Ján Kalina doplatil na svoju legendárnu zbierku vtipov

Od narodenia spisovateľa, dramaturga, prekladateľa a publicistu Jána Kalinu uplynie vo štvrtok 23. februára 110 rokov . Za vojny unikal pred deportáciami, za socializmu ho kvôli knihe vtipov prepustili z učiteľského miesta na VŠMU a odsúdili na dva roky väzenia.

22.02.2023 16:00
debata
Ján L. Kalina: Tisíc a jeden vtip po 50 rokoch

Ján Kalina (alebo tiež Ján Ladislav Kalina, vlastným menom Ladislav Schwarz) sa narodil 23. februára 1913 v Košiciach. Vyrastal v Prešove, kde v rokoch 1924 až 1931 vyštudoval Šafárikovo reálne gymnázium.

Ako syn fotografa sa zaujímal o film, divadlo, ale aj o ďalšie dramatické a zábavné žánre. Napokon sa rozhodol pre štúdium na Právnickej fakulte Karlovej univerzity v Prahe, kde v roku 1937 promoval. Nikdy sa však nevenoval právnickej profesii. Zamestnal sa ako asistent réžie vo filmových štúdiách na pražskom Barrandove. Prispieval do časopisov (Hej Rup, Šíp, Elán), spolupracoval s rozhlasom. V článkoch sa okrem iného venoval aj teórii a analýze filmovej tvorby, či filmovej hudbe.

Tisic a jeden vtip2 Čítajte viac Tisíc a jeden vtip: Kniha na popukanie aj na zaplakanie

Od roku 1938 pôsobil pod pseudonymom Ján Kalina. Na toto meno mal vystavené aj falošné doklady. Meno si potom nechal aj po skončení 2. svetovej vojny. V rokoch 1940 až 1943 pracoval ako zvukár v Slovenskom rozhlase. Okrem pseudonymu mu pred deportáciami pomohli uniknúť aj kolegovia, ktorí mu vyplácali honoráre na falošné mená, pod ktorými písal. Pomohli mu získať výnimku z deportácií, v prípade potreby ho neskôr priatelia aj ukrývali.

Júlia ako dieťa s rodičmi. Foto: Archív Júlie Sherwood
Julia Kalinova Júlia ako dieťa s rodičmi.

V rokoch 1945 až 1952 pôsobil Ján Ladislav Kalina na poste umeleckého šéfa Slovenského filmu v Bratislave, popri tom opäť prispieval do viacerých časopisov a novín (Práca, Hlas ľudu, Pravda, Smena). V roku 1953 sa stal spisovateľom v slobodnom povolaní. V tom čase mal už na konte niekoľko vlastných publikácií, napríklad zbierky satirických scénok Bez náhubku (1946), Vždy s úsmevom (1947), Bratislavské panoptikum (1950), Dolu s maskou (1953). Vtedajšej dobe a jej duchu zodpovedá názov knihy Bojové poslanie humoru a satiry (1953).

Ján L. Kalina: Tisíc a jeden vtip po 50 rokoch Čítajte viac Ján L. Kalina: Tisíc a jeden vtip po 50 rokoch

V rokoch 1960 1963 bol Jána Ladislav Kalina dramaturgom v Tatra revue, v rokoch 1963 až 1970 pôsobil ako odborný asistent na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave, pričom od roku 1965 bol vedúcim Katedry filmovej a televíznej dramaturgie.

Po knižke Svet kabaretu (1966) nasledovala publikácia, ktorá ho doslova preslávila: jedinečná zbierka anekdot Tisíc a jeden vtip z roku 1969. Ján Ladislav Kalina v nej sústredil vtipy na všetky možné témy, dokonca aj čierny humor a samozrejme nemohla chýbať ani politika. Práve politické vtipy sa mu v atmosfére začínajúcej normalizácie stali osudnými Kalinu nielenže prepustili z jeho pedagogického pôsobiska, ale v roku 1972 bol odsúdený na dva roky väzenia.

Manželia Kalinovci s dcérou Júliou na... Foto: Archív Júlie Sherwood
Julia Kalinova Manželia Kalinovci s dcérou Júliou na rozlúčkovej fotke z roku 1978 z Bratislavy.

Za mrežami strávil rok, pričom nesmel viac publikovať. Využil preto príležitosť vysťahovať sa v roku 1978 do Nemeckej spolkovej republiky, kde o dva roky neskôr vydal knihu Nichts zum lachen (Nič na smiech).

Ján Ladislav Kalina zomrel 3. januára 1981. Jeho manželka Agneša Kalinová (1924 2014) pôsobila ďalej v Nemecku ako redaktorka rozhlasovej stanice Slobodná Európa.

Julia Kalinova Čítajte viac Júlia Kalinová: Otca vymazali zo slovenskej kultúry

Ján Ladislav Kalina bol v roku 1990 rehabili­tovaný. Po smrti mu vyšli spomienkové knihy Obzri sa s úsmevom (1999), Zavinili to židia a bicyklisti (2000), a tiež autobiografia Usmievavé Slovensko (2003). Jeho rozsiahle dielo obsahuje okrem vydaných kníh desiatky rozhlasových relácií, hier a pásiem, takisto aj množstvo divadelných či kabaretných predstavení.

Zdroj: litcentrum.sk

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kalina