Knižné tipy Pravdy: pútavý román o identite, napätie aj odvážny román o mladých

Dvanásť postáv a ich životy v Británii, snajper, čo striehne z tmy na partiu kamarátov, odvážny román o mileniáloch, užitočná kniha o svojpomoci aj umelecká čítanka pre prvákov. Nové knižné tipy vo výbere Pravdy.

04.09.2023 12:00
debata

Bernardine Evaristo: Dievča, žena, iné

Bernardine Evaristo: Dievča, žena, iné Foto: Inaque, 2021
kniha Dievca-zena-ine Bernardine Evaristo: Dievča, žena, iné

Pútavo vystavaný román sleduje dvanásť postáv a ich životy v Británii, od detstva po obdobie dospievania, od 20. do 21. storočia. Každá z postáv niečo hľadá: spoločnú minulosť, nečakanú budúcnosť, miesto, ktoré by mohla nazývať domovom, lásku, chýbajúcu matku, strateného otca či aspoň záblesk nádeje. Krásne prepletené príbehy o identite, rase, ženstve a realite modernej Británie získali Bookerovu cenu.

kniha Dievca-zena-ine Čítajte viac Kniha týždňa: Dievča, žena, iné

Holly Jackson: Prežijú piati

Holly Jackson: Prežijú piati Foto: Slovart
kniha preziju piati Holly Jackson: Prežijú piati

Red má osemnásť a ide s priateľmi karavanom na prázdniny. Karavan sa pokazí a ocitnú sa sami uprostred ničoho, bez signálu, bez pomoci. Niekto prestrelil pneumatiky a snajper ich sleduje z tmy. Vie, kto je v karavane a niekto zo skupinky priateľov pozná tajomstvo, pre ktoré je ochotný zabíjať. Začína sa hra na mačku a myš, v stiesnenom priestore sa vynárajú tajomstvá a napätie stúpa. Túto noc neprežijú všetci.

Vex King, Kaushal. Denník

Vex King, Kaushal. Denník Foto: Tatran
kniha dennik Vex King, Kaushal. Denník

Kniha s podtitulom Najlepšia kniha o svojpomoci je tá, ktorú si napíšete sami. Ako nájsť zdravý vzťah so samým sebou aj s ostatnými? Denník je plný svojpomocných cvičení a vizuálnych podnetov, ktoré pomôžu čitateľovi pochopiť a regulovať vlastné emócie, vybudovať si fungujúce návyky, pestovať pozitívne vzorce myslenia, pracovať na sebauvedomovaní, sebaláske a pocite vďačnosti.

kniha princip anny kareninovej Čítajte viac Kniha týždňa: Princíp Anny Kareninovej

Naoise Dolan: Vzrušujúce časy

Naoise Dolan: Vzrušujúce časy Foto: Lindeni
kniha vzrusujuce casy Naoise Dolan: Vzrušujúce časy

Odvážny román o mileniáloch, ktorý spája žiarlivosť a posadnutosť, lásku, sex a internet. Ava sa presťahovala z Dublinu do Hongkongu, aby našla šťastie, ale zatiaľ sa jej veľmi nedarí. Cez deň pracuje ako učiteľka angličtiny pre bohaté deti a po nociach sa snaží vyhýbať nepríjemným spolubývajúcim v stiesnenom byte. Julian je vtipný britský bankár, ktorý Ave predstaví honosný život. Lenže ku dvom pribudne tretí.

Daniel Hevier: Čo čaká prváka

Daniel Hevier: Čo čaká prváka Foto: Buvik
kniha co caka prvaka Daniel Hevier: Čo čaká prváka

V umeleckej čítanke deti nájdu básničky, rozprávky, rýmovačky a veľa smiešnych príbehov. Ako dedko Abecedko postrácal písmenká, ako Kolumbus objavil Ameriku, ako sa Elvíra naučila hrať na klavíri, alebo o chlapcovi, ktorý chcel mať všetko. Kniha s veselými ilustráciami Vlasty Baránkovej vyšla v roku 2018 a pomáha začínajúcim čitateľom pri osvojovaní si čitateľskej gramotnosti.

mag22 kniha kniz  ka o psoch Čítajte viac Krásne aj dobré detské knižky? Malí čitatelia ich nepustia z ruky

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy