Záujem o knihy z druhej ruky na Slovensku rastie. Ktoré kupujeme najčastejšie?

Túžba držať knihu fyzicky v rukách je Slovákom stále prirodzená – aj keď sa na jej nákupe snažia ušetriť. Predajca kníh z druhej ruky na Slovensku a v Česku Knihobot hlási rekordný štvrťrok.

15.05.2023 12:00
žena, čítanie, okuliare, kniha, literatúra,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Prvé tri mesiace roku 2023 boli pre nás zatiaľ najúspešnejšie. Počas tohto obdobia sme predali približne 190 000 kníh, čo je oproti poslednému štvrťroku 2022 nárast o takmer 30 000 kníh,“ približuje Dominik Gazdoš, jeden zo zakladateľov Knihobota.

Video

Dôvodov rastúcej popularity je viacero

Príčin stúpajúceho záujmu o čítané knihy je pritom podľa neho niekoľko. „Pri ‚bežných‘ knihách je to najmä cena a fakt, že kniha z druhej ruky je rovnako dobrá ako nová.“ Väčšina kníh, ktoré predávajú, je podľa Dominika Gazdoša v stave ako celkom nový kus.

„Čitatelia u nás často hľadajú aj knihy staršieho vydania, ktoré sú rozpredané a v kníhkupectvách ich už človek nedostane. Online ich však dokážu nájsť a je to pre nich často pohodlnejšie ako napríklad hľadanie v kamenných antikvariátoch,“ hovorí zakladateľ Knihobota.

chlapec, čítanie, štúdium, škola Čítajte viac Aj knihy z druhej ruky potešia

Imidž tovaru z druhej ruky sa mení

Časť používateľov môže brať do úvahy aj ekologickú stránku nákupu z druhej ruky. Úlohu zohráva takisto dostupnosť. Ľudia už nemusia chodiť do antikvariátu fyzicky. Keď si na nejakú knihu spomenú, môžu si ju z pohodlia domova objednať aj uprostred noci.

„Dôležité tiež je, že veci z druhej ruky sa konečne zbavujú povesti niečoho menej cenného. Zákazníci sa ich neboja kupovať ani ako darček pre svojich blízkych a to je dobré znamenie.“

40 podval Dominik Gazdos   zakladatel   a CEO Knihobot 2 zdroj Knihobot Čítajte viac Knihobot a Knihovrátok upracú vašu knižnicu

Ktoré tituly objednávame najčastejšie a za koľko?

Zaujímavé pritom je, že Slováci, na rozdiel od Čechov, kupujú takmer v rovnakých objemoch knihy v českom aj v slovenskom jazyku. Skladba najpopulárnejších titulov je pritom pomerne pestrá. Nechýba v nej motivačná literatúra, v ktorej boduje napríklad Šlabikár šťastia: Návrat k sebe od Pavla Hiraxa Baričáka či Jemné umenie mať veci v p**i od Marka Mansona. Záujmu sa však teší aj beletria – napríklad Symbol od Dana Browna. Budúce mamičky zas oslovujú tituly súvisiace s príchodom ich potomka na svet.

Najdrahšie spomedzi kníh v prvej desiatke sa predáva Volba od Jakuba Trpiša – priemerne za vyše 11 eur. Spomínaný Šlabikár šťastia, naopak, možno kúpiť približne za 5 eur.

TOP 10 najpredáva­nejších kníh z druhej ruky na Slovensku

(Údaje od začiatku roka 2023)

  1. Pavel Hirax Baričák: Šlabikár šťastia: Návrat k sebe
  2. Jakub Trpiš: Volba
  3. Dan Brown: Stratený symbol
  4. Rhonda Byrne: Secret. Tajomstvo
  5. Mark Manson: Jemné umenie mať veci v p**i
  6. Viola Stern Fischerová a Veronika Homolová Tóthová: Mengeleho dievča
  7. Paulo Coelho: Alchymista
  8. 8. Stephenie Meyer: Nov
  9. 9. Elizabeth Fenwicková: Veľká kniha o matke a dieťati
  10. 10. Eva Kiedroňová: Něžná náruč rodičů

Zdroj: Knihobot

debata chyba