Nová galéria vystúpi z Hmly

Úvodná výstava novej galérie FOG sa svojou témou priamo odvoláva na názov galérie – FOG značí v angličtine slovo hmla, no je zároveň akronym pojmu fotogaléria – respektíve jeho anglický význam. Chceme zdôrazniť, že ide o inauguračnú či ustanovujúcu akciu tohto výstavného priestoru, vysvetľujú zakladatelia galérie.

03.06.2021 06:00
debata
Hmla - prvá výstava v novej galérii FOG. Foto: Eliška Sky
Elis ka Sky Hmla - prvá výstava v novej galérii FOG.

Jednou z najdominantnej­ších kvalít hmly je zahaľovanie a tajomnosť. Takýmto chápaním sa riadili aj zástupcovia galérie pod vedením fotografa a majiteľa Dušana Kochola pri výbere diel celej expozície. Skrývanie, zastieranie alebo prispôsobovanie si skutočnosti, zneistenie pozorovateľa či popretie faktu, toto sú prvky, ktoré spájajú všetky vystavené diela.

Nie je pritom nevyhnutné, aby bol vizuálny motív hmly prítomný na fotografii. Vzniká tak zdanlivo rôznorodá prehliadka prác fotografov, pričom tým jednotiacim faktorom je metafora. Pri hlbšej analýze vystavených fotografií ide v podstate o rozmanité prístupy k vonkajšej realite v konfrontácii s vnútorným prežívaním.

Yuri Dojc2 Čítajte aj Fotograf Yuri Dojč poradí, ako uspieť vo svete

Vybrané fotografie sú tiež dielami, reprezentujúcimi tvorbu jednotlivých autorov. Galéria FOG tak ponúka pohľad do produkcie strednej generácie fotografov na Slovensku s pridaným širším kontextom strednej Európy na tému metafory hmly. Vystavujú autori Andrej Balco, Leontína Berková, Jan Durina, Dominika Gesicka, Jana Hojstričová, Leon Höllhumer, Ján Kekeli, Ľuboš Kotlár, Gábor Arion Kudász, Lenka L. Lukačovičová, Dita Pepe, Silvia a Bart Pogoda, Eliška Sky, Olja Triaška Stefanovič. Jeden záber pridal aj Dušan Kochol.

tomas Čítajte aj Fotky z podhľadu robí chlapík s nadhľadom

Prvá vernisáž v novej galérii FOG sa uskutoční vo štvrtok 3. júna od 18. do 21. h v priestoroch na Kúpeľnej 1 v Bratislave, vstup je z Palackého ulice.

Galéria FOG slúži ako platforma pre výraznú komunitu umelcov pôsobiacich na poli fotografie a nových médií. Zameranie galérie, ktorá vznikla ako sesterský projekt fotografického festivalu OFF Bratislava, sa orientuje na propagáciu, zhodnotenie a predaj diel autorov súčasnej východoeurópskej scény na medzinárodnom trhu. Okrem organizácie minimálne štyroch výstav ročne, pravidelnej realizácie kurátorských projektov a vydávania výstavných katalógov si galéria kladie za cieľ posilniť profil inovatívnych talentov tohto regiónu v širšom svetovom kontexte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #galéria #fotografia