Peter Nagy má nový klip

Slovenská legenda Peter Nagy predstavuje klip k ďalšej skladbe z najnovšieho albumu „Petrolej“. Obrazovú podobu piesni „Tam kde nie je signál“ vytvorili jeho skalní fanúšikovia, ktorí žijú uprostred prírody presne v duchu tejto skladby.

11.10.2021 17:15
debata

Spevák, skladateľ, hudobník, textár a producent Peter Nagy je stará škola a tvrdí, že pre pokoj duše je dôležité niekedy zmiznúť zo signálu.

„TAM KDE NIE JE SIGNÁL“ (hudba a text: Peter Nagy)

Hudbu aj text k piesni „Tam kde nie je signál“ napísal Peter Nagy a je to nápad starý niekoľko rokov. Skladba pochádza z albumu „Petrolej“, kde nájdu fanúšikovia desať skladieb od rockovejších so skupinou Indigo až po balady s klavírom a sláčikovým kvartetom.

„Doba nás nútila žiť strašne rýchlo. Všetci všetko chceli online a okamžite. A preto sa z nás stávali digitálni roboti. Maily, sms-ky, telefonáty, dôležité je „potvrdenie o potvrdení“ a nie ľudské slovo. Byrokratická spoločnosť, ktorá si o sebe myslí, že bude rýchlo a neustále ekonomicky rásť. Je to naivná predstava. Niečo sa stalo v myslení ľudí. A veľa z nich pochopilo, že sme pod tlakom akéhosi „digitálneho teroru“. Kto má rozum, cíti, že musíme spomaliť,“ prezradil Peter Nagy.

Peter Nagy Klavir Čítajte rozhovor Mám len jednu tvár, hovorí Peter Nagy

„Mám rád dokumentárne filmy o prírode. Jedného dňa som dostal po koncerte do daru tri DVD o našich lesoch a prírode od mojich skalných fanúšikov. Oni sú sami tvorcami týchto krásnych enviromentálne zameraných dokumentov. Je to veľmi profesionálna práca, ktorú robia s láskou k prírode. Od turné Pianko ubehlo pár rokov, a ja som ich oslovil s prosbou, či by neskúsili sami nahrať videoklip k piesni „Tam kde nie je signál“ a toto je výsledok,“ vysvetľuje legendárny spevák.

Peter Nagy Čítajte aj Pozrite si videoklip k piesni Petrolej z rovnomenného albumu Petra Nagya

Pre Petra Nagya je videoklip „Tam kde nie je signál“ vzácny preto, že ho vytvorili a aj účinkujú v ňom jeho skalní fanúšikovia. „Klip nakrúcali bezo mňa u seba doma, tam kde žijú, uprostred nádherných lesov. Do ničoho som nezasahoval, ani som nechcel. Dušou krásni ľudia robia krásne veci. Vznikol tak klip z uveriteľných obrázkov ich života. Oni tak totiž žijú naozaj. Uprostred prírody spolu so zvieratami. V láske k prírode vychovávajú aj svoju malú dcéru, ktorá tiež účinkuje v klipe. Nie sú to ľudia vybratí na kasting reklamnej agentúry. Sú to reálni ľudia a v tom spočíva uveriteľnosť každého záberu z klipu. Som im za to veľmi vďačný,“ neskrýva radosť Peter Nagy.

Peter Nagy Čítajte aj Pieseň Petra Nagya Láska je tu s nami zneužili v Čechách 
na politickú kampaň

Autor skladby má rád chvíle, keď nie je signál a podľa neho aj dnes existujú ostrovy uprostred civilizácie. „Rád sa odpojím. Naučili sme sa nechtiac žiť dvojitý život. Jeden reálny a jeden virtuálny. Som stará škola a hrdo sa k nej hlásim. Nemám rád ten „virtuálny sebaklam“, ako spievam v tej piesni. „Tam kde nie je signál“ je záverečná z albumu „Petrolej“ a v podstate nepriamo ukazuje to čo žijeme – komerčný svet. Asi nie je dôležité čo kupujeme, ale s kým sa rozprávame a o čom sa rozprávame. Je dôležité, aké signály prijímame a komu vlastne dovolíme, aby ich na nás vysielal. V týchto časoch je často pre pokoj duše dôležité zmiznúť zo signálu…“ uzatvára Peter Nagy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Nagy