Kniha týždňa: Veľké leto omamne vonia mladosťou

Táto kniha dýcha omamným letom, z ktorého sa ľuďom často zatočí hlava. Najmä mladým, ktorí majú ešte všetko pred sebou. Leto plné lásky a nádejí zároveň podrobí skúške silné priateľstvá aj pevné rodinné väzby. Je to leto, aké zažijete iba raz a nikdy viac naň nezabudnete. Leto, ktoré vo vašom živote zmení všetko. Veľké leto.

13.08.2023 07:00
debata
Ewald Arenz: Veľké leto Foto: Literárna bašta
kniha velke leto Ewald Arenz: Veľké leto
Román v sebe skrýva všetko čaro mladosti a veľkých rozhodnutí, ktoré môžu človeka zmeniť

Neznesiteľný starý otec

Každý si pamätá udalosti, ktoré formovaii a nasmerovali jeho život, aj keby to bolo po desiatkach rokov. Z tohto hľadiska je román o dospievaní Veľké leto silnou spomienkou, ku ktorej sa radi vrátia aj tí skôr narodení, pretože v sebe skrýva všetko čaro mladosti a veľkých rozhodnutí, ktoré môžu človeka zmeniť. Nie náhodou si román nemeckého spisovateľa Ewalda Arenza Veľké leto (vydala Literárna bašta v preklade Paulíny Čuhovej) čitatelia vybrali ako najobľúbenejšiu knihu roka.

kniha ostrov stratenych stromov Čítajte viac Kniha týždňa: Ostrov stratených stromov je raj aj peklo na zemi

Pätnásťročný Frieder nemá na leto veselé vyhliadky. Kým ostatní sa cez prázdniny budú vyhrievať na pláži na rodinnej dovolenke, on musí zostať doma, aby sa pripravil na reparát. A keby doma! Chtiac-nechtiac musí privoliť, že sa na čas presťahuje k starým rodičom, kde okrem milujúcej starkej Nany bude žiť pod dohľadom prísneho starého otca. Profesor a šéf bakteriologického inštitútu je neznesiteľne pedantný a rovnaké nároky má aj na svoje okolie. Mladému študentovi, ktorému hrozí vyhadzov zo školy, pán profesor nariadil na celé leto pevný režim. Ako to s ním starká môže vydržať?

Leto k mladosti odjakživa patrí a román Ewalda Arenza Veľké leto je krásnou spomienkou na dospievanie

Frieder svoju rodinu miluje, hoci sa tlačia ôsmi v byte spolu s dvoma psami a dvoma mačkami. Byť z rodiny so šiestimi deťmi mu síce pripadá mierne bizarné, ale ochotne vozí na bicykli malého brata a najviac si rozumie so sestrou Almou. Frieder, Alma a spolužiak Johann tvoria nerozlučnú trojicu kamarátov, s ktorými je najlepšie. A k tejto trojici sa toto leto pridá nové dievča vo fľaškovozelených plavkách, ktoré Frieder stretne v daždi na kúpalisku.

Najväčšie dobrodružstvo sa dá prežiť aj doma – ak ste na to pripravený

Na krásne veci nemáme dosť slov

Frieder má svoj veľký sen, dostať sa do Ria de Janeiro a netuší, že najväčšie dobrodružstvo sa dá prežiť aj doma – ak ste na to pripravený. Nie je žiadny flákač a nemá v hlave prázdno, no má priveľa záujmov, ktoré pútajú jeho pozornosť viac než matika či latinčina. Okrem iného rád chodí na kúpalisko v daždi a jedného dňa, hneď na začiatku leta, sa mu na skokanskej veži prihovorí neznáme dievča. Beate sa odvtedy stane centrom jeho sveta a my spolu s Friederom prežívame muky prvej lásky. Prečo by si mala všimnúť akurát mňa? Existuje vôbec láska na prvý pohľad? A ako dlho asi tak vydrží? Beate zapadne aj do partie a vo štvorici sa túlajú svojím mestom, čas im beží v ústrety a všetko je príjemné a krásne.

V románe cítiť vône a farby leta, ovocie dozrieva v rukách ako dievčenské prsia, ktorých sa prvý raz dotknú chlapčenské ruky a chutí po bozkoch

Tak, ako sa letný vánok hrá s mladými citmi, Frieder zároveň u starého otca odhaľuje vlastnosti, pre ktoré si ho aj kolegovia v práci nesmierne vážia. Zodpovednosť, spoľahlivosť a sebadisciplína nemajú, zdá sa, s mladosťou veľa spoločného, no Frieder je výnimočný chlapec, ktorý ich význam chápe a napokon ich vie aj oceniť.

Rovnako ako nad matematickými funkciami a latinskými citátmi sa však trápi nad otázkou, prečo pre krásne veci často nenachádzame dosť slov. Zaľúbený Frieder sa už nevie zmestiť do svojej starej izby, obľúbená hudba je mu zrazu cudzia, akoby za pár chvíľ vyrástol z detských nohavíc. No skúška dospelosti naňho ešte len čaká.

kniha ja a moja matka Čítajte viac Kniha týždňa: Ja a moja matka

Tak ako sa leto celkom nepozorovane míňa a deň po dni ukrajuje z bezstarostných dní, aj kamarátov obostrú temné mračná. Z nevinnej mladíckej zábavy sa stane problém pre políciu, ale čo je horšie, do vzťahov zasiahne nečakaný rozkol. Priatelia tak musia prekonať strach, ktorý je oveľa väčší ako na skokanskej veži na kúpalisku a rovnými nohami skočiť do života dospelých.

Leto k mladosti odjakživa patrí a román Ewalda Arenza Veľké leto je krásnou spomienkou na dospievanie. Je v ňom cítiť všetky vône a farby leta, ovocie dozrieva v rukách ako dievčenské prsia, ktorých sa prvý raz dotknú chlapčenské ruky a chutí tak sladko, po bozkoch. V románe Veľké leto opojenie dostáva hĺbku, o akej na začiatku ešte nik netušil. .

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #kniha týždňa #knižné tipy