Slovenský ochranný zväz autorský odovzdával ceny

Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA) po ročnej pauze odovzdával honorárne a štatistické ceny. V rámci galavečera 25. ročníka tohto podujatia okrem štatistických ocenení za rok 2020 boli odovzdané aj honorárne ocenenia za roky 2019 a 2020.

30.09.2021 16:43
SR Bratislava SOZA 2019 2020 ocenenia laureáti BAX Foto: ,
Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA) po ročnej pauze odovzdával ceny. Na snímke dcéra Mária Dudáková a hudobník Yxo (Tomáš Dohňanský) prebrali za Petra Ďuďa Dudáka, speváka a skladateľa skupiny Hex ocenenie Zápis do Zlatej knihy 2019.
debata (2)

Slovenský ochranný zväz autorský odovzdal ocenenia za roky 2019 a 2020

Prvou zo štatistických ocenení bola cena pre najhranejšiu skladbu roka 2020. Odnáša si ju skupina Peter Bič Project za skladbu Stoj. Hudbu zložil Peter Bič a Viktória Vargová, text napísal Vlado Krausz. Je z albumu Labyrint, ktorý skupina vydala v októbri 2019.

Cenu pre skladateľa najhranejších hudobných diel získal Ivan Tásler, líder skupiny IMT Smile, ktorý v tejto kategórii dominuje od roku 2012. Zvíťazil už deviatykrát za sebou a na jeho konte je aj jedno víťazstvo v niekdajšej spoločnej autorskej (skladatelia aj textári) kategórii z roku 2005.

Pavol Hammel Čítajte viac SOZA ocení umelcov. Hammela, Freša, Dudáka, Suchoňa i Janu Kirschner

Cenu pre textára najhranejších hudobných diel získal Vladimír Krausz, ktorý tak obhájil svoje víťazstvo z predchádzajúceho roka. Krausz píše texty pre skupinu IMT Smile, Katku Knechtovú, Adama Ďuricu a ďalších slovenských interpretov.

Cenu pre najúspešnejšieho mladého autora získala speváčka Celeste Buckingham, na pódiu ju prevzala jej mladšia sestra Carmel. Cenu pre najúspešnejší zvukový nosič si prevzal spevák a skladateľ Miro Jaroš za album Vaše najobľúbenejšie. Cena pre rozhlasovú stanicu s najvyšším podielom domáceho repertoáru patrí Rádiu Lumen.

Cenu za významný podiel uvádzania domácej tvorby v zahraničí za rok 2019 patrí skladateľovi Eugenovi Suchoňovi, za rok 2020 ju získala speváčka Jana Kirschner.

thumbnail image 50357505  1 Čítajte aj Speváčka Jana Kirschner: Ambície išli bokom, ale deti si to užili

Veľkú cenu SOZA za celoživotné dielo pre autorov, ktorí sa svojou tvorbou významnou mierou pričinili o rozvoj slovenskej hudobnej kultúry získal za rok 2019 spevák a skladateľ Pavol Hammel, jeden zo zakladateľov modernej slovenskej populárnej hudby. Za rok 2020 bol ocenený hudobný skladateľ a dirigent Milan Novák.

Peter "Ďuďo" Dudák Čítajte viac Hex zahrá pre Ďuďa aj pod mostom

Zápis do Zlatej knihy SOZA sa udeľuje už nežijúcim autorom, ktorí sa významnou mierou zaslúžili o rozvoj slovenskej hudby. Za rok 2019 ňou boli poctení skladateľ a dirigent Tibor Frešo a Peter Ďuďo Dudák, spevák a skladateľ skupiny Hex. Zápisom za rok 2020 boli poctení džezový saxofonista Dušan Húščava a skladateľ, muzikológ aj pedagóg Jozef Kresánek.

Sme vďační, že tá pieseň sa dostala do rádií, že si ju rádia všimli, začali ju hrať a tým sa dostala k najširšiemu publiku. Je pre nás najväčší dar, že tú pieseň majú ľudia radi, spievajú si ju s nami na koncertoch a že nám píšu príbehy, ktoré pri tejto piesni zažívajú, povedal pre TASR líder ocenenej kapely Peter Bič.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Ceny SOZA