Tri dámy česko - slovenského kostýmu v Prahe

Výstava Tri dámy česko - slovenského kostýmu vznikla priamo z iniciatívy Slovenského inštitútu v Prahe. Tvorba Alexandry Gruskovej, Kataríny Hollej a Kataríny Štrbovej Bielikovej predstavuje kontinuálne premosťovanie oboch národných kultúr do spoločných česko – slovenských projektov. Všetky tri nielenže patria medzi najlepšie vo svojom odbore, ale aj najoceňovanejšie.

20.06.2023 16:00
kostymove vytvarnicky Foto:
Tri dámy česko - slovenského kostýmu vystavujú svoju tvorbu v Slovenskom inštitúte v Prahe
debata

Výstava v Slovenskom inštitúte v Prahe vznikla v kontexte aktuálneho ročníku Pražského Quadriennale 2023. Keďže sa koná v roku 30. výročia vzniku samostatnej Českej republiky a samostatnej Slovenskej republiky, zameriava sa na tvorbu troch slovenských kostýmových výtvarníčok, ktoré sa práve v posledných troch desaťročiach realizujú v českom a slovenskom umeleckom prostredí zároveň.

Názov výstavy Tri dámy česko – slovenského kostýmu je parafrázou zásadnej výstavy slovenského kostýmového výtvarníctva s názvom Tri dámy slovenského divadelného kostýmu, ktorú v roku 2008 realizoval Divadelný ústav Bratislava a ktorá bola reinštalovaná v Slovenskom inštitúte v Prahe ako sprievodné podujatie svetovej výstavy scénického výtvarníctva a divadelnej architektúry Pražské Quadriennale 2011. Výstava prezentovala tvorbu troch zakladateliek divadelnej kostýmovej tvorby na Slovensku – Ľudmily Purkyňovej, Heleny Bezákovej a Stanislavy Vaníčkovej.

Súčasná výstava Tri dámy česko – slovenského kostýmu potrvá do 8. 8. 2023.

Partnermi výstavy, ktorá vzniká z iniciatívy a v organizácii Slovenského inštitútu v Prahe sú Česká televize, Divadelný ústav Bratislava, Slovenské národné divadlo, Národní divadlo v Prahe, Národní divadlo Brno a Dejvické divadlo.

Výstava

simona houda šaturová Čítajte viac Dnešní Slováci v dnešnom Česku

Alexandra Grusková

Vyštudovala Strednú umelecko-priemyselnú školu, odbor reštaurátorstvo. Následne scénické a kostýmové výtvarníctvo na Divadelnej fakulte VŠMU (1994). V rokoch 2000 – 2017 pedagogicky pôsobila na Katedre scénografie DF VŠMU, kde habilitovala na docentku (2008).

Venuje sa tvorbe pre činoherné, operné a tanečné divadlá, vrátane operných domov v zahraničí. Napr. Slovenské národné divadlo, Národní divadlo v Prahe, Národní divadlo Brno, Divadlo Andreja Bagara Nitra, Divadlo Nová scéna, Divadlo Jána Palárika Trnava, Divadlo Alexandra Duchnoviča Prešov, Moravské divadlo Olomouc, HaDivadlo, Městská divadla pražská, Divadlo Ta Fantastika, Aalto-Musiktheater Essen, Opera Wroclawska, Opéra Royal du Château de Versailles, Théâtre de Caen a i.

Pracovala s poprednými režisérmi a choreografmi: Jiří Heřman, SKUTR, Jozef Bednárik, Svetozár Sprušanský, Jan Antonín Pitínský, Vladimír Morávek, Mikoláš Tyc, Peter Mikulík, Gintaras Varnas, Tomo Sugao, Jan Kodet, Mário Radačovský, Ján Ďurovčík a i.

Alexandra Grusková vytvorila aj kostýmy pre SND... Foto: Ctibor Bachratý
Divadelný román Alexandra Grusková vytvorila aj kostýmy pre SND ku hre Divadelný román s Emíliou Vášáryovou, Emilom Horváthom a Božidarou Turzonovovou.

K jej profilovým inscenáciám v SND patria: z činoherných Búrka, Večer trojkráľový, Skrotenie zlej ženy, Hamlet, Ideálny manžel, Cyrano z Bergeracu, Stratégie a rozmary, Divadelný román; z operných Čarovná flauta, Hrad kniežaťa Modrofúza; z baletných Rasputin a Don Quijote. Pre ND v Prahe vytvorila kostýmy k operným inscenáciám Tosca, Gloriana, Hry o Marii, Norma, Madame Butterfly, Rusalka, Parsifal, Jakobín a k baletným Čarodějův učeň, Malá mořská víla, Zlatovláska a i. V Janáčkovej opere ND Brno spolupracovala na tituloch: Liška bystrouška, Řecké pašije, Tosca, Dido a Aeneas, Alcina. Pre balet NDB vytvorila kostýmy k inscenáciám Romeo a Julie, West Side Story. V DAB v Nitre k titulom Povraz s jedným koncom, Záveje, Macbeth, Hráme duráka, Čajka, Mariša, Gazdina roba, Testosterón, Adam Šangala. Spolupracuje aj s Divadlom Nová scéna: Mrázik, Boyband, Rozum a cit, Jánošík.

Snímka z filmu Známi neznámi, ku ktorému... Foto: Itafilm
Klára Issová, Petra Polnišová a Martin Hofmann Snímka z filmu Známi neznámi, ku ktorému vytvorila kostýmy Alexandra Grusková.

Zapojila sa aj do mnohých medzinárodných projektov. Jej práce získali ocenenia na prehliadkach a festivaloch, napr. Pražské Quadriennale, Divadelná Nitra, Smetanova Litomyšl, Janáček Brno a i. Ako filmová kostýmová výtvarníčka pracovala na desiatkach projektov: Pokoj v duši, Tma, Kvety a Lucia, Kriminálka Staré mesto, Kuchyňa, Milenky, Smečka, Známi neznámi, Plastic Symphony a i. Získala viacero divadelných ocenení DOSKY a Cenu Tatra banky za umenie. Bola nominovaná na ocenenie Krištáľové krídlo a filmovú cenu Slnko v sieti.

Jozef Vajda a Richard Stanke Čítajte viac SND uvedie premiéru inscenácie Projekt 1918
Katarína Hollá s cenou za najlepšie kostýmy vo... Foto: Peter Frolo
Katarína Hollá Katarína Hollá s cenou za najlepšie kostýmy vo filme Služobníci.

Katarína Hollá

Narodila sa v Bratislave, kde študovala na gymnáziu. V roku 1990 absolvovala odbor scénografie na pražskej DAMU. Od roku 2018 pedagogicky pôsobí na svojej alma mater na katedre scénografie, odbor kostým a maska, v rámci magisterského štúdia.

Venuje sa návrhom pre divadelné a filmové produkcie. Najčastejšie spolupracuje so slovenskými a českými divadlami ako sú SND Bratislava, ND Praha, ND Brno, Činoherní klub, Divadlo Astorka Korzo'90, Teatro Tatro, Radošinské naivné divadlo a i. Okrem toho spolupracovala s viacerými zahraničnými opernými domami napr. Göteborg Opera či Kráľovské divadlo v Kodani. V súčasnosti má na svojom konte kostýmové návrhy pre viac ako dvesto inscenácií. V rámci divadla pracovala s režisérmi ako napr. Jakub Špalek (Cyrano Bergeracu, Růže pro Algernon a i.), Lucie Bělohradská (Caligula, Pobřeží a i.), Jana Kališová (Mistrovská lekce, Nora a i.), Michal Dočekal (Električka zvaná túžba, Srpen v zemi indiánů a i.) a David Radok (Cenerentola, Don Giovanni a i.).

V posledných rokoch je súčasťou inscenačného tímu režiséra Michala Vajdičku, vytvorila kostýmy pre viaceré jeho inscenácie: Vzkříšení, Racek, Hamlet, Macbeth, Každý má svou pravdu, Hordubal, Konec rudého člověka, Velmi, velmi, velmi temný příběh a i. Taktiež spolupracuje s Ondrejom Spišákom, spomeňme aspoň pár titulov z dlhoročnej spolupráce: Zimní pohádka, Majster a Margaréta, Stalker, Antigona, Barónka či Jakub a jeho pán. V súčasnosti spolupracuje tiež s režisérmi Ondřejom Sokolom, Ivanom Trojanom, Petrom Zelenkom, Jakubom Nvotom a Romanom Polákom.

Jiří Menzel a Peter Simonischek vo filme... Foto: Profimedia
Tlmočník Jiří Menzel a Peter Simonischek vo filme Tlmočník z roku 2018 v kostýmoch Kataríny Hollej.

V oblasti kinematografie je autorkou kostýmov pre vyše šesťdesiat filmov. Medzi najvýznamnejšie patria napr. Kolja režiséra Jana Svěráka, Šakalí léta, Pelíšky a Musíme si pomáhat režiséra Jana Hřebejka, Krvavý román režiséra Jaroslava Brabca, Hoříci keř poľskej režisérky Agnieszky Holland a ďalšie. Dlhodobo spolupracuje s Martinom Šulíkom (Krajinka, Slnečný štát, Cigán, Tlmočník, Muž so zajačími ušami a i.) či s Alicou Nellis (Mamas&Papas, Tajnosti, Perfect Days, Revival, Buko a i.), a tiež s Ivanom Ostrochovským (Služobníci).

Kostýmy k obľúbenému filmu Pelíšky vytvorila... Foto: archív TV Markíza
pelíšky, Kostýmy k obľúbenému filmu Pelíšky vytvorila Katarína Hollá.

Je držiteľkou ceny Českej filmovej akadémie Český lev za kostýmy k filmovému projektu Hoříci keř. V rámci tejto ceny bola navyše šesťkrát nominovaná za najlepšie kostýmy pre iné filmy. Taktiež je dvojnásobnou držiteľkou slovenskej filmovej ceny Slnko v sieti za návrhy kostýmov k filmu Cigán a k filmu Služobníci.

Jiří Macháček ako Zdeněk Toman a Táňa Pauhofová ako jeho sestra vo filme Toman, ktorý má 13 nominácií na Českého leva. Čítajte viac Na Leva siaha Toman, Palach, Hastrman aj Hubov Masaryk
Z výstavy Tri dámy česko - slovenského kostýmu. Foto: SI Praha
z vystavy tri dmy cesko - slovenskeho kostymu Z výstavy Tri dámy česko - slovenského kostýmu.

Katarína Štrbová Bieliková

Narodila sa v Martine na Slovensku. Venuje sa takmer výlučne tvorbe kostýmov pre film a televíziu. Študovala na Strednej umelecko-priemyselnej škole v Prahe – odbor scénografia. V štúdiu pokračovala v Bratislave na Katedre scénického a kostýmového výtvarníctva DF VŠMU, ktoré ukončila v roku 1991.

Do povedomia sa dostala na začiatku deväťdesiatych rokov 20. storočia slovenskými filmami Na krásnom modrom Dunaji režiséra Štefana Semjana a Rivers of Babylon režiséra Vlada Balca.

Plagát k filmu Želary s kostýmami Kataríny... Foto: Fotka © Total HelpArt T.H.A.
flm zelary plagat Plagát k filmu Želary s kostýmami Kataríny Štrbovej Bielikovej.

V roku 1998 sa v dôsledku utlmenia filmovej tvorby na Slovensku počas vlád Vladimíra Mečiara presťahovala s celou rodinou do Prahy, kde spolu s manželom kameramanom Martinom Štrbom dostali zaujímavé pracovné príležitosti. Jedným z jej prvých filmov v Českej republike, pre ktorý vytvorila kostýmy, bola snímka Želary režiséra Ondřeja Trojana, nominovaná na Cenu Americkej Filmovej Akademie Oscar. S režisérom O. Trojanom spolupracovala aj na úspešných filmoch Občanský průkaz a Toman, za ktorý bola nominovaná na cenu Českej filmovej akadémie Český lev a ocenenie Slovenskej národnej filmovej ceny Slnko v sieti, ktoré aj získala.

Najviac filmov ju spája s režisérom Janom Hřebejkom. Napr. Horem Pádem, Kráska v nesnázích, U mě dobrý, Nevinnost, trilógia Zahradnictví, Líbánky, seriál Českej televízie Rédl, film Učiteľka a ďalšie. Za mnohé z nich bola opäť nominovaná na ceny Český Lev a Slnko v sieti. Za film Líbánky obdržala ocenenie Slnko v sieti.

Hlavnú postavu vo filme Učiteľka stvárnila... Foto: Forum Film
Zuzana Mauréry Učiteľka Hlavnú postavu vo filme Učiteľka stvárnila Zuzana Mauréry - v kostýme Kataríny Štrbovej Bielikovej.

Za film Masaryk v réžii Juliusa Ševčíka získala obe ceny Český lev a Slnko v sieti. Spolupráca s režisérom J. Ševčíkom úspešne pokračovala na filme Skleněný pokoj a priniesla jej ďalšie nominácie na ocenenia v Čechách a na Slovensku.

Za návrhy kostýmov do filmu Křižáček v réžii Václava Kadrnku obhájila ďalšiu cenu Slnko v sieti a bola tiež nominovaná na ocenenie Český lev.

Významné miesto v jej filmografii zaujíma práca na filme poľskej režisérky Agnieszky Holland Šarlatán. Za návrhy kostýmov vytvorené pre tento film bola nominovaná na Českého leva, Slnko v sieti, a tiež Poľskú národnú filmovú cenu Orol, ktorú aj získala.

Katarína Štrbová Bieliková navrhovala aj... Foto: Cinemart
Sarlatan - Jaroslava Pokorna Josef Trojan IMG 9501 Katarína Štrbová Bieliková navrhovala aj kostýmy pre film Šarlatán. Na snímke Josef Trojan ako mladý Jan Mikolášek, ktorého do umenia liečiť zaúča bylinkárka (Jaroslava Pokorná) vo filme Šarlatán.

Opätovne cenu Český lev získala za návrhy kostýmov k seriálu Českej televízie Božena v réžii Lenky Wimmerovej.

Posledným filmom uvedeným v kinách je film Slúžka režisérky Mariany Čengel Solčanskej. Vytvorila tiež kostýmy k niekoľkým koprodukčným filmom v Rakúsku, Nemecku a Fínsku. Žije trvalo v Prahe, kontinuálne pracuje v Čechách a na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenský inštitút #kostýmová výtvarníčka #Slovenský inštitút v Prahe