Lubomír Typlt vystavuje v Pradiarni vzburu proti gravitácii

V industriálno-pamiatkovom priestore Pradiarne na Svätoplukovej ulici v Bratislave vystavuje významný český maliar Lubomír Typlt. Výstava, ktorá má názov Proti zákonom gravitácie, trvá do 14. februára. Zdá sa, že pocit beztiaže, ktorý je témou expozície, sa zmocní aj diváka.

10.02.2024 07:00
Lubomír Typlt Foto:
Lubomír Typlt pred svojím obrazom
debata

Obrazy vyvolávajú dojem lietania, zvláštnych stavov, postavy sa vznášajú a vyvolávajú pocit slobody a uvoľnenia. Umocňujú ho i farby. Zbaviť sa gravitácie a spútanosti je večná túžba človeka, Lubomír Typlt ju tlmočí cez pôsobivé diela. Na prvý pohľad sa zdajú vďaka vláčnosti a pestrosti veľmi optimistické, ale pri bližšom pohľade prečítame v týchto výjavoch mnohé príbehy, ktoré nie sú vždy iba malebné. Zato však veľmi zaujímavé a naplnené emóciami. Je čo pozerať!

Lubomír Typlt: Proti zákonom gravitácie

Obrazy z výstavy v bratislavskej Pradiarni

Fotogaléria
Lubomír Typlt: Veľký krik, 2002
Lubomír Typlt: Slnečný bicykel, 2022
+3Lubomír Typlt: Revoluce, 2022

Lubomír Typlt je úspešný český výtvarník, ktorý sa narodil v roku 1975 v Novej Pake v Česku. V jeho životopise sa uvádza, že mama bola zdravotná sestra, otec kováč a drevorubač. Medzi učiteľmi mal slávneho Jiřího Načeradského či Jiřího Šalamouna, autora slávneho Maxipsa Fíka, a zaujímavé je, že v Typltových dielach cítiť akoby odkaz všetkých týchto ľudí – veľkú citlivosť, ľudskosť, remeselnú zručnosť a aj rafinovanú výtvarnú interpretáciu sveta a života. Sám maliar je veľmi všestranný človek – okrem výtvarného umenia tvorí tiež texty pre experimentálne hudobné projekty, pripravuje prekvapujúce vizuálne inštalácie.

Lubomír Typlt Čítajte viac Typltove obrazy nasadia ľuďom chrobáka do hlavy. Pozrite si galériu

Organizátori výstavy Proti zákonom gravitácie predstavujú výber z autorovej aktuálnej tvorby so zameraním na prezentáciu cyklov z posledných dvoch rokov, pričom výber olejomalieb dokumentuje Typltovu už spomínanú obrazovú expresívnosť, dynamickosť a živelnosť. Výstava sľubuje možnosť iného vnímania krásy, než sme zvyknutí, a to v Pradiarni divák nájde – uvidí pôvab v nečakanom. Ide o najväčšiu prehliadku autorovej tvorby – doteraz – na Slovensku, v ktorej sú aj diela súvisiace s maliarovým životom. Je to teda tak trochu aj autobiografia a rozprávanie o živote.

typlt Čítajte viac Ursonate: Berte dada vážne, oplatí sa to!

Okrem zaujímavých obrazov inštaluje Lubomír Typlt hravé kompozície, napríklad bicykle a červené dáždniky. Zaujmú jeho série plačúcich bábätiek nazvané Veľký krik. Už z toho vidno, že sám autor je uvoľnený, bez gravitácie a má nekonečnú fantáziu. No a má čo povedať aj na vážne témy. Stojí za to využiť príležitosť a pozrieť si diela umelca svetového mena.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba