík a zaklínadiel zo skutočných exorcizmov, vrátane tých, ktoré pochádzajú z Afriky. „Chceli sme si byť istí, že reprezentujeme ľudí spôsobom, ktorý je autentický a ktorý nepodporuje stereotypy,“ uviedol konzultujúci producent Gamal J. Palmer, podľa ktorého si zakomponovanie rôznych kultúr do filmu vyžadovalo citlivý prístup.

Záber z filmu Vyháňač diabla: Znamenie viery. Foto: Universal Pictures
Vyháňač diabla: Znamenie viery Záber z filmu Vyháňač diabla: Znamenie viery.

Pred začatím natáčania sa matka Olivie O’Neillovej rozhodla vziať svoju dcéru preventívne do kostola, aby tam dostala požehnanie. V rámci toho sa stretli s hercom Martinom Sheenom, ktorý Olivii daroval svoj ruženec. O prvom Vyháňačovi diabla sa totiž tvrdí, že bol prekliaty. Počas natáčania došlo k niekoľkým nevysvetliteľným udalostiam: jeden z technikov zomrel, náhodne začali horieť kulisy, herečky Ellen Burstynová a Linda Blairová utrpeli nešťastné zranenia.

Zatiaľ čo v pôvodnej snímke bojovali hlavní hrdinovia proti démonovi Pazuzu, tentoraz si zmerajú sily s mezopotámskou sukubou menom Lamashtu. Ide o krvilačného démona, ktorý sa zameriava na tehotné ženy a novorodencov. Zobrazovaný je zväčša ako žena s hlavou leva a s vtáčími pazúrmi. Vo filme ho stvárni Lize Johnstonová.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #film #horor #Vyháňač diabla