Spomienky Barbry Streisand vážia jeden a pol kila

Ak sa za životom obzrie človek, ktorý má 81 rokov, asi je o čom rozprávať. O to viac, ak patrí medzi najúspešnejších umelcov v histórii. Dokazujú to aj pamäti slávnej americkej herečky a speváčky Barbry Streisand, ktoré vyšli minulý týždeň (zatiaľ iba v anglickom origináli). Kniha má až 992 strán, 59 kapitol a váži takmer 1,5 kila. Úprimne a s humorom v nej hovorí o svojej kariére i súkromí.

13.11.2023 06:00
streisand Foto:
Barbra Streisand spieva počas odovzdávania cien Grammy v roku 2011.
debata

„Jeden z dôvodov, prečo som chcela napísať knihu, je, aby som rozprávala o "mýtoch“, ktoré o mne kolujú," priblížila svoje pohnútky v rozhovore pre televíziu CBS. O tom, že sa pustí do autobiografie, uvažovala už od polovice 80. rokov, ale stále to odkladala. Medzitým o nej písali desiatky iných autorov, a keďže ju nešetrili ani médiá, na verejnosti sa prepierali viaceré veci z jej života.

Obálka knihy Moje meno je Barbra.
Veľvyslankyňa USA u OSN Madeleine Albrightová...
+4S hercom Robertom Redfordom na odovzdávaní...

„Faktom je, že po šiestich desaťročiach, keď si o mne ľudia vymýšľali rôzne historky, mám strach, že mi nikto neuverí, ak poviem pravdu,“ priznala umelkyňa, ktorá svoj knižný debut nazvala jednoducho My Name Is Barbra (Volám sa Barbra).

Americkí kritici už ocenili jej svojrázny spôsob a sebairóniu, s akou opisuje, čo prežila – od detstva v newyorskom Brooklyne až po cestu na vrchol. Priznáva, že jej veľmi chýbal otec, ktorý umrel, keď mala iba 15 mesiacov.

Barbra Streisand, legenda z Brooklynu Čítajte viac Barbra Streisandová oslavuje 80 rokov

S matkou nemala dobrý vzťah, lebo ju nepodporovala, skôr naopak, zhadzovala. Preto sa Barbra už ako školáčka rozhodla, že musí byť najlepšia, aby si splnila sny.

Bol tu však jeden problém – jej výrazný orlí nos. Nelichotivé poznámky o výzore ju sprevádzali po celý život. Ako začínajúca speváčka si po jednom castingu v divadle vypočula, že by mohla byť hviezdou, keby nebola taká škaredá. Bolo to veľmi ponižujúce.

Obálka knihy Moje meno je Barbra. Foto: Viking
barbra streisand Obálka knihy Moje meno je Barbra.

„Rada by som povedala, že ma to neovplyvnilo, no nie je to tak. Dokonca aj po všetkých tých rokoch ma stále zraňujú urážky a nikdy celkom neverím, ak ma chvália. Myslím, že keď ste slávny, stanete sa verejným majetkom. Ste objektom, ktorý treba skúmať, fotografovať, analyzovať, pitvať… A v polovici prípadov nespoznávam osobu, ktorú vykresľujú. Nikdy som si na to nezvykla,“ prezradila v pamätiach.

Hoci jej odporúčali, aby si dala chirugicky upraviť nos či zuby, odmietla a z toho, čo považovali za jej hendikep, urobila svoju prednosť. Vďaka nespornému talentu a charizme sa presadila ako speváčka, herečka i režisérka. Predala vyše 150 miliónov hudobných nosičov a získala mnoho cien vrátane dvoch Oscarov, deviatich Zlatých glóbusov či viacerých ocenení Grammy a Emmy.

Barbra Streisand Čítajte viac Barbra Streisandová je na scéne už 60 rokov. Dokážete vybrať jej najlepšiu skladbu?

Nemala ani núdzu o nápadníkov. Po krátkom manželstve s hercom Elliottom Gouldom, s ktorým má syna, mala vzťah napríklad s hercami Donom Johnsonom, Richardom Gereom, Clintom Eastwoodom, Liamom Neesonom či Johnom Voightom, ale aj s oveľa mladším tenistom Andrem Agassim či s bývalým kanadským premiérom Pierrom Trudeauom. Od júla 1998 je jej manželom americký herec James Brolin.

Ľúbostným avantúram sa nevyhýba ani v knihe. Opisuje napríklad, ako ju zvádzal herecký idol Marlon Brando. Z kolegov sa jej vraj najlepšie pracovalo s Robertom Redfordom, s ktorým si zahrala v dráme Takí sme boli (1973). Do lásky to však neprerástlo, nebol jej typ.

O Trudeauovi (otcovi dnešného kanadského premiéra) napísala, že bol veľmi elegantný, milý a inteligentný, „niečo ako kombinácia Alberta Einsteina a Napoleona (len bol vyšší)“. Stretla sa s ním ako 26-ročná na premiére filmu Funny Girl (1968). On mal 49 a krátko predtým sa stal predsedom kanadskej vlády. „Vždy som mala rada ľudí, od ktorých som sa mohla niečo naučiť,“ zaspomínala si.

aretha franklin Čítajte viac FOTO: Najlepší speváci v histórii? Aretha Franklin a Whitney Houston

Streisand pritom tvrdí, že o svojich bývalých partneroch nechcela vôbec písať, no dala sa presvedčiť. „Editor mojej knihy mi povedal, aby som papier pokropila i niekoľkými "kvapkami krvi“," zdôvodnila s úsmevom v televíznej relácii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #hudba #speváčka #Barbra Streisand