Recenzia: Z Queen Show by mal radosť aj Freddie Mercury

Oprašovať piesne slávnych umelcov je dnes v móde. Ťažia z toho televízie a muzikály (Mamma Mia, Ôsmy svetadiel), ale aj revivalové kapely, ktoré hrajú skladby skupiny Beatles, ABBA či Queen. A práve tejto britskej formácii - no najmä jej zosnulému spevákovi Freddiemu Mercurymu - je venovaný aj nový koncertný program Queen Show - Pocta legende.

01.03.2023 06:00
Queen Show Foto:
Queen Show - Pocta legende ponúka nielen výborné spevácke výkony, ale aj zaujímavé tanečné čísla.
debata

Hudobno-tanečný projekt mal pred pár dňami premiéru na bratislavskej Novej scéne, kde aj vznikol. Pripravila ho skupina mladých kolegov z divadla pod vedením herca, muzikálového speváka a režiséra Patrika Vyskočila.

Queen Show je prvou časťou ich projektu Idoly – série koncertov venovaných hudobným legendám, ktoré ich ovplyvnili a inšpirovali. Podujatie má tiež dobročinný rozmer – výťažok z predaja vstupeniek pôjde na podporu rodín v ťažkých životných podmienkach.

Freddie Mercury Čítajte viac Freddie Mercury je hviezdou aj po 30 rokoch

Slová aj piesne

Naspievať dobre skladby hudobných idolov nie je nikdy ľahké, no vybrať si hneď na úvod legendárnu skupinu Queen – to si už vyžaduje odvahu. Veď Freddie Mercury s hlasovým rozsahom štyroch oktáv patril k najlepším spevákom v histórii a pri snahe napodobniť ho pohorelo už veľa skúsených umelcov. Nevzala si partia tvorcov priveľké sústo?

Treba uznať, že program zostavili šikovne a s citom. Vyskočil, ktorý ho režíroval a zároveň vystupoval aj ako spevák a moderátor, pre istotu už na začiatku upozornil, že si lídra slávnej kapely prišli uctiť, nie napodobniť.

Tým akoby vopred odzbrojil každého, kto by chcel porovnávať ich spevácke výkony s talentom Freddieho Mercuryho. Pretože o to v tomto predstavení naozaj nešlo.

V úlohe spevákov a sprievodcov programu sa...
Spevákov na pódiu dopĺňalo osem profesionálnych...
+5Koncertný program sa zrodil v bratislavskom...

Zostava na javisku bola komorná. Ako speváci a sprievodcovia programom sa predstavili traja členovia a dvaja hosťujúci herci Novej scény. Popri Vyskočilovi to bol Ján Slezák, Michal Candrák, Monika Drgáňová a Michaela Trokanová.

(V alternáciách vystupujú aj Dárius Koči, Natália Kóšová, Lenka Machciníková a Lukáš Pišta.) Okrem nich sa na pódiu predviedlo i osem profesionálnych tanečníkov.

Herci vystupovali uvoľnene a s humorom. Divákom už v úvode oznámili, že hity skupiny Queen zaspievajú v origináli, lebo preklady by asi nezneli najlepšie. Ako príklad vtipne použili pieseň Bohemian Rhapsody.

„Mama, práve som zabil chlapa, priložil som pištoľ k jeho hlave a stlačil spúšť,“ zaspievala na známu melódiu Drgáňová, čím publikum rozosmiala.

freddie mercury Čítajte viac Vystavia známky, ktoré zbieral Freddie Mercury

Predstavenie bolo akýmsi prierezom života Freddieho Mercuryho – od čias, keď ešte ako Farrokh Bulsara vyrastal na Zanzibare a v Indii, cez príchod do Londýna, kde sa stal spevákom skupiny Queen, až po vrchol jeho kariéry a smrť v novembri 1991.

Účinkujúci krátkymi komentármi približovali jeho životné križovatky, úspechy a trápenia, no hlavnú časť programu tvorila hudba – 17 piesní slávnej kapely.

Zapojenie divákov

Ak aj bolo trúfalé, že sa tvorcovia rozhodli práve pre Queen, ukázalo sa, že náročnú úlohu zvládli. Pri viacerých piesňach si síce pomohli tým, že ich nespievali sólovo, ale všetci spolu, to však celkovému dojmu neuškodilo.

Oceniť treba tiež to, že niektoré skladby upravili a spestrili novými aranžmánmi, napríklad balady Love Kills či Love of My Life, ktorú Freddie venoval svojej láske Mary Austinovej.

„Keby mne niekto zložil takú pesničku, tak začnem aj variť,“ žartovala na pódiu jedna zo speváčok. „A ja by som vydržala pozerať aj futbal. Aspoň do prvej tretiny,“ dodala jej kamarátka.

Známe hity slávnej britskej skupiny zaspievali... Foto: Zdenko Hanout
Queen Show Známe hity slávnej britskej skupiny zaspievali (vzadu zľava): Michal Candrák, Monika Drgáňová, Patrik Vyskočil, Michaela Trokanová a Lukáš Pišta.

Pokiaľ ide o spev, všetci podali skvelý výkon. Ťažko hodnotiť, kto bol najlepší, no najviac vynikli asi Vyskočil, Slezák a Drgáňová. Pochvalu si zaslúžia i tanečné čísla s choreografiou Patrika Ščasnoviča, program doplnili aj filmové zábery a fotografie Freddieho či skupiny Queen.

A aby diváci mali predstavu, o čom sa v anglických hitoch spieva, na obrazovke v rohu si mohli prečítať preklad.

Dozvedeli sa tiež viaceré zaujímavosti. Tušili ste napríklad, že Mercury trpel hyperodonciou? Mal o štyri zuby viac ako bežní ľudia. Na pódiu odzneli aj kuriózne ukážky z dobovej kritiky, kde Queen pomenovali „prvou fašistickou kapelou“ a jej speváka „debilkom“.

Queen Show – Pocta legende je vydarené predstavenie, ktoré v najbližších dňoch zavíta do piatich slovenských miest a v apríli sa vráti do Bratislavy. Je to hodina a pol dobrej zábavy, kde nechýba ani humor a dojatie.

freddie mercury Čítajte viac Skupina Queen vydala “stratenú” pieseň Freddieho Mercuryho

Vyzdvihnúť treba i to, že sa účinkujúcim podarilo nadviazať kontakt s publikom a vtiahnuť ho do deja. Diváci si s nimi spievali a tlieskali do rytmu, čo by sa určite páčilo aj nebohému Freddiemu, ktorý bol v práci s obecenstvom majster.

„Dnes večer to nebola pietna spomienka, ale oslava života,“ zhodnotil na konci programu Vyskočil. A mal pravdu.

Hodnotenie Pravdy

4,5 hviezdičky z piatich

Queen Show – Pocta legende/koncertná šou 2023/réžia: Patrik Vyskočil/chore­ografia: Patrik Ščasnovič/účinkujú: Patrik Vyskočil, Ján Slezák, Michal Candrák, Monika Drgáňová, Michaela Trokanová, Dárius Koči, Natália Kóšová, Lenka Machciníková, Lukáš Pišta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #hudba #divadlo #Freddie Mercury #Nová scéna #Queen #koncertná šou #Divadlo Nová scéna