Na výstave hračiek je povinné hrať sa

Čo deti poteší viac ako hračka? Na novej výstave Od hračky po hračku v bratislavskej Bibiane je hrať sa dokonca povinné, lákajú na to stavebnice, plyšové zvieratká aj obrovská preliezka v podobe trójskeho koňa. Na tejto výstave sa určite zabavia aj dospelí, rodičia a dokonca aj starí rodičia pookrejú pri pohľade na ikonické hračky svojho detstva.

03.10.2021 08:00
bibiana vystava od hracky po hracku Foto: ,
Trójsky kôň slúži ako preliezka pre deti.
debata

Hračky a hry sú staré ako ľudstvo samo a prvou hrou, ktorá víta návštevníkov výstavy, je obrovská reprodukcia obrazu Detské hry od flámskeho maliara Pietra Brueghela z roku 1560. Mnohé z 28 stredovekých hier, ktoré zobrazil, poznáme dodnes a deti majú za úlohu ich na obraze nájsť. V zásuvkách zas objavia kópie najstarších hračiek – bábika, vojačik, koník a vozík.

LUCA Čítajte aj Luca je príbeh pre deti aj dospelých

Svadobný dar? Domček pre bábiky

Vedeli ste, že už od staroveku sa hračky vyrábali sériovo? Už v 7. storočí pred n. l. putovali keramické bábiky z Korintu do celej Európy, podobne aj vojačikovia v dobových uniformách s historickými zbraňami, napríklad aj s takými, aké použili v bitke o Tróju. Na výstave Od hračky po hračku je drevený trójsky kôň vo funkcii preliezačky, na ktorej sa deti môžu vyblázniť.

Dospelí sa pritom dozvedia, že najstaršie koníky z archeologických nálezov pochádzajú z prelomu letopočtu a tie stredoveké drevené, čo boli pripevnené na tyči, vznikli okolo 14. storočia. Najstaršia bábika má viac ako 700 rokov a našla sa v Lubeku a v 15. storočí sa už vďaka manufaktúram vyrábali bábiky s pohyblivými končatinami a hlavami z dreva. Domček pre bábiky mali dievčatá z bohatých šľachtických a meštianskych rodín a často si takýto domček želali dokonca nevesty ako svadobný dar. Na výstave si môžete zariadiť domček podľa seba.

Domček pre bábiky si kedysi želali nevesty ako... Foto: Pravda, Robert Huttner
bibiana vystava od hracky po hracku Domček pre bábiky si kedysi želali nevesty ako svadobný dar.

Merkur aj medveď

Kto by nepoznal ikonickú kovovú stavebnicu Merkur? Kreatívna stavebnica s kovovými súčasťami sa vyrába od roku 1920 až dodnes. Na výstave sa deti môžu zahrať so zväčšenými prvkami stavebnice, aj keď sú kvôli odolnosti iba z preglejky.

Deti láka legendárna stavebnica Merkur, ktrorá... Foto: TASR, Dano Veselský
výstava hračky Bibiana Deti láka legendárna stavebnica Merkur, ktrorá sa vyrába od roku 1920.

Kráľom medzi hračkami je celkom určite plyšový medveď. O jeho pôvode sa deti dozvedia z jeho „rodného listu“ a v mäkučkom náručí veľkého medveďa si môžu oddýchnuť. Ozaj, prečo ho my dospelí nemáme v kancelárii? Určite by sa nám zišiel na odbúranie stresu. A napríklad marketingovým pracovníkom či ekonómom by poslúžila obrovská farebná skladačka, ktorú na výstavu navrhol dizajnér, inšpirovaný prvými drevenými stavebnicami. V Bibiane vo veľkej herni môžu deti tvoriť podľa svojich predstáv aj objavovať mestá a riešiť hlavolamy. Skrátka, pýtajte si od zamestnávateľa her­ňu!

Na výstave hračiek nesmie chýbať stavebnica. Foto: TASR, Dano Veselský
výstava hračky Bibiana Na výstave hračiek nesmie chýbať stavebnica.

Všetko sa dá využiť na hru, dokonca aj nenávidený plast, ktorý sa v minulom storočí stal materiálom pre legendárne hračky českej dizajnérky Libuše Niklovej. Rodičia či starí rodičia si iste pamätajú ikonického kocúra Mikeša z plastovej rúrky, čo mal brucho ako harmoniku. Dôvtipná vynálezkyňa vytvorila 230 návrhov od gumových figúrok po nafukovacie hračky a mnohé sa vyrábajú dodnes.

Na výstave Od hračky po hračku v medzinárodnom... Foto: TASR, Dano Veselský
výstava hračky Bibiana Na výstave Od hračky po hračku v medzinárodnom dome umenia pre deti BIBIANA deti spoznajú aj hračky od súčasných slovenských dizajnérov.

Návštevníci na výstave Od hračky po hračku spoznajú aj hračky od súčasných slovenských dizajnérov. A hoci sa nevyrábajú sériovo, lebo nemôžu konkurovať lacnému dovozu, poslúžia ako inšpirácia. Výstavu Od hračky po hračku pripravil Medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana na námet Ingrid Abrahámfyovej s výtvarným riešením Romana Bezáka a grafikou Slávky Brezinovej a potrvá do 27. februára budúceho roka.

Obraz Čítajte aj Múzy chodia aj po blších trhoch

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bibiana