Knižné tipy Pravdy: láska, tajomná šifra, komplikované priateľstvo aj krimi zo severu

Príbehy, ktoré spojila láska, vojna, umenie a toskánske slnko. Dokáže majster hádankár rozlúštiť tajomnú šifru, ktorá rozhodne o osude ľudstva? Román o komplikovanom priateľstve dvoch žien vo veľmi odlišných životných etapách. Muž, ktorý si musel všetko vyvzdorovať aj za cenu kompromisov so svedomím. A napokon kráľovná severskej krimi, v ktorej staré hriechy majú dlhé tiene. Knižné tipy vo výbere Pravdy.

01.10.2023 07:00
debata

Sarah Winmanová: Zátišie

Sarah Winmanová: Zátišie Foto: Tatran
kniha zatisie Sarah Winmanová: Zátišie

Taliansko, 1944. Spojenecké vojská postupujú, okolo vyľudnených dedín dopadajú bomby a mladý vojak Ulysses Temper sa ocitá vo vínnej pivnici opustenej vily, kde stretáva 64-ročnú kunsthistoričku Evelyn, ktorá z rozvalín zachraňuje obrazy a oprašuje spomienky na mladosť. Evelyn a Ulysses objavia v sebe spriaznené duše. Podmanivá a srdečná mozaika ľudských príbehov, ktoré spojila láska, vojna, umenie a toskánske slnko.

Danielle Trussoni: Majster hádankár

Danielle Trussoni: Majster hádankár Foto: Lindeni
kniha majster hadankar Danielle Trussoni: Majster hádankár

Slávneho tvorcu hádaniek zavolajú k väzenkyni, ktorá si odpykáva trest za vraždu. Už päť rokov neprehovorila, no teraz nakreslila zložitú hádanku, čo by mohla zločin vysvetliť. Za jej mlčaním sa skrýva čosi naliehavé a nebezpečné. Tajomná šifra siaha do histórie, mieša sa s krutými zločinmi a v bludisku stôp nastávajú nevypočítateľné zvraty. Dokáže hádankár vyriešiť magickú šifru, ktorá rozhodne o osude ľudstva?

kniha Storocie Čítajte viac Kniha týždňa: Storočie. Sto rokov v jednom dome, sto rokov túžby po lepšom živote

J. Courtney Sullivan: Priateľky a neznáme

J. Courtney Sullivan: Priateľky a neznáme Foto: Inaque
kniha priatelky a nezname J. Courtney Sullivan: Priateľky a neznáme

Román o komplikovanom priateľstve dvoch žien vo veľmi odlišných životných etapách. Elisabeth, úspešná spisovateľka a čerstvá matka, sa po rokoch strávených v New Yorku snaží prispôsobiť životu v malom meste. Celý deň je sama s malým synom, zanedbáva prácu a zabíja čas na sieti. Sam je študentka a opatrovateľka. Trápia ju dlhy zo študentských pôžičiek a obavy z budúcnosti. Jediný rok môže zmeniť beh života.

Radoslav Procházka: Domov na juhovýchod

Radoslav Procházka: Domov na juhovýchod Foto: Ikar
kniha domov na juhovychod Radoslav Procházka: Domov na juhovýchod

Juraj Retka, ktorého kamaráti – a v istej chvíli celé Slovensko – poznajú ako Jerryho, sa na svet túži pozerať z výšky. Rešpekt okolia, silná partia, veľa peňazí. Nikto mu nič z toho nedaroval, všetko si musel vyvzdorovať. Aj za cenu kompromisov so svedomím. Z takej výšky sa ľahko padá. Ťažšie sa hľadá odpoveď, ako ďalej. Je lepšie ujsť alebo zostať a čeliť vlastným rozhodnutiam? Jerry váha. Možno až pridlho.

kniha internat Čítajte viac Kniha Ukrajinca nominovaného na Nobelovu cenu za literatúru už vyšla po slovensky. Aký je Žadanov Internát?

Camilla Läckberg: Kukučie vajce

Camilla Läckberg: Kukučie vajce Foto: Slovart
kniha kukucie vajce Camilla Läckberg: Kukučie vajce

Kráľovná severskej krimi prináša dve zdanlivo nesúvisiace tragédie a zločin. Vyšetrovateľ Patrik Hedström sa aj s kolegami dostane do slepej uličky. Jeho manželka, spisovateľka Erika Falcková pri hľadaní námetu na novú knihu pátra po tragédii, ktorá sa udiala v roku 1980 v Štokholme a zistí, že nešlo o nešťastnú náhodu, ale o vraždu. Nitky minulosti siahajú aj do súčasnosti a staré hriechy za sebou zanechávajú dlhé tiene.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy