V Galérii Slovenského rozhlasu uvidíte Ľudské bytosti

Je známe, že v rozhlasovej „obrátenej pyramíde“ bývajú aj výstavy, ale teraz sa tam výtvarný život znova naštartuje. Riaditeľom Galérie Slovenského rozhlasu sa stal skúsený kunsthistorik Ivan Jančár, ktorý prichádza s novými nápadmi a so zaujímavým programom. Porozprával nám, ako mieni výtvarný život v priestoroch rozhlasu poriadne rozprúdiť.

15.02.2022 06:00
debata
Ján Berger: Lastovičky, 2018 - 2020. Olej na... Foto: archív autora
Jan Berger Ján Berger: Lastovičky, 2018 - 2020. Olej na plátne, 75 x 70 cm. Majetok autora.

Začali ste viesť Galériu Slovenského rozhlasu. Akých noviniek sa návštevníci dočkajú a ako by ste chceli výstavnú sieň profilovať?

Galéria Slovenského rozhlasu je situovaná v jedinečnom priestore ikonickej budovy obrátenej pyramídy. Naším zámerom je profilovať ju ako miesto kvalitného umenia a vzdelávania, kde vzniknú podmienky na diskusiu o umení a kam bude mať návštevník dôvod sa opakovane vrátiť. Súčasťou tohto zámeru je premena, samozrejme, s absolútnym rešpektovaním danej architektúry, tohto výnimočného, viac ako 1 300 štvorcových metrov rozsiahleho priestoru na galériu s orientáciou na prezentáciu špičkového vizuálneho umenia.

Od vedenia RTVS sme dostali možnosť inovovať zásadné výstavné a bezpečnostné prvky a dostali sme aj rozpočet na profesionálnu prípravu výstav. Prezradím aj náš výstavný program na tento rok. Začne sa výstavou Ľudské bytosti, po nej bude nasledovať výstava Sedem smrteľných hriechov/Sedem cností, na ktorú sme oslovili výtvarníkov, aby nám vytvorili diela s touto témou. Po nej budeme prezentovať Art Brut, Umenie duševne chorých, na to nadviaže výstava Vesmír. Na jeseň pripravujeme projekt Najlepší slovenský obraz 2000–2022, kde oslovíme približne šesťdesiat slovenských teoretikov, kurátorov, majiteľov galérií či zberateľov, aby nominovali dielo, ktoré ich za to obdobie najviac zaujalo. Rok zakončíme výstavou PF-ky nielen ako pozdravy.

Kunsthistorik Ivan Jančár, riaditeľ Galérie... Foto: archív
Ivan Jancar Kunsthistorik Ivan Jančár, riaditeľ Galérie Slovenského rozhlasu.

Na február chystáte viacero zaujímavých podujatí, púta práve výstava Ľudské bytosti, ktorú otvárate dnes. Zaujímavé však je, že k výstavám budú aj doplňujúce podujatia – kurátorský sprievod alebo rodinný workshop. Bude to pre širšiu verejnosť alebo len pre špeciálnych záujemcov?

Cieľom vzdelávacích programov je prehlbovať aktívny vzťah detských aj dospelých návštevníkov k vizuálnemu umeniu. Sú určené školám, rodinám aj dospelým a ich návštevu je možné si vopred dohodnúť a nastaviť ju „na mieru“ skupine. Vzdelávacie programy pripravuje moja skúsená kolegyňa Daniela Čarná.

Galéria Slovenského rozhlasu

Pozrite si diela umelcov, ktoréh nájdete v Galérii Slovenského rozhlasu na Výstave Ľudské bytosti

Fotogaléria
Matej Krén: Samovražda sv. Lukrécie, 1988....
Rastislav Podoba: Zhora dole, 2004. Olej,...
+3Ján Berger: Lastovičky, 2018 - 2020. Olej na...

Zmení sa niečo, pokiaľ ide o priestory galérie? Známa bola najmä výstavná sieň v pyramíde, ale výstavy boli už aj v iných priestoroch rozhlasu. Kde všade máte možnosť – a mienite – vystavovať?

Budeme sa sústreďovať predovšetkým na Galériu Slovenského rozhlasu, chceme však oživiť aj átrium na prezentáciu sochárskych diel. Na prvom poschodí je teraz nainštalovaná výstava z dejín Slovenského rozhlasu, na siedmom poschodí je zase zapožičaná výstava Vincenta Hložníka.

Hoci tieto priestory nie sú voľne prístupné (samozrejme, okrem galérie) vďaka vzdelávacím programom, ktoré budú venované tiež jedinečnej architektúre budovy Slovenského rozhlasu, si ich budú môcť návštevníci pozrieť. Obrátenú pyramídu jej architekt Štefan Svetko nazval „malým Guggenheimovým múzeom“, so súhrou rôznych druhov umení, a na jeho idey chceme nadviazať. Na prízemí výškovej budovy Slovenskej televízie je zároveň po celý rok nainštalovaná výstava kostýmov, ktoré boli vytvorené pre legendárne inscenácie Slovenskej televízie.

Galéria M. A. Bazovského  Trenčín Čítajte aj Galéria M. A. Bazovského v Trenčíne má 53 rokov

Prečo by návštevníci mali vidieť výstavu Ľudské bytosti? Sú dôležité bytosti výtvarníci či tí, ktorých maľujú?

Na výstave budú diela špičkových slovenských výtvarníkov (Ján Berger, Daniel Fischer, Veronika Rónaiová, Peter Rónai, Matej Krén, Robert Bielik, Rastislav Podoba, Ildikó Pálová a Štefan Papčo). Každý z nich má osobitý pohľad na skúmanie nielen vonkajška človeka, ale najmä toho, čo je pred očami skryté. Často sú to aj obnažené výpovede o samých autoroch. Navyše väčšina diel bude vystavená prvýkrát.

Práve sa skončila výstava fotografií Fera Horváta, ktorá vraj prispela k tomu, že ste sa stali riaditeľom tejto inštitúcie. Fero Horvát zomrel v roku 2005, bol rozhlasový archivár, fotograf a publicista. Jeho fotky sa našli po štvrťstoročí v pivnici a boli prekvapením. Aký bude ďalší osud týchto fotografií?

Bolo to trochu ináč. Pozíciu viesť Galériu Slovenského rozhlasu mi ponúkol generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník. Až po nástupe mi významná slovenská teoretička Zuzana Bartošová poskytla informáciu, že niekde v pivnici pyramídy sa nachádzajú fotografie Fera Horváta. Nebolo ľahké ich nájsť, ale predsa sa to podarilo, a v klimaticky vyhovujúcej miestnosti sme našli 71 perfektne zachovaných a zarámovaných portrétov slovenských výtvarníkov, spisovateľov, hercov, hudobníkov či pracovníkov Slovenského rozhlasu. Vystavili sme ich ešte pred začatím našich projektov, i keď koncepcia našej galérie je založená na tematických výstavách. Fotografie sa rozhodla jeho dcéra Barbara Lášticová venovať RTVS, budú uložené v archíve Slovenského rozhlasu a verím, že niekedy budú opäť aspoň niektoré z nich vystavené alebo sa stanú súčasťou niektorej tematickej výstavy.

0OYw.foto viktor semzo Čítajte aj Fullove diela idú dočasne do depozitára

Aká galéria Bratislave chýba? Chodíte do galérií?

Nemám pocit, že by v Bratislave chýbala galéria nejakého typu, skôr mi chýbajú kvalitné výstavy, aké môžeme bežne navštíviť už v okolitých krajinách. Samozrejme, do galérií pravidelne chodím, okrem posledných dvoch pandemických rokov som vždy veľa cestoval a mal som možnosť navštíviť galérie v rôznych častiach sveta.

Máte bohaté skúsenosti z galerijnej práce v Galérii mesta Bratislava – čo sa bude dať uplatniť aj tu? Alebo začínate celkom novú éru?

Človek prirodzene vychádza z vlastnej skúsenosti, ja z 38-ročnej odbornej práce, aj z mnohých rokmi budovaných kontaktov a vzťahov. Tie sú mi, samozrejme, nápomocné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenský rozhlas