Ako spomínajú na Jula Viršíka v Malých Levároch, kde mal chatu?

Úmrtie známeho moderátora prekvapilo mnohých. Keď znela zvučka Hore háj, dolu háj, počúvate Twenty Five, hitparádu vašu, všetci vedeli, čo sa chystá.

27.05.2021 07:18 , aktualizované: 18:50
SR SuperStar 2 Vir??k Foto: ,
Julo Viršík bol generátorom dobrej nálady.
debata (10)

Sociálnymi médiami sa v stredu podvečer rozletela správa o odchode Jula Viršíka, jednej z najvýraznejších osobností rozhlasového éteru 90. rokov. Spomínajú naňho kolegovia, kamaráti, ale aj bežní poslucháči, ktorí ho mali radi.

Adrian Pernecký, starosta obce Malé Leváre, kde Julo Viršík zomrel

Adrián Pernecký, starosta obce Malé Leváre. Foto: archív obce Malé Leváre
adrian pernecky Adrián Pernecký, starosta obce Malé Leváre.

Pán Viršík bol môj veľmi dobrý kamarát. V našej dedine mal veľa priateľov, veľmi dobré vzťahy so susedmi, mali sme ho radi. Bol to milý, dobrý človek. V dedine sme mali napríklad túlavého psíka. Vždy, keď Julo prišiel, psík sa k nemu pridal a celý čas bol u nich. Staral sa oň. Julo bol láskavý, skromný, bezprostredný. Správa o jeho predčasnej smrti nás všetkých zasiahla. V mene obce vyjadrujem náš smútok a úprimnú sústrasť celej rodine.

Rado Mešša, hudobný publicista:

Hudobný publicista Rado Mešša. Foto: Zora Handzová, Pravda
Rado Mešša, hudobný publicista Hudobný publicista Rado Mešša.

S Julom som sa poznal dlho. Spájala nás láska k muzike a rádiu. Bol výnimočný a vytvoril si svojský spôsob rádiovej práce, ktorým bol jedinečný. Mal rád hudbu a mal nos na hity. Pomohol mnohým slovenským hudobníkom k širšej popularite, a to nielen v rádiu, ale aj na festivaloch, ktoré organizoval. Bol veľmi kreatívny, vtipný, veselý, rozhľadený a dalo sa s ním rozprávať o čomkoľvek. Bolo s ním vždy veľmi veselo….je veľmi smutné, že si teraz musíme zvykať na to, že o Julovi sa dá hovoriť už iba v minulom čase. Bude veľmi chýbať.

Oľga Belešová, herečka a novinárka:

Herečka, moderátorka a novinárka Oľga Belešová. Foto: Daša Šimeková
Olga Belesova 2 Herečka, moderátorka a novinárka Oľga Belešová.

Julo Viršík bol môj spolužiak na novinárstve. Vždy som ho vnímala ako dospelejšieho oproti mne a ostatným spolužiakom. Pôsobil ako individualista, sám pre seba, ale keď sme prišli do kontaktu – na brigádach alebo pri čakaní na prednášky – vždy s ním bola zábava. Bol vtipný, pekný, urastený. Na prvý pohľad vyzeral ako športovec, ale neviem, či naozaj športoval. Na instagram som dala fotografiu ešte zo študentských čias, je na nej dátum 4. 10. 1986. Na fotke sa mi nechtiac prekryli dva motívy – mladučký Julo s cigaretou a kráčajúca mladá žena. Nazvala som to Chuliov sen. Náš učiteľ španielčiny ho tak volal a mne sa to meno páčilo. Mala som Chulia rada, aj keď sa po škole naše cesty rozišli, ja som išla za svojím cieľom – divadlom a on sa uplatňoval v inej oblasti. Neskôr ma prekvapilo, aká ikona sa z neho stala. Je mi za ním veľmi smutno.

Miro Žbirka s manželkou Katkou

Ďakujem ti Julo za skvelé The Best Of Tour a ďaľšie koncerty a aj za priateľstvo. Keď sme sa videli na premiére filmu Meky , nenapadlo ma, že je to poslednýkrát. R.I.P. Julo Viršík , priateľ môj , aj od Katky

" *}

Michaela Pašteková, pedagogička na Vysokej škole výtvarných umení, organizátorka kultúrnych podujatí a bývalá detská hviezda

Michaela Paštéková, dramaturgička a... Foto: archív Michaely Paštrékovej
20 kiosk pastekova Michaela Paštéková, dramaturgička a spoluorganizátorka festivalu instantného divadla a tanca KioSk.
Zomrel Julo Viršík. Ja len, že to bol on, kto pred 29 rokmi vytiahol do éteru vtedajšieho Rock FM rádia Mandarinku Darinku. Zásadne tým ohol trajektóriu môjho žitia. Stále v sebe nemám vyriešenú otázku, či to ohnutie bolo pre mňa dobré alebo nie, ale s ním si už o tom nepokecám. Škoda. Vyjadrujem rodine úprimnú sústrasť.

Členovia kapely Polemic

Julo Viršík – takto si Ťa budeme pamätať. Vysmiaty elegán, s ktorým sme dlhé roky zažívali festivalové noci, počúvali hitparády a tešili sa z prítomnosti. Budeš nám chýbať. Česť Tvojej pamiatke!

Kapela Desmod

Julo Viršík – Vďaka nemu sme si mohli ešte ako začínajúca, neznáma kapela DESmod, vyskúšať aké to je stáť na tých najväčších festivalových pódiách. Vďaka nemu počuli poslucháči naše prvotiny na vlnách éteru. Stál pri našom zrode a vždy našej kapele DESmod pomohol ako vedel. ĎAKUJEME Julko. Nikdy nezabudneme. Odpočívaj v pokoji.

Herec a kamarát Marcel Nemec

Milý Julko Viršík, ďakujem za náš spoločne prežitý čas… pár dní som sa Ti chystal napísať, len tak, že Ťa mám rád… plačem… nechápem… Odpočívaj v pokoji.

Rozhlasový moderátor Roman Bomboš

Smutný deň. Julo Viršík už nie je medzi nami. Julo vďaka za všetky hodiny smiechu, ktoré sme spolu mali. Pozdravuj všetkých hudobníkov, s ktorými sa tam hore stretneš.

Juraj Čurný, bývalý kolega a kamarát

JULO VIRŠÍK (1964–2021) Takejto správe sa najskôr nechce veriť, veď pred mesiacom mi gratuloval k meninám a pred dvoma týždňami mi volal, pretože čosi potreboval overiť pre svoju rozhlasovú reláciu. Horúčkovito som skúšal prehľadávať všetky weby a sociálne siete, ale nikde nič – tak som skúšal sám seba presvedčiť, že to možno bude len tá novinárska kačica. Keď však začali volať kamaráti a novinári, už som tušil, že tá iskierka nádeje zhasína a napokon prišla tá ultimatívne definitívna potvrdzujúca strašná správa.

Naše pracovné, ľudské a priateľské osudy sa prepletali od roku 1985. Vtedy sa vrátil do IRŠ (Internátneho rozhlasového štúdia) v Mlynskej doline a bez váhania obsadil post šéfa programovej sekcie, ktorého hlavnou úlohou bolo nielen dozerať na ostatných vysokoškolských rozhlasákov ale aj byť zodpovedný za výročné šouprogramy, ktoré sme pripravovali či už k výročiu štúdia alebo pri inej príležitosti. Julo bol úžasným zdrojom skvelých nápadov ako dať dohromady program, ktorý bol zábavný, vtipný – skrátka viršíkovský.

Z IRŠ sme sa spoločne v decembri 1988 presunuli do Slovenského rozhlasu – redakcie mládežníckej publicistiky, konkrétne relácie Rádio Elán a neskôr aj samostatného rozhlasového okruhu E+M (Elán+Mikrofórum), v ktorom sme už naplno (aj s ďalšími generačnými kolegyňami – Evou Babitzovou a Jarkou Lajčákovou) mohli robiť rádio tak ako kedysi v IRŠ – slobodne, ľahko, bez obáv z cenzúry. A navyše sme mali skvelú možnosť učiť sa od skvelých rozhlasových bardov ako Viktor Oravec, Milan Moravčík, Ivan Mičko, Ľuba Hargašová a ďalších.

marian cekovsky Čítajte aj Marián Čekovský má pieseň pre každého

V marci 1991 začalo vysielať Rock FM Rádio pod vedením Ľuba Zemana a Paľa Danišoviča a Julo sa stal jeho zrejme najvýraznejším symbolom, vďaka svojmu nenapodobiteľnému moderovaniu, v ktorom naplno uplatnil svoju pohotovosť a nikdy nevynechal príležitosť na vtip. Nezriedka testoval hranice únosnosti, ale len výnimočne ich prekročil. Hitparáda Twenty Five (neskôr Horeháj či Okey Chart) sa vďaka nemu stala, z historického pohľadu, asi najreprezenta­tívnejšou kronikou toho čo najviac na Slovensku v oblasti populárnej hudby fungovalo. Ak budete chcieť vedieť aké boli hity, ktoré hýbali Slovenskom v rokoch 1992–2005 stačí si niekde (dúfam, že to niekto má zaarchivované) pozrieť rebríčky Julových hitparád či už ich vysielal v Rock FM alebo neskôr v Rádiu Koliba / Okey. Tam sme sa na každodennej pracovnej báze stretli v prvej polovici prvého desaťročia aktuálneho tisícročia naposledy. Ale aj potom sme vedeli, že kedykoľvek môžeme jeden druhému zavolať a pomôcť si, vzájomne poradiť alebo len tak úplne nezáväzne priateľsky pokecať.

Julo mal neomylný čuch na to, čo má potenciál stať sa hitom. Nielen čo sa týka zahraničnej produkcie ale aj tej slovenskej. A tam dokázal objaviť hitový potenciál aj takých (teoreticky totálne nehitových) záležitostí ako Mandarinka Darinka od Mišky Paštékovej či Nesneží od Dušana Herrgota. Ale v zásade neexistuje na Slovensku interpret, ktorého v tomto období naozaj úspešná skladba by neprešla testom Julovej hitparády. Navyše bol, čo sa týka žánrov, dokonalý demokrat – ak mala skladba hitový potenciál na žánri naozaj u neho nezáležalo. Ak bol niekto, ako sa dnes hovorí, skutočným opinion makerom v slovenskom populárnohudobnom mainstreame, tak to bol práve on.

Julo Viršík Čítajte viac Moderátor Julo Viršík sa už 57 rokov nedožil. Mal čuch na hity

Julo bol generátor dobrej nálady a pozitivizmu. Jeho štandardným nástrojom boli jeho vtipy, príhody a aj úsmev, ktorý aj v dospelom veku mal charakter a podobu správne nezbedného chlapčiska. A tento priateľský, pozitívny prístup prenášal aj do svojho pracovného i osobného života. Nepochybujem, že existujú stovky a tisícky ľudí, ktorí majú – a verím, že si aj zachovajú – spomienky spojené s Julom, s tým ako šíril okolo seba pozitívnu energiu a tí ľudia mu ju vracali.

V posledných rokoch našiel svoju ideálnu parketu v Rádiu Expres prostredníctvom rozhlasového programu priamo spojeného s jeho menom, jeho hudbou a jeho spôsobom dramaturgie, moderovania a aj kontaktu s poslucháčom. Pretože svojich poslucháčov Julo miloval, podobne ako návštevníkov jeho oldies diskoték. Pre nich to robil a ich odozva bola pre neho tým hlavným a najlepším dopingom. Miloval svoju rodinu a tešil sa z každého dňa kedy mohol byť s ňou a súčasne kedy mohol robiť to, čo ho baví.

Môj svet a môj život už bez Jula nebude nikdy taký ako doteraz. A trúfam si povedať, že pre veľmi veľa ľudí to platí tiež. Odpočívaj v pokoji, priateľ môj.

Kolegovia z Rádia Expres, kde doteraz moderoval:

Opustil nás náš kolega a kamarát Julo Viršík. Vyjadrujeme úprimnú sústrasť celej rodine a pozostalým. Julo bol a zostane legendou slovenského éteru a bude nám a poslucháčom nesmierne chýbať. Jeho zmysel pre humor a večný optimistický pohľad boli neoddeliteľnou súčasťou nášho života a vysielania. Odišiel nielen skvelý moderátor, ale aj človek s veľkým srdcom a priateľ. Je nám to veľmi ľúto. Česť jeho pamiatke.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Julo Viršík