Snehová vločka: Vtipná próza z mliečnej farmy

Vo svete má úspech nová mladá autorka z Írska Louise Nealonová, ktorej kniha Snehová vločka vychádza práve aj v slovenčine (Lindeni, preložila Marína Gálisová). Sama autorka vyzerá ako snehová vločka, rovnako tak pôsobí hrdinka príbehu, osemnásťročná Debbie. A celej generácii jej rovesníkov sa tak hovorí – generácia snehových vločiek. Zdanlivo krehkí ľudia, ktorí sú však vnútorne silní.

24.02.2022 12:00
debata
Louise Nealonová: Snehová vločka Foto: Lindeni
kniha Snehova-vlocka Louise Nealonová: Snehová vločka

Debbie vyrástla a žije na mliečnej farme, nemá ľahký život, ale nesťažuje sa. Práve naopak: teší sa, že to nie sú tuctové zážitky. V jej živote je všetko inak, príbuzní sú problematickí, celá dedina svojrázna, až čudácka. Zdalo by sa, že dnes sa už vidiek od mesta veľmi nelíši, ale je to rozdiel až priepastný. Debbie zostáva dievčaťom z dediny a keď si má zvyknúť na život v Dubline – čo je len štyridsať kilometrov od jej rodiska – musí prekonať rôzne prekážky. Najprv doma a potom aj v meste.

Začína totiž študovať na vysokej škole a mala by zapadnúť medzi mestskú mládež. Je to ťažké – spolužiaci sú už ostrieľaní, ona vidiecka naivka. Nevie sa ani primerane obliecť, nevie sa v spoločnosti správať, nepozná žiadne moderné rituály, nie je in. Na večierok si obuje napríklad topánky na vysokých podpätkoch a všetci ostatní prídu v kroksoch. Debbie pochopí módny omyl, ale nepripúšťa, že by bola trápna. Zo všetkého urobí svoju výhodu. Aj z toho, že prichádza do mesta z mliečnej farmy, že v jej rodine – a možno aj v celej dedine – nie je nikto, podľa zaužívaných noriem, celkom normálny.

kniha pod slnkom turina Čítajte aj Recenzia knihy: Pod slnkom Turína

Mama je doslova trocha na hlavu, ale dá sa s tým žiť, dcéra ju ľúbi takú, aká je. Svojský je aj strýko Billy, ktorý býva v karavane, miluje hviezdy, vymýšľa a chutí mu alkohol. Mama má mladého priateľa, ktorý tiež pracuje na mliečnej farme, má dva metre a rád tancuje. Všetci chlapi tam vedia vyťahovať teliatka z kravského brucha a majú aj rôzne iné nezvyklé zručnosti, rozhodne s nimi nie je nuda. Mame sa všetci títo chlapi páčia, všetci ju milujú, je veselá, nemá problémy s komunikáciou. Jej dcéra Debbie to už má ťažšie, chcela by vážnejší vzťah, ale ako na to vo svete, kde sa veľa predstiera a mladí sa hrajú na cynikov?

Normalni ludia obalka Čítajte aj Sally Rooney: Normálni ľudia

Autorka Louise Nealonová porozpráva v knihe veľa tajností o generácii snehových vločiek, o tom, ako sa snažia pôsobiť originálne, napríklad aj v sexe, ako sa do všeličoho silia, len aby sa odlíšili od predkov. Tým napokon prechádzajú všetky generácie na začiatku života, ale táto autorka vie stvárniť večnú tému po novom.

Krásne sú najmä pasáže, ktoré približujú život na írskom vidieku, rôzne obrady, život v rodine, prírodu. Autorka napísala vtipnú, až provokatívnu prózu, v ktorej sa poézia snúbi s drsnými faktami, tvrdenia sú poskladané z detailov. Čitateľ bude cítiť vôňu pŕhľavy aj chlad mora, pobeží s mamou a dcérou k mrazáku, v ktorom uvidí, ako to medzi vločkami iskrí!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy