Akoby mu sfalšovali rodný list. Paul McCartney má už 80 rokov

Je jedným z najväčších umelcov všetkých čias. Ako tvorca či spoluautor sa podpísal takmer pod 190 piesní, ktoré bodovali v britskej hitparáde - 91 z nich v prvej desiatke a 33 až na vrchole. Slávu si získal ako člen legendárnej skupiny Beatles, ale úspešná bola i jeho ďalšia kariéra. Svetoznámy spevák a skladateľ Paul McCartney oslávi v sobotu 80 rokov.

17.06.2022 06:00
Paul McCartney Foto:
Paul McCartney nevidí dôvod, aby pre svoj vek obmedzil nahrávanie či koncerty. Aj svoje jubileum oslávi vystúpením na hudobnom festivale.
debata (2)

V britských médiách sa teraz často spomína jeho ironicky ladená pieseň When I'm Sixty-Four (Keď budem mať šesťdesiatštyri), ktorú zložil už ako 14-ročný, hoci na albume Beatles vyšla až v roku 1967. Predpovedal v nej svoju starobu po boku milovanej ženy.

Beatles - koncert Čítajte viac Beatles ako ich nepoznáme

„Budeš ma ešte potrebovať, budeš ma ešte kŕmiť, keď budem mať šesťdesiatštyri?“ pýtal sa s obavami. Na rozdiel od trochu pochmúrnej vízie, ktorú v skladbe predostrel, je dnes McCartney stále vo výbornej forme.

Paul McCartney spieva s Beatles pieseň And I Love Her.

„V skutočnosti mám 25 rokov, len vyzerám staršie. Myslím, že môj rodný list sfalšovali,“ žartoval v decembri minulého roka. Cíti sa vraj tak dobre, že nevidí dôvod, aby prestal skladať piesne či koncertovať. Preto aj svoje jubileum oslávi vo veľkom štýle. Už týždeň po narodeninách by mal ako hlavná atrakcia vystúpiť na hudobnom festivale Glastonbury.

Beatles - Michelle

Hudba ako útočisko

James Paul McCartney, ako sa celým menom volá, sa narodil 18. júna 1942 v anglickom Liverpoole. Obaja rodičia boli Íri – otec pracoval pre obchodníkov s bavlnou a matka ako zdravotná sestra.

Nemali veľa peňazí, no deti to nepocítili. Otec si privyrábal ako muzikant, mal vlastnú džezovú kapelu, s ktorou hrával na tanečných zábavách. Vďaka tomu jeho synovia chodili do kvalitných škôl.

Beatles - Let It Be

„Otec nám stále opakoval, že z nás musí niečo byť… Dodával nám sebadôveru, nech vyrazíme do sveta a niečo dokážeme,“ zaspomínal si v Paulovej biografii jeho brat Mike. Mama ich zahŕňala láskou, otec bol prísny, ale tolerantný. Deťom vštepoval, aby sa správali slušne, preto si Paul osvojil „nóbl“ spôsoby, ktoré boli jeho rovesníkom na smiech, no v živote ich často využíval.

Beatles - Yesterday

Ako 14-ročnému sa mu zrútil svet – jeho mama podľahla rakovine. Zúfalý otec zostal na všetko sám, ale poradil si. Stále chodil hrávať a k hudbe viedol i synov – Paulovi kúpil trúbku a neskôr gitaru. Naučil ho tiež základom hry na klavíri, hoci nikto z nich nepoznal noty. V rovnakom čase prenikal z USA do Británie aj nový hudobný štýl – rokenrol, v ktorom nešťastný Paul našiel útechu.

The Beatles dostali od kráľovnej Rad britského...
Britská skupina Beatles na koncerte v Paríži v...
+13Beatles počas amerického turné v roku 1964. Na...

Podľa jeho brata by asi všetko dopadlo inak, keby im nezomrela mama. Paul bol sčítaný, výborne sa učil, lenže po jej smrti ho už škola nebavila. Mike je presvedčený, že za normálnych okolností by obaja vyštudovali, takže by si brat nemusel zarábať ako muzikant.

Beatles - Get Back

Namiesto toho sa v júli 1957 na cirkevnej slávnosti zoznámil s Johnom Lennonom, ktorý ho prijal do svojej skupiny Quarrymen. Zvyšok je už dobre známy.

Z pôvodnej formácie vznikla skupina Beatles, ktorej členovia – Lennon, McCartney, George Harrison a Ringo Starr – sa stali idolmi celej generácie. Vo svete vyvolali „beatlemániu“ a predali vyše 600 miliónov hudobných nosičov, čo z nich robí najúspešnejšiu kapelu v histórii.

Beatles - Hello Goodbye

Priatelia aj rivali

Najväčšiu zásluhu na popularite Beatles mala práve autorská dvojica Lennon-McCartney. Už na začiatku sa dohodli, že svoje skladby budú podpisovať spoločne – niektoré naozaj zložili spolu, no veľa „beatlesáckych“ hitov vytvorili samostatne.

K tým Paulovým patria napríklad Michelle, Penny Lane, Hey Jude, Get Back, Let It Be či Yesterday, ktorá je vôbec najhranejšou populárnou piesňou – má vyše 3 000 coververzií a naspievalo ju množstvo umelcov od Franka Sinatru až po Troch tenorov.

Dueto so Steviem Wonderom - Ebony And Ivory

Po smrti manažéra Briana Epsteina v lete 1967 začali medzi členmi skupiny narastať rozpory, a keď sa Paul pokúšal Beatles opäť spojiť a motivovať, ostatní ho obviňovali, že sa hrá na vodcu.

Hoci bol vlastne jediný, kto sa snažil kapelu zachrániť, prischla mu stigma toho, kto ju rozbil – v apríli 1970 totiž ako prvý verejne oznámil, že končí. John pritom plánovaný odchod ohlásil už o pol roka skôr, ale držali to v tajnosti.

Paul McCartney - Mull of Kintyre

Paula neskôr škrela dohoda o spoločnom autorstve piesní, lebo Lennonovo meno zakaždým uvádzali ako prvé, a to aj pri skladbách, ktoré nezložil. Dotknutý sa cítil i po Johnovej smrti v decembri 1980. To, že skonal rukou vraha, z neho vraj spravilo mučeníka.

John Lennon Čítajte viac John Lennon by mal 80. Chrobák, ktorý spieval o mieri

„Bol som frustrovaný, lebo ľudia začali hovoriť, že on bol Beatles,“ priznal pred siedmimi rokmi časopisu Esquire. „To, že bol martýrom, ho povýšilo na Jamesa Deana,“ posťažoval sa.

Paul McCartney - Pipe of Peace

60 rokov na výslní

Rozchod s Beatles Paulovi pomohol. Konečne sa mohol realizovať podľa vlastných predstáv a celkom sa mu darilo. Už v apríli 1970 vydal prvý sólový album, ktorý uspel v rebríčkoch, a o rok neskôr si založil vlastnú skupinu Wings. V nej pôsobil až do jej rozpadu v roku 1981.

S Wings nahral sedem platní, vydal tiež 16 sólových albumov, päť platní s klasickou hudbou (spolupracoval s filharmonickým orchestrom) a ďalšie albumy. Naspieval aj známe duetá s hviezdami, ako sú Stevie Wonder či Michael Jackson. Okrem toho napísal zbierku básní a knižky pre deti, spolupracoval i na niekoľkých animovaných a dokumentárnych filmoch.

Dueto s Michaelom Jacksonom - Say, Say, Say

Za svoju tvorbu získal množstvo ocenení a pôct, britská kráľovná Alžbeta II. mu udelila šľachtický titul sir. Podľa Guinnessovej knihy rekordov je najúspešnejším skladateľom piesní v histórii. S odhadovaným majetkom 800 miliónov libier patrí tiež k najbohatším hudobníkom na svete.

Dlhé roky je vegetarián, prestal fajčiť, veľké peniaze dáva na charitu. Angažuje sa v politike, ochrane prírody či v mierovom hnutí. V roku 1996 založil v Liverpoole umeleckú školu pre talentované deti. Mal však problémy s ľahkými drogami, viackrát ho zatkli za držbu marihuany, v Tokiu za to dokonca pobudol desať dní za mrežami.

Paul McCartney - Hope of Deliverance

Je tretíkrát ženatý. S prvou manželkou Lindou prežil 29 rokov, kým nezomrela na rakovinu, a po skrachovanom manželstve s modelkou Heather Millsovou sa v roku 2011 oženil s americkou obchodníčkou Nancy Shevellovou, s ktorou je dodnes. Zo vzťahov má päť detí a osem vnúčat. Práve rodinu pokladá za to najdôležitejšie v živote.

„Mám ho rád,“ povedal o ňom pred pár dňami jeho priateľ Ringo Starr. „A keby som mal jedno želanie, prial by som si, aby svet inšpiroval ešte ďalších 80 rokov,“ dodal bývalý bubeník skupiny Beatles.

Najslávnejšie hity Paula McCartneyho

  • I Saw Her Standing There (1963)
  • All My Loving (1963)
  • And I Love Her (1964)
  • Yesterday (1965)
  • Michelle (1965)
  • Eleanor Rigby (1966)
  • Penny Lane (1967)
  • Hello Goodbye (1967)
  • Hey Jude (1968)
  • Ob-la-di, Ob-la-da (1968)
  • Get Back (1969)
  • Let It Be (1970)
  • Another Day (1971)
  • Band On the Run (1973)
  • Live And Let Die (1973)
  • Mull of Kintyre (1977)
  • Wonderful Christmastime (1979)
  • Ebony And Ivory (1982)
  • Pipes of Piece (1983)
  • Say, Say, Say (1983)
  • No More Lonely Nights (1984)
  • Hope of Deliverance (1992)

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #Paul McCartney #The Beatles #80. narodeniny #rokenrol #80 rokov