Kto bola Štefánikova veľká láska vo Francúzsku? Nová kniha odhalí jej osobnosť aj fotografie

Louise Weissová bola nielen veľkou láskou Milana Rastislava Štefánika, ale najmä významnou osobnosťou s európskym vplyvom. Z rebelky a bojovníčky za volebné právo žien vo Francúzsku sa stala prvou europoslankyňou, kde pôsobila až do svojej 90-ky. V knihe Miroslava Musila spoznáte ženu, podľa ktorej pomenovali hlavnú budovu Európskeho parlamentu, aj jej vzťah ku Štefánikovi.

04.12.2022 06:00
stefanik Louise Weiss mlada Foto:
Louise Weissová, bojovníčka za volebné právo žien a prvá poslankyňa európskeho parlamentu.
debata (1)

Louise Weissová je jediná zo žien v Štefánikovom živote, ktorá prerástla dobovú podmienenosť, svojou činnosťou prekročila osudný rok Štefánikovej smrti v máji 1919 a vnímame ju ako aktívnu osobnosť až do relatívnej súčasnosti – v rámci Európskeho parlamentu, ktorý navždy opustila v roku 1983 ako 90-ročná. Takýmto životným zavŕšením života Louise prekonala aj svoju konkurentku – markízu Benzoni, nevraviac o poltucte ďalších žien v Štefánikovom živote.

Miroslav Musil, diplomat, publicista, spisovateľ literatúry faktu ostáva verný svojim celoživotným láskam: život a dielo M. R. Štefánika, ako aj príbeh grófa Mórica Beňovského. Ako zanietený „štefánikológ“ svoju najnovšiu knihu venuje jednej z najzaujímavejších žien v Štefánikovom živote – Francúzke Louise Weissovej.

Unikátne snímky z knihy o Štefánikovej láske

Pozrite si snímky Milana Rastislava Štefánika a jeho francúzskej lásky Louise Weissovej.

Fotogaléria
Louise Weissová, najznámejšia európska...
Štefánik, fešácky podporučík, očaril aj Louise.
+6Noémi Kolčaková-Szakállová: „Fatata – Roa“...

Na zobrazenie jej života autor zvolil románovú podobu rozprávania celého príbehu ústami Louisy Weissovej, opierajúc sa o dobové pramene a Weissovej Pamäti Európanky. Delí svoje rozprávanie na tri časti. V časti I. Môj príbeh rebelky sa opisuje rodinné zázemie, detstvo a mladosť Louise. Životný príbeh tejto ženy je pre dnešného čitateľa temer štandardným príbehom aktívnej európskej intelektuálky s multikultúrnym pozadím, má liberálnu sekulárnu výchovu, je kozmopolitne orientovaná, ide životom sama bez muža, zanietená feministka, bojovná novinárka, v politike jasne ľavicovo orientovaná. Typ ženy, ktorý dnes bežne stretávame. Zato v časoch Štefánikovho príbehu na počiatku 20. storočia tento typ ženy bol pomerne zriedkavý, budil odpor, nevôľu a predstavoval skôr škandál než spoločenskú normu. Pre dnešného čitateľa je zaujímavé, čím zaujal túto emancipovanú Francúzku (presnejšie Alsasanku s rodinnými koreňmi siahajúcimi až po Prahu) neznámy letec-nadporučík odkiaľsi zo vzdialenej Bohémie, chorľavý, žiadny krásavec, astronóm, rojko, žonglér a istým spôsobom dobrodruh. Ba navyše, autor dokladá, ako Štefánikove rojčenia poháňali Louise Weissovú v jej dlhej životnej kariére a dávali jej zmysel, poslanie.

Štefánik, fešácky podporučík, očaril aj Louise. Foto: Slovenský národný archív, fond M.R.Štefánik
kniha Štefánik mon amour Stefanik podporucik Štefánik, fešácky podporučík, očaril aj Louise.

II. časť knihy V tíme so Štefánikom opisuje očami Louisy Štefánikov život od ich zoznámenia v salóne Claire de Jouvenel v Paríži 1915 až po mierovú konferenciou vo Versailles v januári 1919. Oboznamujeme sa s mnohými známymi faktami, ale Musil ich interpretuje oveľa otvorenejšie, než sa to podávalo doteraz: osobná antipatia Štefánika a Beneša, ich rozdielne povahy, postoje, spory, ako Beneš odstavil Štefánika z mierovej konferencie, ako tragicky poznačené boli posledné Štefánikove misie v rozvrátenom Rusku a na Sibíri. Usiluje sa z Weissovej poznámok vystopovať jasné posolstvo, ktoré posilňovalo Louise v ďalšej novinárskej kariére: posolstvo multikultúrnej, tolerantnej slobodomyseľnej Európy po dohovoroch z Versailles a nakoniec ako možnosti mierového rozvoja sveta. Zakladá vplyvný týždenník L ' Europe Nouvelle na podporu národom a novým štátom strednej a východnej Európy. Tá časť knihy obsahuje aj dramatické stretnutie dvoch sokýň o Štefánikovu priazeň: Giuliany Benzoni a Louise Weissovej, pri čom Weissová dobrovoľne ustupuje Giuliane správne presvedčená, že ich idol nakoniec nebude patriť žiadnej žene, len myšlienke oslobodenia Čechoslovákov, prípadne usmerňovania najviac ohrozeného Slovenska.

vikend kniha m.R.Stefanik Čítajte viac Štefánik nestráca šarm ani v dokumentoch

III., záverečná, časť Štefánikovo posolstvo opisuje Weissovej vnímanie udalostí po roku 1919. Dozvedáme sa menej známe detaily o mierovej konferencii a jej aktéroch, Louisino úspešné spravodajstvo pre Petit Parisien, úloha Štefana Osuského ako pokračovateľa Štefánikových ideí, návšteva Prahy, stretnutie s prezidentom Masarykom, jeho deťmi najmä s Janom Masarykom, vznik Spoločnosti národov, Malej dohody. V rýchlom tempe tu defilujú dejiny versailleskej Európy, neskoršie zmierenie s republikánskym Nemeckom, Locarno, Briand-Kellogov pakt, atď. Pozoruhodné sú partie o významnom podiele Osuského na založení Malej dohody ako realizácii Štefánikovho sna o zahraničnopo­litickom zabezpečení nového československého štátu. Dozvieme sa, ako Beneš podceňoval Hitlerove ambície. Weissovej nadšenie a optimizmus sú neutíchajúce, samé kongresy, apely, výzvy, založila Školu mieru, intelektuálske aktivity. Roky 1933 – 1939 však priviedli pravý opak a liberálna západná Európa nezvládla nápor nacizmu a fašizmu.

V tejto časti sú najzaujímavejšie fakty o návšteve Weissovej v Sovietskom Rusku, kde ako novinárka stretla osoby ako Trockij, Čičerin, Lenina uvidela v Boľšom teátri. Do tejto časti autor vsúva aj epizódy zo Štefánikovej misie na Sibíri (rokovanie s Kolčakom alebo tragédiu cárskej rodiny). V závere Louise vidíme už po druhej svetovej vojne ako zanietenú feministku a Paneurópanku, čo autor interpretuje ako jej zavŕšenie Štefánikovho posolstva.

Miroslav Musil Štefánik a jeho Giuliana Čítajte viac Miroslav Musil: Štefánik a jeho Giuliana

Autor Miroslav Musil je skvelý znalec problematiky. Treba oceniť, že podáva životný príbeh najzaujímavejšej aj najproblematic­kejšej ženy v Štefánikovom živote. Zdôraznením Štefánikovho vplyvu na neskoršie a najdlhšie obdobie činnosti L. Weissovej vytrháva Štefánika z úzkeho rámca počiatku 20. storočia a kladie Štefánikovo úsilie do súčasných súradníc Európskej únie ako faktu 21. storočia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #M. R. Štefánik