Zákaz kníh v USA dosiahol vrchol. Umelci sú znepokojení, napísali otvorený list

Amerika, krajina slobodných. Či nie? Hoci Spojené štáty považujú slobodu za jednu zo svojich najdôležitejších zásad, v súčasnosti tam prebieha veľmi znepokojujúci trend. Republikáni a iní prívrženci konzervatívneho prúdu vo veľkom zakazujú knihy na školách.

24.09.2023 07:00
Zakázané knihy Foto:
Snímka z wisconsinského kníhkupectva, kde ponúkajú výber kníh, ktoré boli alebo sú zakázané.
debata (24)

Osobnosti odmietajú mlčať

V roku 2022 dosiahol zákaz kníh svoj vrchol za posledných 21 rokov. Pre lepšiu predstavu – od roku 2021 ich bolo zakázaných vyše 4-tisíc, pričom v štáte Texas sa v roku 2022 pokúsili zakázať vyše 2 500 titulov. Týka sa to predovšetkým publikácií zaoberajúcich sa rasovými otázkami či LGBTQ+ komunitou.

Herec LeVar Burton, známy predovšetkým zo seriálu Star Trek: Nová generácia, inicioval hromadný list, ktorý vyzýva osobnosti zo sveta kultúry, aby bojovali proti zákazu kníh. Medzi jeho signatármi je napríklad speváčka Ariana Grande, režisér Guillermo del Toro, spisovateľka Margaret Atwoodová, moderátor Andy Cohen či herec Mark Ruffalo.

Roald Dahl Čítajte viac Z populárnych detských kníh odstránili slová ako tučný či čierny. Salman Rushdie protestuje

List, ktorý bol publikovaný prostredníctvom organizácie MoveOn Political Action, podpísalo vyše 175 umelcov. Spomínaná organizácia tento rok usporiadala turné, v rámci ktorého zadarmo rozdáva zakázané knihy na Floride. V októbri by malo pokračovať v štátoch Južná Karolína, Virgínia a Georgia.

„Nemôžeme dostatočne zdôrazniť, že tieto snahy o cenzúru sa neskončia zákazom kníh. Je len otázkou času, kedy regresívni, potlačujúci ideológovia presunú svoj záujem na iné formy umenia a zábavy, aby prehĺbili svoje útoky a snahy urobiť z marginalizovaných skupín obetných baránkov, predovšetkým z ľudí inej než bielej farby pleti a LGBTQ+ komunity,“ píše sa v liste.

„Odmietame mlčať, pretože jedna kreatívna oblasť je vystavená represívnym zákazom. Ako umelci sa musíme spojiť, pretože hrozba pre jednu formu umenia je hrozbou pre nás všetkých.“ Burton sa pre Hollywood Reporter vyjadril, že ide o skutočne nebezpečný trend. „Je zahanbujúce, že zakazujeme knihy v tejto krajine, v tejto kultúre, v dnešnej dobe.“

Margaret Atwood, author, at the Frankfurt Bookfair / Buchmesse Frankfurt 2009 in Frankfurt am Main, Germany Čítajte viac Spisovateľka plameňometom páli vlastnú knihu. Na protest proti cenzúre

Veľká Británia zvolila opačný prístup

Zákaz kníh sa však nekončí na školách – konzervatívci sa najnovšie pokúšajú rozšíriť tieto snahy na verejné knižnice. „Iróniou je, že niektorí cenzori tvrdili, že tí, ktorí nechcú stiahnuť knihy zo škôl, môžu ísť do verejných knižníc,“ uviedla Deborah Caldwellová-Stoneová z organizácie Intellectual Freedom.

Dodala, že zatiaľ čo predtým išlo najmä o individuálne návrhy na zákaz konkrétnej knihy, ktorá prekážala nejakému konzervatívnemu rodičovi, v súčasnosti žiadajú rôzne skupiny o odstránenie celých desiatok titulov naraz. „Myslím si, že tento trend bude pokračovať. Prinajmenšom tak dlho, kým budú tieto skupiny chcieť ísť po celých kategóriách kníh,“ povedala Caldwellová-Stoneová.

Príbeh služobníčky Čítajte viac Autorka románu Príbeh služobníčky skúsila svoje dielo spáliť plameňometom

Veľká Británia sa v reakcii na situáciu v USA rozhodla ísť opačným smerom. Nové usmernenia pre tamojšie knižnice podnecujú k tomu, aby ponúkali materiály s rôznymi pohľadmi na kontroverzné témy.

Dokument, ktorý vydala organizácia Chartered Institute of Library and Information Professionals (Cilip), uvádza, že pracovníci v knižniciach by mali bojovať proti akýmkoľvek snahám o zákaz kníh. „Knižnice existujú, aby zabezpečili, že každý človek kdekoľvek bude mať slobodu čítať, klásť otázky a učiť sa bez strachu či zaujatosti,“ uviedol riaditeľ organizácie Cilip Nick Poole.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #USA #cenzúra #zákaz kníh