Kniha týždňa: Mravy sa menia aj v posteli

Mladá švédska novinárka Matilda Voss Gustavsson objasňuje v knihe Klub s podtitulom Sexuálny škandál vo Švédskej akadémii (vydavateľstvo Absynt), prečo nebola udelená Nobelova cena za literatúru v roku 2018. (Strhujúce svedectvo do češtiny preložil Martin Škapa.)

11.06.2023 07:00
debata
Matilda Voss Gustavsson: Klub, česky Foto: Absynt
kniha klub Matilda Voss Gustavsson: Klub, česky

Tento škandál vyvolal manžel jednej z členiek poroty váženej inštitúcie, slávnej švédskej poetky Katariny Frostensonovej, Jean-Claude Arnault. Ten jednak vynášal dôverné informácie o možných laureátoch Nobelovej ceny (vyzrádzal napríklad mená ešte pred udelením titulu, ovplyvňoval preferencie autorov) a vďaka svojmu vplyvu tiež nespútane obcoval so začínajúcimi poetkami. O záletoch sa vedelo, manželka bola tolerantná, takže sa o všetkom taktne mlčalo, až kým neprišlo hnutie Me Too. Vtedy o veci prehovorili aj obete sexuálneho násilia zo špičkového literárneho prostredia a pikantná kauza bola na svete.

Autorka Matilda Voss Gustavsson aféru približuje formou mozaiky, ktorá vypovedá nielen o samotnom škandále, ale aj o umeleckom prostredí v Štokholme. Píše o vzniku umeleckých diel, ale aj o erotických silách, ktoré pri tom asistujú. Názov knihy Klub znamená konkrétny štokholmský umelecký klub Fórum, kam chodievali spisovatelia, výtvarníci, hudobníci, ale aj ich fanúšikovia. V klube panovala tvorivá atmosféra, ale prebiehal tam aj boj o prestíž. Autorka píše o konkrétnych ľuďoch aj udalostiach a vystihuje, ako sa formuje umelecká elita, ako sa do nej dá preniknúť. Táto časť knihy je najzaujímavejšia a číta sa ako román.

kniha Dlhy lupen z mora Čítajte viac Kniha týždňa: Dlhý lupeň z mora. Nová Isabell Allende a jej príbeh nezvyčajnej lásky, ktorú nezlomili ani dve diktatúry

Exot na severe

Príbeh korení v polovici minulého storočia, keď vypukla sexuálna revolúcia a hnutie hippies, čo znamenalo uvoľnenie v intímnych vzťahoch. Ľudia sa vtedy tešili, lebo spontánnosť prišla po dlhom období prísnej prudérie a pretvárky. Ruka v ruke s uvoľnením v oblasti mileneckých vzťahov sa privalila aj veľká vlna umeleckej fantázie a tvorivej slobody. Láska prekvitala, múzy inšpirovali, ľudia sa stretávali, ľahkovážne milovali, komponovali, veršovali, tvorili, vznikali rôzne kluby, otvorené ateliéry, umelecké fabriky, skupiny, ktoré ľudí zbližovali. Samozrejme, najviac toho bolo v Paríži a v podobných kultúrnych centrách. Práve odtiaľ sa priženil na strohejší sever francúzsko – švédsky fotograf Jean-Claud Arnault, ktorý je neslávnym hrdinom Gustavssonovej knihy a škandálu okolo nobeloviek. On priniesol do Štokholmu umelecký (a aj erotický) južanský temperament a hravosť.

Práve on založil a vybudoval v suteréne na štokholmskej ulici Sigtunagatan klub Fórum (dnes už zavretý), kde prekvitalo moderné umenie. Vo Fóre bola výstavná sieň, divadlo, bývali tam koncerty, vernisáže, čítačky a, samozrejme, aj bohémske večierky. Patriť do klubu bolo métou umelcov a poznať sa s jeho šéfom Jeanom-Claudom Arnaultom patrilo k bontónu. Tento impozantný šéf klubu mal za sebou nielen sympatie umelcov, ale aj silu Švédskej akadémie, ktorej členkou bola jeho manželka. On chodil v čiernom, mal dlhé vlasy, ona bola krehká, nedostupná blondínka. Obaja svoje okolie fascinovali. Mali zvláštny manželský vzťah, poskytovali si slobodu, a tak Jean-Claude mohol voľne nadväzovať ľúbostné vzťahy. Vtedy, ešte v atmosfére dozvukov sladkých šesťdesiatych, sa to asi chápalo inak, ale teraz, hodnotené normami Me Too, sa správanie šéfa Fóra javí ako sexuálne násilie a zneužívanie moci.

kniha dost bolo o laske Čítajte viac Kniha týždňa: Dosť bolo o láske

Z boha zatratenec

Podmienky na to Jean-Claud Arnault mal, však je známe, že moc je veľkým afrodiziakom a on ňou disponoval. Rozhodoval o tom, ako sa bude vyvíjať osud mladých poetiek, či im vyjde kniha, či budú mať dobrú recenziu, štipendium, alebo upadnú do zabudnutia. Spočiatku sa mu darilo, padali mu do náručia, ale všetko sa mení, aj doba, aj ľudia, aj sexuálne maniere. A tak sa stalo, že Jean-Claude bol zrazu z miláčika vyvrheľom a dostal dva roky basy. Vypovedali o ňom desiatky svedkýň. Našla ich práve mladá novinárka Gustavsson, ktorá sústredila ich výpovede aj do knihy. Niektoré prípady sú konkrétne, ale väčšina je anonymná, len pod krstným menom.

Obvinený ani jeho manželka sa ku kauze v knihe nevyjadrujú, čo k celkovému obrazu o prípade chýba. Hovorí sa iba o telesnom kontakte, nič o slovách, ktoré si dvojice vymenili, hoci išlo o opakované stretávania šéfa klubu a jeho priateliek (teraz obetí). Autorka sa zamýšľa aj nad touto stránkou hodnotených udalostí a snaží sa prísť na koreň novým i starým mravom. Čitateľ sa dozvie veľa aj o švédskom umení, o akadémii, o žurnalistike, ale uvedomí si, že žiadna investigatíva nestačí na to, aby zistila, ako to bolo medzi Arnaultom a jeho milenkami naozaj. Klub je však skvelá analýza vývoja (aj sexuálnej) kultúry.

princ harry Čítajte viac Recenzia knihy Náhradník: Princ Harry všetko stratil, ale našiel Meghan

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #kniha týždňa #knižné tipy