Veľká prehliadka Dušana Kállaya v nemeckom Panorama múzeu

Prestížne Panorama Museum v nemeckom Bad Frankenhausene, ktoré sa pýši aj prívlastkom Sixtínska kaplnka severu, si pekne uctilo slovenského maliara, grafika a ilustrátora Dušana Kállaya. Až do 13. februára má náš medzinárodne uznávaný výtvarník výstavu 140 diel, ktoré sú prierezom celej jeho doterajšej kariéry.

05.12.2021 12:00
Kallay Dusan zdroj Archiv D.K. Foto:
Výtvarník Dušan Kállay.
debata (1)

Všestranný umelec

Pripomeňme, že Dušan Kállay je jediným umelcom zo Slovenska, ktorý počas doterajších 28 ročníkov získal Grand Prix Bienále ilustrácií Bratislava. Je známy ilustráciami vyše 90 kníh, napríklad Alica v krajine zázrakov, rozprávok Hansa Christiana Andersena či Rozprávok z Britských ostrovov – V ríši víl a škriatkov, Tisíc a jedna noc. Do povedomia verejnosti sa dostal aj ako tvorca oceňovaných poštových známok – najnovšie napríklad Slovenská pošta vydala známku so zobrazením kalvárie v Banskej Štiavnici podľa jeho výtvarného návrhu. Bratislavský rodák (nar. 19. júna 1948) študoval v rokoch 1966–1972 na Vysokej škole výtvarných umení u profesorov Vincenta Hložníka a Jána Želibského a od roku 1990 tri desaťročia pôsobil ako profesor na VŠVU ako vedúci Ateliéru voľnej grafiky a ilustrácie.

Ilustrácia Dušana Kállaya  k rozprávke H. Ch.... Foto: Archív Dušana Kállaya
Dusan Kallay Magickysvet zdroj Archiv D. K. Ilustrácia Dušana Kállaya k rozprávke H. Ch. Andersena Spolucestovateľ.

Záber Dušana Kállaya je široký – siaha od voľnej grafiky, maľby, knižnej ilustrácie a tvorby exlibrisov cez tvorbu poštových známok (v roku 2012 bola jeho známka s motívom Žilinskej synody vyhlásená za tretiu najkrajšiu známku sveta a rok predtým vyhrala prvé miesto v súťaži o najkrajšiu rytú poštovú známku Európskej únie Grands Prix de l’Art Philatelique), venuje sa aj animovanému filmu a plagátovej tvorbe.

Teraz teda dielo Dušana Kállaya možno obdivovať niekoľko mesiacov na výstave, ktorá šíri dobré meno našich umelcov za hranicami Slovenska.

Medzi svetovými majstrami

Dušan Kállay si pozvanie vystavovať v Panorama Múzeu v Bad Frankenhausene váži: „V Nemecku som sa prezentoval na viacerých výstavách, často spolu s Kamilou Štanclovou, ale ešte nikdy v takomto širokom zábere. Výstava Magický svet prezentuje moju kompletnú výtvarnú tvorbu. Je to po prvýkrát, čo v retrospektívnom pohľade vystavujem grafiky, ilustrácie, maľby, kresby, exlibrisy, známkovú tvorbu, knižné vydania kníh pre deti, ako aj bibliofilské vydania, od počiatku mojej grafickej činnosti po dnešok. Divák tak má možnosť vidieť moju tvorbu v celej kompletnosti vývinu.“

Kamila Stanclova slzy pod vieckami K-Stanclova Čítajte aj Magické svety Dušana Kállaya a Kamily Štanclovej v 3D verzii

Výstava prezentuje prakticky všetky grafické techniky od farebného leptu s akvatintou cez litografie, drevoryty, farebné linorezy až po farebné serigrafie. Návštevníci tak majú možnosť zblízka obdivovať mimoriadne zložité, majstrovsky zhustené lepty a maľby, prostredníctvom ktorých rozpráva umelec príbehy o hľadaní človeka po poznaní a jeho snahe o privlastnenie si sveta. Tvorba Dušana Kállaya je často inšpirovaná literárnymi predlohami, ktoré ilustroval, prenáša však do nej aj svoje vnímanie každodennej reality. Sám zdôrazňuje, že jeho tvorba bola od začiatku inšpirovaná „životom a vecami, ľudskou citlivosťou, premenami času a kolobehom lásky“.

Obrazy Dušana Kállaya vystavuje prestížne... Foto: Panorama Museum Bad Frankenhausen
Kallay Dusan vystava Obrazy Dušana Kállaya vystavuje prestížne Panorama Museum v nemeckom Bad Frankenhausene,

Samotné múzeum je pritom ideálnym prostredím práve pre takúto široko poňatú exkurziu do autorovej tvorby. „Je jedinečné jednak svojou stálou expozíciou obrovskej kruhovej maľby od Wernera Tübkeho o nemeckých dejinách, ale tiež špeciálnym programom retrospektívnych výstav svetových majstrov grafiky,“ vysvetľuje Dušan Kállay. Uskutočnili sa tu už výstavy Albína Brunovského, Jiřího Anderleho, Paula Wunderlicha, Horsta Jansena, Francisca Goyu či Salvadora Dalího.

Manželia ilustrátori Kamila Štanclová a Dušan Kállay sa v Bologni predstavia so svojimi prácami  na výstave Dva magické svety. Čítajte aj Dušan Kállay jubiluje. Slávny výtvarník má 70 rokov

Pôvodne sa mala výstava konať už minulý rok, no pre pandémiu sa presunula na jeseň 2021. Keďže sa však situácia opätovne zhoršila, ani samotný autor zatiaľ nemohol vycestovať, aby si pozrel inštaláciu svojich diel v tomto jedinečnom priestore. K výstave vyšiel aj bohatý katalóg s textami Ivana Jančára, Martina Vanča a Gerda Lindnera.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Kállay