Kniha týždňa: Starec a more príbehov

Starý kníhkupec Carl má so svojimi zákazníkmi špeciálny vzťah. Knihy, ktoré si uňho objednajú, im doručí vždy osobne a zdrží sa na pár slov. Nikdy však neprekročí prah ich domácnosti. Až raz toto tabu padne vďaka malému dievčaťu a v mestečku sa zrazu veci dajú do pohybu.

02.11.2021 06:00
debata
Carsten Henn: Starec a more príbehov Foto: tatran, 2021
kniha-starec a more pribehov Carsten Henn: Starec a more príbehov

Kniha nemeckého spisovateľa a novinára Carstena Henna je pohladením pre všetkých, ktorí majú radi knihy. Kniha je vlastne hlavnou hrdinkou tohto útleho príbehu plného nehy a láskavosti. Pretože keď tak ako autor veríte, že dobré knihy vedia ľuďom zmeniť život, už sa nemôžete pomýliť. Carl žije sám a predsa sa necíti osamelo, má svoje knihy a zákazníkov, ktorí naňho netrpezlivo čakajú. Každý večer prechádza námestím s batohom starostlivo zabalených kníh a jeho zákazníci sú rovnako výnimoční ako ich kníhkupec.

Emil Zatopek - kniha Čítajte aj Emil Zátopek: Príbeh vytrvalého človeka

Carlovi románové postavy splývajú s reálnym životom. Teraz kráča k majestátnej, no skrytej vile, ktorej majiteľ nemusí pracovať, aby si zarobil na život, musí len spravovať správcov svojho majetku. A predsa každú doručenú knihu prečíta spravidla do druhého dňa. "Hneď ako prvý raz odchýlil ťažké dvere vily, Carlovi sa v mysli vynoril úžasný román Jane Austenovej Pýcha a predsudok. Preto teraz stál pred vilou Pemberley v grófstve Derbyshire, pochádzajúcej z 18. storočia, pred jej obyvateľom Fitzwilliamom Darcym, bohatým a inteligentným džentlmenom, ktorý napriek uhladeným spôsobom pôsobil často trocha arogantne a drsne.“

Bezprostredná Saša neuznáva "diskrétnu vzdialenosť“, ktorú medzi sebou udržiavajú dospelí. Vhupne im cez prah do života a prevráti ho naruby.

Ďalšia zákazníčka bola v jeho očiach smutná Effi Briestová, ktorá sa vydala príliš mladá a jej osud bol rovnako tragický ako osudy žien, o ktorých tak rada čítala. "Carl by pre ňu rád urobil viac, než len to, aby jej nosil knihy, ktoré dokazujú, že aj iní trpia, no neponúkajú riešenie, ako s utrpením skoncovať.“ A predsa sa riešenie objavilo ako blesk z jasného neba – v podobe malej zvedavej školáčky Saše. Mala rada zmrzlinu, knižky aj ľudí a jedného dňa sa ku Carlovi jednoducho pridala na jeho obchôdzkach s knihami. Od tej chvíle sa Carlovi aj jeho zákazníkom život obrátil naruby.

Viete, že existujú ľudia, ktorí si vyberajú knihy s červenou obálkou a neznášajú zelené? Že mníška môže milovať horory, z ktorých kvapká krv?

Bezprostredná Saša neuznáva "diskrétnu vzdialenosť“, ktorú medzi sebou udržiavajú dospelí. Vhupne im cez prah do života a oni ostanú zaskočení, no vzápätí ju s úľavou privítajú. Každým dňom má k sebe Carlov "čitateľský klub“ o niečo bližšie a osamelé duše, zatvorené v knihách, sa odhodlajú vyjsť si oproti, aby si navzájom pomohli prekonať svoje trápenia.

kniha Kaviarnicka-pod-citronovnikom Čítajte aj Čitateľské tipy Pravdy

Viete, že existujú ľudia, ktorí si vyberajú knihy s červenou obálkou a neznášajú zelené? Že mníška môže milovať horory, z ktorých kvapká krv? Že na ulici sa nájde túlavá mačka, ktorá sa správa celkom ako pes a môže človeku dokonca zachrániť život? A že ľudia často čítajú celkom iné knihy, než aké by mali? Saša už od Carla vedela, že neexistuje jedna univerzálna kniha pre všetkých. Ale s výberom Carlových zákazníkov vôbec nebola spokojná.

"Pani Dlhá Pančucha je veľmi bojazlivá, mala by dostávať knihy, ktoré jej dodajú odvahu,“ vyhlasuje. Smutnej mladej dáme by naordinovala niečo veselé, uzavretému finančníkovi príručku, ktorá zamestná prácou jeho ruky, a nájde tip aj pre bývalú učiteľku, ktorá zbožňuje slovné hračky (Psychická ropucha. Roletári všetkých krajín, spojte sa!).

Carl vie, ako prebudiť lásku ku knihám u tých, čo nečítajú, no Saša chce prehodiť výhybku na dávno zabehanej koľaji. Až sa starý kníhkupec pri malom dievčatku cíti ako strachopud, keď nechce vystrčiť rožky zo svojej ulity. A udalosti sa začnú valiť jedna za druhou, úsmevné, ale aj tie vážne.

Pascal Mercier - Váha slov Čítajte aj Recenzia: Váha slov sa nedá oklamať

Starec pozná more príbehov, jeho románové postavy však žijú v skutočnom živote a potrebujú viac než knihu. Potrebujú pomoc. A keď kníhkupectvo prevezme dcéra bývalého majiteľa, ktorá má na knihy a na svet celkom iný pohľad, záchranu bude potrebovať aj samotný Carl.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy