Jakubiskova rozprávka pokračuje. Perinbaba príde pred Vianocami

Vo sne smieme i to, na čo v skutočnosti nemáme odvahu – týmito slovami sa začína oficiálny trailer dlhoočakávanej vianočnej rozprávky Juraja Jakubiska (1938 – 2023) Perinbaba a dva svety. Posledné dielo slovenského filmového mága príde do kín 7. decembra.

24.10.2023 11:19
Perinbaba 4 Foto:
Hrdina filmu Perinbaba a dva svety Lukáš ( Lukáš Frlajs) je synom Alžbetky a Jakuba.
debata
Perinbaba a dva svety

Pozrite si snímky z dlho očakávaného filmu

Fotogaléria
Perinbaba a dva svety bude opäť vianočnou...
Zjavila sa šťastná hviezda.
+9V Perinbabe nesmie chýbať Zubatá. Postavu...

Nebeská babička je pre všetkých

Nie je to tak dávno, čo sme sa so slávnym režisérom rozprávali o jeho druhej Perinbabe. „Perinbaba a dva svety je citlivý film, plný dobrodružstva, zázrakov, zvratov. Film, ktorý sa dotýka štafety života, rodiny, romantiky a hovorí, že sny, ak na ne veríte, prestanú byť snami, splnia sa vám,“ povedal Juraj Jakubisko, keď snímku dokončoval.

Juraj Jakubisko ovládal zázraky
Video
Posledný rozhovor s Jurajom Jakubiskom pre Pravdu / Zdroj: TV Pravda

Rozprávkový svet plný zázrakov, ktorý nám predstavil pred 38 rokmi v slávnom filme Perinbaba, teda pokračuje príbehom Lukáša, syna alžbetky a Jakuba. Zachová si vašu snovosť a barokovosť? pýtala som sa režiséra. Používate viac filmových trikov a vyzerá to, že bude akčnejšia. Nestratí tým svoje čaro? „Myslím si, že nie. Lebo nikto nemôže prekročiť svoj tieň. A ja už iný nebudem. Filmové triky pre mňa nie sú samospasiteľná exhibícia technických vymožeností. Pre mňa sú prostriedok k rozletu mojich vízií, výtvarnosti a štylizácie reality. Diváci to uvidia i pochopia,“ tvrdil Juraj Jakubisko. „Dlho som premýšľal, ktorému divákovi bude určený. Perinbaba a dva svety je pre každého. Pre diváka, ktorý si rozprávkovú bytosť obľúbil ako dieťa a je už dospelý, i pre malého diváka, ktorý je v zajatí počítačov a ktorý uvidí nebeskú babičku po prvý raz,“ dodal v rozhovore pre Pravdu.

Juraj Jakubisko: Perinbaba a dva svety je citlivý film, plný dobrodružstva, zázrakov, zvratov.
Režisér s hlavnými hrdinami pokračovania... Foto: TV JOJ
juraj jakubisko, lukáš frlajs, perinbaba, perinbaba 2, Režisér s hlavnými hrdinami pokračovania legendárnej Perinbaby.

Juraj Jakubisko, nositeľ titulu najlepší slovenský filmový režisér 20. storočia a držiteľ mnohých medzinárodných filmových cien, nemal rád rozprávky, v ktorých hlavný hrdina sedí celý čas za pecou a potom strčí každého do vrecka. „Deti by mali mať vzory v ľuďoch, ktorí cieľavedome a vlastným pričinením dosiahnu svoje šťastie. Môj Lukáš, syn Alžbetky a Jakuba, ktorý sa vyberie do sveta hľadať šťastie a lásku, je akčná postava, ktorá na svojej púti zažíva príbeh plný nebezpečenstiev, ale aj skutočne krásnych situácií a priateľstva, cez ktoré dosiahne svoj vytúžený cieľ,“ vysvetlil pred začiatkom nakrúcania. Lukáš vďaka vynaliezavosti, mladíckej neohrozenosti a zručnosti nájde spôsob, ako sa vo svete nestratiť. S tým mu bude pomáhať psík Ucho, ktorý sa k nemu cestou pripojí. Poznanie, ktoré Lukáš získa počas svojho putovania, mu pomôže získať lásku, o ktorej sníval, a nájsť miesto, kde sa jeho neskutočný sen stane skutočnosťou.

Nový trailer k poslednému filmu Juraja Jakubiska Perinbaba a dva svety

Do hlavnej úlohy Lukáša obsadil režisér mladého slovenského herca Lukáša Frlajsa, jeho partnerku stvárni baletka Valéria Frištik. V ďalších postavách diváci uvidia Andreu Verešovú, Ivana Romančíka, Reného Štúra, Petru Vančíkovú, Ľubomíra Pauloviča, Albína Medúza, Valériu Zawadskú a v poslednej filmovej role sa objaví Dan Nekonečný. Nebudú chýbať ani nesmrteľné filmové sestry Perinbaba a Zubatá.

Postavu mladej Zubatej stvárni česká herečka Darija Pavlovičová, jej starú podobu Valerie Kaplanová a nezabudnuteľná Giulietta Masina sa vráti na filmové plátno vďaka počítačovým technológiám a náročnej postprodukcii. Za kamerou stáli dvorní kameramani Juraja Jakubiska Ján Ďuriš a F. A. Brabec. Hudbu k filmu zložili známi českí skladatelia Ondřej Soukup a Jan Jirásek. Vo filme zaznejú aj motívy z filmu Perinbaba od Petra Hapku.

juraj jakubisko, lukáš frlajs, perinbaba, perinbaba 2, Čítajte viac VIDEO: Posledným Jakubiskovým filmom ostane Perinbaba a dva svety. Čo o ňom povedal samotný režisér v rozhovore pre Pravdu?

Jakubisko stvoril novú rozprávkovú bytosť

Ako si Juraj Jakubisko spomínal na svoju prvú, už legendárnu Perinbabu? „Perinbabu som robil pre jednu generáciu, ktorá vychovala ďalšie dve generácie a podávajú si ju ako štafetu, až je z nej kultová záležitosť. Pritom vznikla viac-menej náhodne,“ tvrdil. Keď sľúbil, že nakrúti jednu z rozprávok bratov Grimmovcov, všetky už boli rozobraté, zostala len jedna, tá najkratšia, Pánboh daj šťastia, lavička. „V pôvodnej predlohe bola macocha, ktorá mala dve dcéry, vlastnú a nevlastnú – to ostalo. A ešte výslužka, ktorú získala lenivá dcéra macochy – smola. Obe dcéry boli jeden deň v službe u Pani Zimy. Aby sa dal nakrútiť celovečerný film, bolo treba dotvoriť nový pútavý rozprávkový príbeh. A tak som vlastne nechtiac vytvoril novú slovenskú rozprávkovú bytosť, Perinbabu, ktorá vládne snehu a vetru. Keby som vtedy bol jasnovidec, a vedel, že Perinbaba sa spojí s večným rozprávkovým svetom, schoval by som si všetok nakrútený materiál, aby som s ním mohol teraz pracovať,“ povzdychol si pri náročnom dokončovaní pokračovania Perinbaba a dva svety. „Žijeme rýchlejšie, takže vo filme môj hrdina Lukáš, syn Alžbetky a Jakuba, žije rýchlejším tempom a prekonáva akčnejšie prekážky. Zvolil som cestu, nie kompromis – a vy uvidíte, či je to v poriadku,“ dodal legendárny režisér.

Juraj Jakubisko Čítajte viac Jakubisko bol čarodejník. Bál sa len nudy, čo vedie do filmového pekla

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #juraj jakubisko #Perinbaba #Perinbaba a dva svety