Mick Jagger sa nelúči, aj keď má osemdesiat

Sú hviezdy, ktoré sa viackrát chystali odísť, ale napokon zostanú až do konca. Ako Mick Jagger. "Chcel som to robiť len dva roky... Radšej by som bol mŕtvy, ako by som mal spievať Satisfaction, keď budem mať štyridsaťpäť," prezradil v júni 1975 časopisu People. Dnes sa spevák a líder legendárnej skupiny Rolling Stones dožíva 80 rokov, na pódiu stále srší energiou a publikum privádza do varu ako kedysi.

26.07.2023 06:00
Mick Jagger Foto: ,
Líder a spevák kapely Rolling Stones Mick Jagger.
debata
Večný rebel Mick Jagger nekončí, aj keď už má 80

Pozrite si slávnu rockovú hviezdu na fotografiách

Fotogaléria
The Rolling Stones.
Mick Jagger a Bianca Jagger na archívnej snímke.
+22Členovia The Rolling Stones, zľava Charlie...

Od umelca, ktorý viedol divoký život rockera s alkoholom i drogami, by asi málokto čakal, že sa udrží tak dlho vo forme. Pred siedmimi rokmi sa stal dokonca po ôsmy raz otcom. Ktosi tiež vypočítal, že počas dvojhodinového koncertu nabehá na scéne niekoľko kilometrov.

Ako to robí? Na to možno odpovedal v piesni Start Me Up z augusta 1981, ku ktorej napísal aj text: „Ak ma naštartuješ, nikdy sa nezastavím.“

The Rolling Stones Čítajte viac Rolling Stones prvý krát vystúpili pred 60 rokmi v londýnskom klube Marquee

Cesta na vrchol

Michael Philip Jagger, ako sa celým menom volá, sa narodil 26. júla 1943 v anglickom meste Dartford neďaleko Londýna. Jeho otec, ktorý sa dožil 96 rokov, bol gymnasta a telocvikár, matka pracovala ako kaderníčka.

S hudbou začal v polovici 50. rokov, keď sa z Ameriky do Európy šíril čoraz obľúbenejší rokenrol. Najprv vystupoval s garážovou kapelou, potom pokračoval v hraní s bývalým spolužiakom Keithom Richardsom a gitaristom Brianom Jonesom.

Mick Jagger spieva She's So Cold

No zatiaľ čo jeho kamaráti chceli preraziť ako muzikanti, Jagger sa na to ešte necítil. Študoval účtovníctvo na univerzite London School of Economics a vládne štipendium, ktoré dostal, mu pomáhalo prežiť. Uvažoval, že sa stane novinárom alebo skúsi šťastie v politike.

The Rolling Stones na snímke legendárneho... Foto: SHUTTERSTOCK, Dežo Hoffmann
The Rolling Stones The Rolling Stones na snímke legendárneho slovenského fotografa Deža Hoffmanna.

Nakoniec ho však predsa len zlákala hudba. V máji 1962 stál pri zrode rockovej skupiny Rolling Stones, ktorá sa o dva mesiace neskôr predstavila na prvom koncerte v londýnskom klube. Jagger zanechal štúdium, aby sa naplno venoval kapele. Stal sa jej spevákom a postupne aj lídrom a hybnou silou. Uplatnil sa tiež ako textár a skladateľ, keď spolu s Richardsom vytvorili úspešnú autorskú dvojicu.

Rolling Stones - poštová známka Čítajte viac Pocta pre Rolling Stones. Vyjdú na poštových známkach

Vtedajší manažér skupiny Andrew Oldham vnímal Rolling Stones ako protipól k „uhladenejšej“ kapele Beatles, ktorá síce vyvolala davovú hystériu po celom svete, no inak pôsobila slušne. Jagger a jeho spoluhráči tak vystupovali v úlohe rebelantov, na čo si časom zvykli.

Rolling Stones - Ruby Tuesday (1967)

V júni 1965 vydali prvý veľký hit (I Can't Get No) Satisfaction, ktorý odštartoval ich úspešnú cestu na vrchol. Z autorskej dielne Jagger & Richards vyšli aj mnohé ďalšie známe skladby ako As Tears Go By, Heart of Stone, Lady Jane, Paint It Black, Ruby Tuesday, Let's Spend the Night Together, Angie, Honky Tonk Women, Brown Sugar, She's a Rainbow či Wild Horses.

Mick Jagger spieva Angie

Jagger zložil niekoľko piesní aj pre iných interpretov, vydal štyri sólové albumy, zahral si v desiatich filmoch (Bent, Enigma či Muž z Elyzejských polí) a vyskúšal si tiež úlohu filmového producenta a scenáristu. Zišlo sa mu i jeho nedokončené ekonomické vzdelanie, vďaka ktorému sa stará o financie kapely. Za mikrofónom sa však predsa len cíti najlepšie.

Rolling Stones Čítajte viac Rolling Stones oslavujú. "Valia sa" už 60 rokov

Polepšený búrlivák?

Sir Michael (v roku 2003 ho povýšili do šľachtického stavu) sa síce preslávil ako rockový idol a kultúrna ikona, no nevyhol sa viacerým škandálom. Mal problémy s alkoholom i drogami, bulvárni novinári striehli na jeho ľúbostné aféry.

Mick Jagger a Bianca Jagger na archívnej snímke. Foto: Profimedia
Mick Jagger a Bianca Jagger Mick Jagger a Bianca Jagger na archívnej snímke.

„Nikdy som nebol bezhlavo zamilovaný, nikdy som z lásky nešalel. Jednoducho nie som citovo založený človek,“ povedal o sebe. To mu však nebránilo, aby striedal partnerky – a údajne aj partnerov. Keď mal 77 rokov, chválil sa, že v živote zviedol vyše 4 000 žien. V jeho posteli sa mali ohriať známe herečky, modelky, speváčky, ale aj prostitútky či verné fanúšičky.

Rolling Stones - (I Can't Get No) Satisfaction (1966)

Z jediného manželstva s nikaragujskou herečkou a ľudskoprávnou aktivistkou Biancou, ktoré sa skončilo rozvodom, má Jagger 51-ročnú dcéru Jade, matkami jeho zvyšných siedmich detí sú štyri ďalšie ženy. Dočkal sa už aj piatich vnúčat a troch pravnúčat. A ako sa zdá, chystá sa opäť ženiť. S bývalou baletkou, 36-ročnou Melanie Hamrickovou, nedávno ohlásili zasnúbenie.

Mick Jagger a  Melanie Hamrick na otvorení... Foto: SITA/AP, Charles Sykes
2023 American Ballet Theatre June Gala Mick Jagger a Melanie Hamrick na otvorení letnej baletnej sezóny.

Na staré kolená sa však upokojil. Už od 90. rokov nepije a nefajčí, zdravo sa stravuje, veľa spí a športuje. Keďže mu pred štyrmi rokmi operovali srdcovú chlopňu, jeho spoločníkom na koncertoch občas býva i kardiológ.

„Rokenrol alebo hocijaký druh populárnej hudby by ste nemali robiť, keď prekročíte 70 rokov,“ priznal spevák s tým, že vystupovať v jeho veku je už vyčerpávajúce. Rozlúčiť sa však nechystá. Rolling Stones na to mali príležitosť vlani, keď v rámci osláv 60. výročia vzniku podnikli veľkolepé turné po Európe. Žiadne zbohom však nezaznelo.

Rolling Stones - Paint It Black (1966)

Naopak, kapela pripravuje nový štúdiový album a Jagger sa teší na ďalšie koncerty. „Myslím, že je mojou prácou postarať sa, aby sa tam ľudia dve hodiny dobre cítili. To je moja úloha,“ vysvetlila nestarnúca rocková hviezda.

Najväčšie hity Micka Jaggera

  • Little Red Rooster
  • Shine a Light
  • She’s a Rainbow
  • Paint It Black
  • Stray Cat Blues
  • Moonlight Mile
  • Angie
  • You Can’t Always Get What You Want
  • Wild Horses
  • Sympathy For the Devil

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #spevák #hudba #Mick Jagger #The Rolling Stones #rock #Rolling Stones #80 rokov