V Prahe vystavujú šaty 12 prvých dám - kostýmy Havlovej i Pavlovej aj kožušiny Gottwaldovej a šatku Benešovej

Nová budova pražského Národného múzea láka na jedinečnú výstavu nazvanú Prvé dámy - móda a štýl. Návštevníkov prevedie odevnou etiketou manželiek českých a československých prezidentov za obdobie sto rokov. Približuje nielen meniacu sa dobu a spoločenské pomery, ale aj rôzny prístup k móde dvanástich prvých dám od Charlotty Masarykovej až po súčasnú prvú dámu Evu Pavlovú, ktorá nad výstavou aj prevzala záštitu.

20.08.2023 10:00
Výstava Prvé dámy Foto:
Hodvábna šatka s kotvami patrila Hane Benešovej.
debata

Výstava v dvoch sálach je usporiadaná tematicky, takže si každý môže urobiť predstavu o vkuse partneriek prezidentov. Upätá Charlotta Masaryková nosila najmä bielu batistovú blúzku so stojačikom a dlhú sukňu, pričom podľa tvorcov výstavy bola pokroková len v politických názoroch, jej nástupkyňa Hana Benešová obľubovala elegantné kostýmy doplnené klobúkmi a rukavičkami.

Na výstave je aj jej originálny klobúk typu kanotiér zdobený kvetom a francúzskym závojom z roku 1941. Benešová ho nosila často počas vojny, napríklad 11. septembra 1941 pri návšteve československých vojakov, 8. mája 1943 u letcov či v júni 1943 v jasliach v Londýne. Po návrate do Československa sa v ňom prizerala vojenskej prehliadke 17. mája 1945 na Staromestskom námestí a prišla v ňom aj v júni 1945 prvýkrát po vojne aj späť domov do Sezimova Ústí.

Výstava v dvoch sálach je usporiadaná...
Pracovná zástera Hany Benešovej.
+8Hodvábna šatka s kotvami patrila Hane Benešovej.

Korpulentná Marta Gottwaldová bola povestná snahou napodobiť práve štýl svojej štíhlej predchodkyne Benešovej, dávala si šiť šaty aj kostýmy rovnakého strihu a rada aj v lete nosila kožuchy. Opakom Gottwaldovej boli Marie Zápotocká a Božena Novotná – manželky robotníckych prezidentov, ktoré vo svojich neforemných šatách a kostýmoch do prostredia Pražského hradu ťažko zapadali.

Irena Svobodová vrátila na Hrad nielen historický nábytok, ale aj noblesu. Rada nosila klobúčiky „kastróliky“ v štýle Jacqueline Kennedyovej. Elegantným štýlom bola k Američanke Jackie prirovnávaná aj Dagmar Havlová. Tá mala typický klobúčik napríklad na svadbe španielskeho princa či pri stretnutí s britskou kráľovnou Alžbetou. Kennedyovú ako svoj vzor zmieňovala aj Livia Klausová.

tomas bokor Čítajte viac Tomáš Bokor maľuje príbehy na omietku

Zaujímavé je napríklad trio figurín v červených tónoch oblečených v šatách Hany Benešovej, Dagmar Havlovej a Livie Klausovej. Na paneli sa pripomína, že červená bola známa ako farba kráľovskej moci, nesie totiž so sebou ovzdušie hrdosti a dôstojnosti. Môžeme tak obdivovať Benešovej veľkú spoločenskú toaletu čerešňovo-vínovej farby, ktorá sa hodila na recepcie, štátne večere či divadelné premiéry.

Vedľa nich je divadelný kostým Dagmar Havlovej z inscenácie Kráľovná Kristína, ktorá mala premiéru v septembri 1995. Bola to Havlovej posledná divadelná rola a zároveň jediná, ktorú hrala aj počas manželovho prezidentovania. A do tretice je tu spoločenská toaleta Livie Klausovej so šálom z hodvábneho taftu a sklenenými sklíčkami z roku 2009.

Šaty jej na zákazku z látky na indické sárí ušila Alena Kubínková a Klausová ich mala na slávnostnej večeri na Pražskom hrade v marci 2010 pre princa Charlesa a vojvodkyňu Kamilu, dnes kráľa a kráľovnú Veľkej Británie.

šaty, výstava, Kampa, Fashion Paradox Čítajte viac Šaty Evy Braunovej aj kostým Maje Pliseckej od Coco Chanel vystavujú v Múzeu Kampa

Zaujmú aj šaty a klobúky Viery Husákovej, dokonca tu vystavujú aj jej pudrenku, čo mala pri sebe počas tragickej nehody vrtuľníka, ktorú neprežila. Dočítame sa tiež, že s Gustávom Husákom pri návšteve Bagdadu v roku 1977 zhliadli prehliadku odievania od najstarších dôb po súčasnosť. Na výstave práve Vieru Husákovú prezentujú ako prvú dámu, ktorá si uchovala vlastnú profesiu novinárky.

Na výstave prezentujú desiatky unikátnych predmetov spojených so životmi českých a československých prezidentských párov, od večerných šiat cez nohavicový kostým Livie Klausovej, hodvábnu šatku Boženy Novotnej, topánky Charlotty Masarykovej, pulóver Olgy Havlovej, ktorá nadšene chodila na huby, perlový náhrdelník Ireny Svobodovej či gramofónovú skriňu z domácnosti Zápotockých. Zábavná je aj zástera Hany Benešovej, v ktorej pracovala na milovanej záhrade či voľnočasová košeľa Ivany Zemanovej, ktorú si obliekla pri návšteve českých vojačok v Afganistane v roku 2015.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #prvé dámy