V tieni Beatles. George Harrison si uznanie musel vybojovať

Aj keď bol členom najslávnejšej skupiny všetkých čias, akoby zostával v úzadí. Skromný a plachý. V legendárnej kapele Beatles sa nevedel presadiť tak, ako by chcel, preto jej rozpad bral ako vyslobodenie a možnosť byť sám sebou. Známy britský skladateľ, spevák a gitarista George Harrison by sa dnes dožil 80 rokov.

25.02.2023 09:00
George Harrison Foto:
George Harrison v roku 1965.
debata

Narodil sa 25. februára 1943 v Liverpoole ako najmladší zo štyroch detí chudobného šoféra autobusu a predavačky. Učeniu veľa nedal, viac času trávil s gitarou.

To rozhodlo aj o jeho osude. V autobuse, ktorým cestoval do školy, sa skamarátil s Paulom McCartneym. Bol od neho o rok starší a hrával v skupine Quarrymen.

Britain The Beatles Čítajte viac Prichádzajú Beatles! Pred 60 rokmi vydali prvý singel

V marci 1958 ho Paul zoznámil s lídrom kapely, 17-ročným Johnom Lennonom, ale ten sa zdráhal prijať ho za člena, lebo sa mu zdal primladý. Keď však predviedol, čo dokáže s gitarou, Lennon si uvedomil, že hrá lepšie ako oni, a súhlasil.

Z Quarrymen sa stali Beatles a z Georgea ich sólový gitarista. Pre svoju hanblivosť si vyslúžil prezývku „tichý Beatle“.

Beatles: Something - najväčší hit Georgea Harrisona

Slávny, ale nešťastný

Prvú vlastnú skladbu Don't Bother Me zložil v auguste 1963. Ako prezradil v autobiografii, chcel si vyskúšať, či aj on dokáže napísať pieseň. Pokus sa vydaril a George potom na každú platňu Beatles prispel niekoľkými skladbami.

Paul McCartney Čítajte viac Akoby mu sfalšovali rodný list. Paul McCartney má už 80 rokov

V silnej konkurencii Lennona a McCartneyho to však nemal ľahké. „Za tie dlhé roky, čo som strávil s Paulom, som si ako gitarista prestal veriť,“ priznal v roku 1974 pre BBC. „Ako gitaristu ma zničil.“

Beatles: Here Comes the Sun

S bubeníkom Ringom Starrom vraj žili v tieni Johna a Paula, akoby to celé bola iba ich šou. „Mali nepochybne talent a tvorili dobré duo. Boli to však aj chalani s obrovským egom, ktorí ostatným nedávali veľa priestoru,“ opísal po rokoch.

„Musel bojovať, aby sa jeho piesne dostali na platne Beatles,“ priblížil jeho priateľ, americký pesničkár Bob Dylan. Aj Harrisonova prvá manželka Pattie si zaspomínala, že sa v kapele necítil šťastný. To, že ho podceňovali, pripustil neskôr i Lennon.

George Harrison - míľniky života a kariéry

Britský skladateľ, spevák a gitarista George Harrison zažil slávu aj pády. Pozrite si fotografie z jeho života.

Fotogaléria
Pôvodná zostava skupiny Beatles počas ich...
Skupina Beatles v roku 1963: John Lennon a Paul...
+15George Harrison na začiatku slávy skupiny...

George bol pritom podľa odborníkov pre Beatles prínosom. Ako hudobník rád experimentoval. Vymýšľal nové zvukové efekty, a keďže obdivoval aj indickú a havajskú hudbu, prenášal do tvorby exotické rytmy a nástroje, napríklad sitar.

Postupne sa zlepšoval i ako skladateľ, stačí spomenúť jeho „beatlesácke“ hity I Need You, Think For Yourself, Within You Without You, Taxman, Here Comes the Sun, While My Guitar Gently Weeps, I, Me, Mine, no predovšetkým Something z roku 1969.

Beatles: I Need You

Paulovi a Johnovi sa tá pieseň tak páčila, že ju – ako vôbec prvú od Georgea – zaradili na stranu A pripravovaného singla. Zároveň uznali, že sa im ich mladší spoluhráč ako autor konečne vyrovnal.

Skladba sa vyšplhala na štvrté miesto britskej hitparády a neskôr ju naspievalo vyše 150 umelcov, čo z nej po Paulovom hite Yesterday robí druhú najviac preberanú pieseň Beatles.

Pomoc pre Monty Python

Uznanie kolegov prišlo neskoro, v apríli 1970 sa kapela rozpadla. George mal iba 27 rokov a to, že sa odpútal od ostatných, privítal, no začiatok sólovej dráhy mu nevyšiel. Vydal síce dva albumy (s hitom My Sweet Lord), ale jeho prvé veľké turné v roku 1974 sa skončilo fiaskom.

George Harrison: My Sweet Lord

„Ľudia chcú počúvať len piesne Beatles,“ posťažoval sa. Ani v súkromí sa mu nedarilo. Keďže Pattie podvádzal, holdoval alkoholu a drogám, dala sa dokopy s jeho najlepším priateľom, slávnym gitaristom Ericom Claptonom.

Beatles - koncert Čítajte viac Beatles ako ich nepoznáme

George sa napokon z hudobnej scény stiahol. Občas niečo vydal (napríklad album s hitom Got My Mind Set On You), kde-tu koncertoval, s Dylanom, Tomom Pettym a Royom Orbisonom vytvoril zoskupenie Traveling Wilburys, ktoré nahralo dva albumy, no hudba už nebola prioritou.

Prestal s drogami, stal sa vegetariánom, venoval sa charite, druhej manželke a synovi. Zaoberal sa tiež duchovnými otázkami, najmä východnými náboženstvami.

George Harrison: Got My Mind Set On You

Aby pomohol humoristickej skupine Monty Python, založil si produkčnú spoločnosť a dokonca si vzal hypotéku na dom, len aby mohol financovať ich filmovú komédiu Život Briana (1979).

Britain The Beatles Čítajte viac Tretina mladých nepozná skupinu Beatles

S ostatnými členmi Beatles sa zmieril, ale život mu nadelil ďalšie trápenie. V roku 1997 mu zistili rakovinu hrdla, z ktorej sa dostal, a o dva roky ho zase doma prepadol psychicky chorý muž. S vyše 40 bodnými ranami skončil v nemocnici, kde mu museli odstrániť časť pľúc.

Potom sa vrátila rakovina, ktorá mu napadla pľúca a mozog. Zomrel 29. novembra 2001 vo veku 58 rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #John Lennon #Paul McCartney #The Beatles #skladateľ #gitarista #George Harrison